Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ακρόπολη Τίρυνθας, ένα λαμπρό δείγμα του μυκηναϊκού πολιτισμού

Σε μικρή απόσταση από την πόλη του Ναυπλίου, στο 8ο χιλιόμετρο της διαδρομής από την πανέμορφη πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας προς το Άργος, βρίσκεται ένας φημισμένος αρχαιολογικός χώρος, η ακρόπολη της Τίρυνθας, που συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η αρχαιότερη εγκατάσταση στο χαμηλό λόφο πάνω στον οποίον είναι χτισμένη η ακρόπολη της Τίρυνθας ανάγεται στους Νεολιθικούς Χρόνους. Από τα οικιστικά σύνολα που συγκροτήθηκαν κατά τους Προϊστορικούς Χρόνους ξεχωρίζουν οι οικισμοί της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού και της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (Μυκηναϊκής Περιόδου).
Κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού ο λόφος της Τίρυνθας οχυρώθηκε σταδιακά με κυκλώπεια τείχη (τρεις κύριες οικοδομικές φάσεις, με οικοδομικό υλικό τον κόκκινο και τον γκρίζο ασβεστόλιθο της περιοχής), που περιλαμβάνουν την Άνω, τη Μέση και την Κάτω Ακρόπολη.
Εντός των τειχών βρίσκονται το ανακτορικό συγκρότημα, λατρευτικοί χώροι, αποθήκες, εργαστήρια, οικίες και κυκλώπειες σήραγγες. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στο Δυτικό Προμαχώνα, που αποτελεί ένα εξαίρετο επίτευγμα της μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής.
Στο β’ μισό του 13ου αιώνα π.Χ., μετά την ολοκλήρωση των οχυρωματικών έργων, σημειώθηκε ιδιαίτερα μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα στο λόφο της Τίρυνθας, που κατέστρεψε με τις επεμβάσεις της τα λείψανα προγενέστερων περιόδων.
Μετά την καταστροφή των οικοδομημάτων στα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ. (κατά πάσαν πιθανότητα από σεισμό, που συνοδεύτηκε από πυρκαγιά) η ακρόπολη της Τίρυνθας χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως χώρος λατρείας.
Ο χώρος της ακρόπολης ήταν έρημος κατά την επίσκεψη του περιηγητή Παυσανία, το 2ο αιώνα μ.Χ. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους ιδρύθηκε στην Άνω Ακρόπολη ένας κοιμητηριακός ναός, καθώς και ένας μικρός οικισμός δυτικά της ακρόπολης. Η κατάληψη του Άργους από τους Τούρκους, το 1379, σηματοδότησε τη διακοπή της κατοίκησης στην ακρόπολη της Τίρυνθας.
Ανασκαφικές έρευνες στον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας έχουν διενεργήσει, από το 1876 έως σήμερα, το  Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, η Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία και η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από την ακρόπολη της Τίρυνθας, στους πρόποδες του λόφου του Προφήτη Ηλία, σώζεται θολωτός μυκηναϊκός τάφος.
Στην ευρύτερη περιοχή της Τίρυνθας η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως ένα φράγμα του 13ου αιώνα π.Χ., αντιπροσωπευτικό δείγμα του μυκηναϊκού πολιτισμού και ένα από τα παλαιότερα τεχνικά έργα στον ελλαδικό χώρο.                    www.in.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Social media: Ενεργοί το 82% των Ελλήνων.Στα 85 λεπτά το καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο

Το 82% των Ελλήνων είναι πια ενεργό στα  social media , με το Facebook να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών, οι οποίοι κατά μέσο όρο ξοδεύουν 85 λεπτά την ημέρα σερφάροντας στο  διαδίκτυ ο. Αυτά αναφέρει – μεταξύ πολλών άλλων – η τελευταία πανελλαδική... δειγματοληπτική έρευνα “Focus on Tech Life Tips” της εταιρείας Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Πόσο κόστισε η ταινία με τον Μπαντέρας στο ελληνικό δημόσιο...

Η ξένη παραγωγή με τον Αντόνιο Μπαντέρας, που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, επιδοτήθηκε και αυτή από τον «νόμο Κρέτσου». 

«Μπουρλότο» με Ελπιδοφόρο...

Σε... απομόνωση μπαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, καθώς η επιλογή του να παρευρεθεί στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Νέα Υόρκη, δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη των Κατεχόμενων Ερσίν Τατάρ. 

Freelancers: ΕΦΚΑ και Βρούτσης αποκαλύπτουν τον Χατζηδάκη...

Η κοινωνική κατακραυγή για την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που αφορά 115 εργαζόμενους στην efood, καταβαραθρώνει την εταιρεία,

ΔΕΝ βρισκουν νοσηλευτες για το Νοσοκομειο ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Νοσοκομείο Καβάλας νοικιάζει νοσηλευτές από ιδιωτική κλινική, επειδή έθεσε σε αναστολή τους δικούς του νοσηλευτές.

Σπιτικό ψωμί με προζύμι...

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ: Προζύμι      ΥΛΙΚΑ Για περίπου 2,5 lt προζύμι 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 520 ml νερό εμφιαλωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

Σε ιδιώτες η πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΗ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου Ημέρα γεμάτη σημαντικές ειδήσεις ήταν η χθεσινή για τη ΔΕΗ, ΔΕΗ -3,11 % καθώς η εταιρεία με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου -που κινήθηκαν εντός στόχων- δημοσιοποίησε την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου να δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Την υψηλότερη τιμή διεθνώς το τυποποιημένο ελληνικό extra ελαιόλαδο

Την εδραιωμένη πεποίθηση ότι το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τις πιο premium εκφράσεις του καθιερωμένου ιταλικού έρχονται να επιβεβαιώσουν τα τελευταία στοιχεία εξαγωγών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που δείχνουν ότι οι εξαγωγές τυποποιημένου της χώρας εξασφαλίζουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία μεταξύ των υπόλοιπων ανταγωνιστών της Μεσογείου.

5 ευρώ για αγουρέλαια, προπωλήσεις με 4 και ώθηση από σπορέλαια

Αυτά, σε μια παγκόσμια συγκυρία ενισχυμένης ζήτησης κατά την οποία ούτε τα ανταγωνιστικά σπορέλαια μπορούν να δώσουν τελικά τόσο ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά.

ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κοτόπουλο

Υλικά     750 γραμμ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε 8 κομμάτια     1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο     3-4 φρέσκες ντομάτες ή ανάλογο χυμό     4 μακρουλές μεγάλες μελιτζάνες     1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο + λάδι για τηγάνισμα