Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προ των πυλών κύμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακόμη και πρώτης κατοικίας.

Τη µία µετά την άλλη χάνει τις µάχες της καθηµερινότητας η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας αµήχανα ότι γκρεµίζονται ένα προς ένα τα τείχη προστασίας των πολιτών που παραµένουν υπερχρεωµένοι, παρά τους πανηγυρισµούς για την έξοδο από τα Μνηµόνια.


Η ρίζα του κακού βρίσκεται στο γεγονός ότι, ενώ οι µακροοικονοµικοί δείκτες εµφανίζουν σηµάδια βελτίωσης, αυτό δεν έχει φτάσει στις τσέπες των πολιτών. Η αγοραστική δύναµη της συντριπτικής πλειονότητας των φορολογουµένων παραµένει στα Τάρταρα, οι νέες θέσεις απασχόλησης «αµείβονται» µε κάτι λιγότερο από 400 ευρώ, οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις παραµένουν σε δυσθεώρητα ύψη, διογκώνοντας µήνα µε τον µήνα τα χρέη στο ∆ηµόσιο, τα οποία έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα 220 δισ. ευρώ, και ρυθµισµένα «κόκκινα» δάνεια «ξανακοκκινίζουν».

Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ στις αρχές της εβδοµάδας είχαν «κρεµαστεί» στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα 22.346 προγράµµατα πλειστηριασµών, στα µέσα της εβδοµάδας ο αριθµός τους είχε φτάσει στις 22.504.

Το σοκ της κατάργησης του Νόµου Κατσέλη στο τέλος του χρόνου θα είναι ισχυρό και µόλις τώρα φαίνεται ότι άρχισε να το αντιλαµβάνεται η κυβέρνηση. Και κάπως έτσι φτάσαµε στην καταδικαστική, πρόσφατη αξιολόγηση από τα τεχνικά κλιµάκια των δανειστών, που διαπίστωσαν ότι η άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους αιτούνται προστασίας -κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό- ακόµη δεν έχει αποδώσει καρπούς και, ως εκ τούτου, µια παράταση του ισχύοντος προστατευτικού πλαισίου δεν κρίνεται σκόπιµη.

Το θέµα θα ξανασυζητηθεί τον ∆εκέµβριο, ωστόσο µόνο και µόνο το γεγονός ότι µέσα σε ένα εξάµηνο οι αιτήσεις υπαγωγής στον Νόµο Κατσέλη µειώθηκαν κατά περίπου 6.500, άρα δεν προκύπτει ξεκαθάρισµα «µπαταχτσήδων», καθιστά τη διαδικασία τυπική και αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις του αρµόδιου υπουργού, Γ. ∆ραγασάκη.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η µάχη ήταν χαµένη εξαρχής, πολλοί άλλοι λένε, όµως, ότι η µάχη δεν δόθηκε ποτέ, αφού η κυβέρνηση επέλεξε να ρίξει το βάρος στο θέµα των συντάξεων. Και τώρα τι γίνεται µε τους περίπου 2,5 εκατοµµύρια δανειολήπτες; Ποια θα είναι η τύχη των περίπου 25.000 νοικοκυριών που «κόπηκαν» στον προθάλαµο του Νόµου Κατσέλη; Υπάρχει, πλέον, κατοικία που µπορεί να θεωρηθεί ασφαλής; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να εφαρµόσει µοντέλο Κύπρου, αµέσως µετά την εκπνοή του Νόµου Κατσέλη. Τι σηµαίνει αυτό; Θα παροτρύνει ή θα αφήνει τις τράπεζες να προχωρούν σε ρυθµίσεις οφειλών και εν συνεχεία θα παρεµβαίνει και θα επιδοτεί τις πληρωµές δόσεων για νοικοκυριά µε πολύ χαµηλό εισόδηµα. Εάν, π.χ., η τράπεζα «παγώνει» το 50% του δανείου και «σπρώχνει» το υπόλοιπο 50% σε βάθος χρόνου, θα έρχεται η κυβέρνηση και θα επιδοτεί για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα (3-5 χρόνια) αυτές τις πληρωµές, εφόσον οι δανειολήπτες διαθέτουν πολύ χαµηλό εισόδηµα.

Η πρώτη αντίδραση των τραπεζών σε σενάρια που στηρίζονται σε εισοδηµατικά όρια είναι µάλλον αρνητική, καθώς για αυτές είναι κρίσιµο οι ρυθµίσεις δανείων -και φυσικά οι πλειστηριασµοί- να προχωρούν µε πολύ απλές διαδικασίες και σε πολύ µικρό χρονικό διάστηµα.

Με αυτό το σκεπτικό εισηγούνται, άλλωστε, ένα πλαίσιο προστασίας ανάλογο του Νόµου Κατσέλη, αλλά για ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ. Το µόνο σίγουρο είναι ότι η ολιστική κάλυψη του Νόµου Κατσέλη - Σταθάκη για υποχρεώσεις απέναντι και σε τράπεζες και σε Εφορίες και σε ασφαλιστικά ταµεία θα πάψει να υφίσταται, ενώ ουδείς µπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το τι µέλλει γενέσθαι µε τους χιλιάδες µικροµεσαίους, που πήραν επαγγελµατικά δάνεια, υποθηκεύοντας την πρώτη τους κατοικία.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Το έτερο Βατερλώ εξελίσσεται στις ρυθµίσεις που επιδιώκουν τα υπουργεία Οικονοµικών και Εργασίας. Αυτές αφορούν µικρές οφειλές (5.000-10.000 ευρώ), που βαρύνουν περίπου 3,5 εκατοµµύρια φορολογουµένους, µε έµφαση σε επαγγελµατίες που έχουν κλείσει προ πολλού τα βιβλία τους.

Η πρόταση είναι για µια βελτιωµένη, εφάπαξ εκδοχή της πάγιας ρύθµισης, µε περισσότερες δόσεις (36-72) για χρέη ως το 2017. Η ανταπόκριση των δανειστών είναι µέχρι τώρα αρνητική, καθώς θεωρούν ότι θα προκληθεί ζηµία στους δηµοσιονοµικούς στόχους από την απόδοση των πάγιων ρυθµίσεων.

Ποιο είναι το τελευταίο αποκούµπι; Η πρόταση για διεύρυνση του εξωδικαστικού, δηλαδή των 120 δόσεων, σε µισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελµατίες που δεν µπορούσαν έως τώρα να υπαχθούν στη διαδικασία. Ο φάκελος δεν παραδόθηκε, όπως ήταν προγραµµατισµένο, στα τεχνικά κλιµάκια, λόγω φόρτου εργασίας των ξένων τεχνοκρατών και πλέον το θρίλερ θα κορυφωθεί τον ∆εκέµβριο.
Αν περάσει η εισήγηση της Ειδικής Γραµµατείας ∆ιαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, χιλιάδες νοικοκυριά θα µπορέσουν να εξασφαλίσουν «κούρεµα» έως και 85% στα «πανωτόκια» των οφειλών τους. Αν όχι, τότε πολλά «κανόνια» θα ακουστούν.

Πηγή: www.parapolitika.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Σύννεφα στην αγορά...

«Μαύρα σύννεφα» αρχίζουν να μαζεύονται απειλητικά για την αγορά τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και άλλων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας, σύμφωνα με τους θεσμικούς εκπροσώπους τους, καθώς οι φετινές θερινές εκπτώσεις εξελίσσονται απογοητευτικά, ιδιαίτερα για τα ελληνικά μικρά εμπορικά καταστήματα.

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνει το κουτάβι μου...

Όταν γεννιούνται τα κουτάβια, βασίζονται πλήρως στα αντισώματα που παρέχονται στο μητρικό γάλα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται από επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Αυγούστου με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας...

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Οι υποχρεώσεις θα είναι αρκετές μέσα στον μήνα όμως αυτό δεν θα σε πτοήσει στην περίοδο των διακοπών. Αντίθετα με τον γνωστό δυναμισμό σου θα βρεις τα πατήματα που χρειάζονται ώστε να κρατήσεις ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ξεκούρασης. Ο Άρης στην Παρθένο στις αρχές του μήνα μπορεί να επιβαρύνει το πρόγραμμά σου,

Κατεχόμενα – Ισορροπίες και φόβοι μετά την κρίση στα Βαρώσια

Οριακή και εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο Κυπριακό υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές με αφορμή τις ανακοινώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια και το βλέμμα κυρίως στην επιμονή της Αγκυρας για αλλαγή της βάσης λύσης από ομοσπονδιακό μοντέλο σε μοντέλο δύο ανεξάρτητων κρατών.

Κυκλαδίτικη λαδένια πίτσα με κρεμμύδια, ντομάτες και ελιές από την Κίμωλο.

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί διαμέτρου 35-40 εκ.) 450-500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 ml περίπου χλιαρό νερό 1 φακελάκι ξερή μαγιά 1 κ.γ. κοφτό αλάτι

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φοβάται το νερό...

Έχετε σίγουρα δει σκυλάκια-δεινούς κολυμβητές να κλέβουν την παράσταση ,όχι μόνο σε ταινίες αλλά και δίπλα σας σε κάποια παραλία! Ωστόσο υπάρχουν και τα σκυλάκια που φοβούνται το νερό. Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε και στο δικό σας να κολυμπά χωρίς φόβο και πρωτίστως με ασφάλεια;