«Φρένο» στις ελληνοποιήσεις γάλακτος


Τη δημιουργία «παρατηρητηρίου» ποσοτήτων για όλες τις κατηγορίες γάλακτος, καθώς και τη διαδικασία και τον τρόπο καταβολής, είσπραξης και απόδοσης στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ της ειδικής εισφοράς 0,75% επί της ανά κιλό τιμής του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους αγοραστές, προβλέπει το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με θέμα τα «Μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος», του υπουργείου
Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία τίθεται σε διαβούλευση έως την 25η Νοεμβρίου.
Επιδίωξη του υπουργείου είναι η διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία γάλακτος/γαλακτοκομικών προϊόντων και βέβαια ο περιορισμός του φαινομένου των ελληνοποιήσεων. Προσδοκία της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η θέσπιση ενός αυστηρότερου πλαισίου ελέγχου της αλυσίδας παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης γάλακτος.
Εισροές/εκροές
Με βάση την ΚΥΑ, στη διαδικτυακή εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ θα υποβάλλονται μηνιαίες δηλώσεις παραδόσεων και παραλαβών γάλακτος και μηνιαίες δηλώσεις  ισοζυγίου εισροών/ εκροών, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις των παραγωγών και των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δηλώνονταν οι ποσότητες στο αιγοπρόβειο ανά εξάμηνο και κάθε μήνα στο αγελαδινό γάλα.
Πλέον, τόσο οι παραγωγοί γάλακτος όσο και οι «πρώτοι αγοραστές» (σ.σ.: νοείται η επιχείρηση ή ο συλλογικός φορέας που αγοράζει γάλα από εγχώριους παραγωγούς, καθώς και ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα προϊόντα: γάλα θερμικά επεξεργασμένο, συμπυκνωμένο γάλα, σκόνη γάλακτος, σκόνη πρωτεϊνών γάλακτος, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, τυρόπηγμα, απευθείας από κράτη-μέλη της Ε.Ε. ή τρίτες χώρες, για περαιτέρω μεταποίηση σε γαλακτοκομικά προϊόντα ή και επιδόρπια με βάση το γάλα, για τυποποίηση - συσκευασία/ανασυσκευασία ή για μεταπώληση μέρους ή του συνόλου αυτών, εξαιρουμένων των ποσοτήτων που διατίθενται απευθείας στη λιανική πώληση) υποχρεούνται να υποβάλλουν μηνιαίες δηλώσεις παραδόσεων και παραλαβών γάλακτος το αργότερο ως το τέλος του επόμενου μήνα.
Αντίστοιχα, όλοι οι αγοραστές γάλακτος δηλώνουν τις ποσότητες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων ή/και γαλακτοκομικών συστατικών και υποπροϊόντων επεξεργασίας γάλακτος (τυρόγαλα και ορός τυρογάλακτος) που αγοράζονται μηνιαίως από την επιχείρησή τους και τις αντίστοιχες ποσότητες προϊόντων που πωλούνται από αυτούς κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (σ.σ.: μηνιαία δήλωση ισοζυγίου εισροών/εκροών γάλακτος). Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί γάλακτος, προκειμένου να διαθέτουν το παραγόμενο γάλα, καθώς και οι αγοραστές πρέπει να λάβουν ηλεκτρονικό κωδικό έγκρισης από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Εισφορά γάλακτος
Οι «πρώτοι αγοραστές» γάλακτος έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την είσπραξη και την καταβολή ειδικής εισφοράς στον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ. Σε ό,τι αφορά το νωπό γάλα ο υπολογισμός της ειδικής αυτής εισφοράς βασίζεται σε έναν επιμερισμό του 0,75%, επί της ανά κιλό τιμής της παραληφθείσας ποσότητας γάλακτος, μεταξύ των «παραγωγών» και των «αγοραστών». Η εισφορά καταβάλλεται στην αρμόδια αρχή ελέγχου το αργότερο ένα μήνα μετά την τιμολόγηση της αγοράς του γάλακτος. Ανά τρίμηνο αποστέλλεται πλήρης ανάλυση των δηλωμένων ποσοτήτων ανά είδος γάλακτος, την αντίστοιχη συνολική παρακράτηση εισφοράς, τη διαμορφούμενη μέση τιμή ανά είδος γάλακτος και τις εισπραχθείσες ποσότητες εισφοράς.
Έλεγχοι - πρόστιμα
Στο σχέδιο της ΚΥΑ ορίζεται αναλυτικά ο τρόπος διεξαγωγής διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων τακτικών και έκτακτων σε όλους τους παραγωγούς και αγοραστές. Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 ευρώ και φθάνουν έως 4.000 ευρώ συν το 0,5% έως 5% της αξίας των ετήσιων παραδόσεων/παραλαβών ανά περίπτωση.      www.naftemporiki.gr