Κρεμμυδοντολμάδες αυγολέμονο (Σουγάνια Μυτιλήνης)

Σουγάνια Μυτιλήνης (κρεμμυδοντολμάδες αυγολέμονο). Είναι γιορτινό φαγητό που φτιάχνουν στη Μυτιλήνη το Δεκαπενταύγουστο ή σε άλλες μεγάλες γιορτές.
Υλικά συνταγής
-8 κρεμμύδια ξερά
Για τη γέμιση:
-2 ξερά κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα
-1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

-1½ φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
-1 ντομάτα ώριμη
-2 κ.σ. μαϊντανό
-1 κ.γλ. κύμινο
-1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο
-2 αυγά
-1 μεγάλο λεμόνι
-1 κ.γλ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση
-Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε ως τη μέση με κάθετη τομή. Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 10΄-15΄, ώσπου ν’ ανοίξουν ελαφρά και να χωρίζουν τα ντύματα του κρεμμυδιού. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν για να μπορούμε να τα πιάσουμε. Αφού κρυώσουν αρχίζουμε να ξεντύνουμε ένα ένα κρεμμύδι (όσα ντύματα έχει κάθε κρεμμύδι τόσους ντολμάδες μας δίνει).
-Σε μπολ βάζουμε τα υλικά της γέμισης: ξερό κρεμμύδι, κιμά, ρύζι, τριμμένη ντομάτα, μαϊντανό, κύμινο και το μισό ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά.
-Γεμίζουμε ένα ένα κρεμμυδόφυλλο και το τυλίγουμε σε ντολμά. Τοποθετούμε τα σουγάνια με την ένωση προς τα κάτω στην κατσαρόλα σε σειρές κοντά κοντά. Αφού τελειώσουμε με όλα τα υλικά, μπήγουμε στην κατσαρόλα τις καρδιές των βρασμένων κρεμμυδιών, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και καλύπτουμε τους ντολμάδες με ένα πιάτο, βάζοντάς το ανάποδα με βάρος από πάνω για να μη «χορεύουν» και ανοίξουν με το βράσιμο.
-Σκεπάζουμε τα σουγάνια με ζεστό νερό και την ώρα που θα πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30΄. Σβήνουμε τη φωτιά.
-Κάνουμε το αυγολέμονο: διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού. Χτυπάμε τα ασπράδια με τους κρόκους με αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το λεμόνι με το κορν φλάουρ και λίγο λίγο αραιώνουμε με ζωμό από τα σουγάνια. Περιχύνουμε και αφήνουμε το φαγητό σε πολύ χαμηλή φωτιά να πάρει μία βράση για 2΄-3΄.

Mερίδες: 8. Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά. Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ
Πηγή: argiro.gr