ΔΕΗ : Αυξημένα έως και 18% τα τιμολόγια ρεύματος

Αλλεπάλληλα ηλεκτροσόκ σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα και σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι τελικές τιμές της κιλοβατώρας που πληρώνουν τα νοικοκυριά ανέβηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το δεύτερο του 2017 έως και 18%, εξαιτίας της ανόδου των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.
Πρόκειται για επιβαρύνσεις που έχει προκαλέσει η κυβερνητική απόφαση για αλλαγή των κλιμακίων τιμολόγησης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Παράλληλα, αύριο Τρίτη κι εκτός απρόοπτου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ θα φέρει εισήγηση προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για την επιβολή χρέωσης σε όσους πελάτες της επιθυμούν να λαμβάνουν ταχυδρομικώς τους λογαριασμούς ρεύματος.

Καμπανάκι από τις βιομηχανίες

Κι ενώ αυτά καταγράφονται στις τάξεις των νοικοκυριών, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες με δημόσια παρέμβαση του φορέα εκπροσώπησής τους (ΕΒΙΚΕΝ) κάνουν γνωστό ότι η δημόσια επιχείρηση επιδιώκει να καταργήσει τις εκπτώσεις όγκου που χορηγήθηκαν στις τσιμεντοβιομηχανίες, τη μεταλλουργία κι άλλες βιομηχανίες και να αυξήσει τα τιμολόγια.
Η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας μιλά για τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη με τη ΔΕΗ και αφορούν την τιμολογιακή πολιτική για το 2019 και καλεί τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να παρέμβει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών και την απασχόληση.

Η επιβάρυνση στα νοικοκυριά

Σε ό,τι αφορά τους οικιακούς καταναλωτές, τα τελευταία αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο (δεύτερο του 2017) για την κατηγορία των οικιακών καταναλώσεων από 1.000 έως 2.500 κιλοβατώρες η τελική τιμή (μαζί με φόρους και τέλη) ανέβηκε στα 0,1914 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,1660 ευρώ.
Δηλαδή η αύξηση είναι της τάξης του 15,3%. Αν αφαιρεθούν οι φόροι και τα τέλη, τότε η καθαρή ανταγωνιστική τιμή ρεύματος προκύπτει ότι έχει μειωθεί. Για την ακρίβεια το πρώτο εξάμηνο του έτους έπεσε στα 0,1175 ευρώ από 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Σχεδόν ίδια ποσοστιαία (15,1%) είναι και η αύξηση για τις μεγαλύτερες οικιακές καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας (2.500 έως 5.000 κιλοβατώρες). Φέτος (πρώτο εξάμηνο) ανέβηκε στα 0,1866 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,1620 το προηγούμενο εξάμηνο.
Για τις μικρότερες, κάτω των 1.000 κιλοβατωρών, το πρώτο εξάμηνο του 2018 η τελική τιμή κιλοβατώρας ήταν υψηλότερη κατά 18,3% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Η τελική αξία ήταν στα 0,2450 ευρώ από 0,2070 ευρώ ανά κιλοβατώρα.    www.in.gr