Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προ των πυλών κύμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακόμη και πρώτης κατοικίας.

Τη µία µετά την άλλη χάνει τις µάχες της καθηµερινότητας η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας αµήχανα ότι γκρεµίζονται ένα προς ένα τα τείχη προστασίας των πολιτών που παραµένουν υπερχρεωµένοι, παρά τους πανηγυρισµούς για την έξοδο από τα Μνηµόνια.


Η ρίζα του κακού βρίσκεται στο γεγονός ότι, ενώ οι µακροοικονοµικοί δείκτες εµφανίζουν σηµάδια βελτίωσης, αυτό δεν έχει φτάσει στις τσέπες των πολιτών. Η αγοραστική δύναµη της συντριπτικής πλειονότητας των φορολογουµένων παραµένει στα Τάρταρα, οι νέες θέσεις απασχόλησης «αµείβονται» µε κάτι λιγότερο από 400 ευρώ, οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις παραµένουν σε δυσθεώρητα ύψη, διογκώνοντας µήνα µε τον µήνα τα χρέη στο ∆ηµόσιο, τα οποία έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα 220 δισ. ευρώ, και ρυθµισµένα «κόκκινα» δάνεια «ξανακοκκινίζουν».

Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ στις αρχές της εβδοµάδας είχαν «κρεµαστεί» στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα 22.346 προγράµµατα πλειστηριασµών, στα µέσα της εβδοµάδας ο αριθµός τους είχε φτάσει στις 22.504.

Το σοκ της κατάργησης του Νόµου Κατσέλη στο τέλος του χρόνου θα είναι ισχυρό και µόλις τώρα φαίνεται ότι άρχισε να το αντιλαµβάνεται η κυβέρνηση. Και κάπως έτσι φτάσαµε στην καταδικαστική, πρόσφατη αξιολόγηση από τα τεχνικά κλιµάκια των δανειστών, που διαπίστωσαν ότι η άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους αιτούνται προστασίας -κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό- ακόµη δεν έχει αποδώσει καρπούς και, ως εκ τούτου, µια παράταση του ισχύοντος προστατευτικού πλαισίου δεν κρίνεται σκόπιµη.

Το θέµα θα ξανασυζητηθεί τον ∆εκέµβριο, ωστόσο µόνο και µόνο το γεγονός ότι µέσα σε ένα εξάµηνο οι αιτήσεις υπαγωγής στον Νόµο Κατσέλη µειώθηκαν κατά περίπου 6.500, άρα δεν προκύπτει ξεκαθάρισµα «µπαταχτσήδων», καθιστά τη διαδικασία τυπική και αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις του αρµόδιου υπουργού, Γ. ∆ραγασάκη.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η µάχη ήταν χαµένη εξαρχής, πολλοί άλλοι λένε, όµως, ότι η µάχη δεν δόθηκε ποτέ, αφού η κυβέρνηση επέλεξε να ρίξει το βάρος στο θέµα των συντάξεων. Και τώρα τι γίνεται µε τους περίπου 2,5 εκατοµµύρια δανειολήπτες; Ποια θα είναι η τύχη των περίπου 25.000 νοικοκυριών που «κόπηκαν» στον προθάλαµο του Νόµου Κατσέλη; Υπάρχει, πλέον, κατοικία που µπορεί να θεωρηθεί ασφαλής; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να εφαρµόσει µοντέλο Κύπρου, αµέσως µετά την εκπνοή του Νόµου Κατσέλη. Τι σηµαίνει αυτό; Θα παροτρύνει ή θα αφήνει τις τράπεζες να προχωρούν σε ρυθµίσεις οφειλών και εν συνεχεία θα παρεµβαίνει και θα επιδοτεί τις πληρωµές δόσεων για νοικοκυριά µε πολύ χαµηλό εισόδηµα. Εάν, π.χ., η τράπεζα «παγώνει» το 50% του δανείου και «σπρώχνει» το υπόλοιπο 50% σε βάθος χρόνου, θα έρχεται η κυβέρνηση και θα επιδοτεί για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα (3-5 χρόνια) αυτές τις πληρωµές, εφόσον οι δανειολήπτες διαθέτουν πολύ χαµηλό εισόδηµα.

Η πρώτη αντίδραση των τραπεζών σε σενάρια που στηρίζονται σε εισοδηµατικά όρια είναι µάλλον αρνητική, καθώς για αυτές είναι κρίσιµο οι ρυθµίσεις δανείων -και φυσικά οι πλειστηριασµοί- να προχωρούν µε πολύ απλές διαδικασίες και σε πολύ µικρό χρονικό διάστηµα.

Με αυτό το σκεπτικό εισηγούνται, άλλωστε, ένα πλαίσιο προστασίας ανάλογο του Νόµου Κατσέλη, αλλά για ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ. Το µόνο σίγουρο είναι ότι η ολιστική κάλυψη του Νόµου Κατσέλη - Σταθάκη για υποχρεώσεις απέναντι και σε τράπεζες και σε Εφορίες και σε ασφαλιστικά ταµεία θα πάψει να υφίσταται, ενώ ουδείς µπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το τι µέλλει γενέσθαι µε τους χιλιάδες µικροµεσαίους, που πήραν επαγγελµατικά δάνεια, υποθηκεύοντας την πρώτη τους κατοικία.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Το έτερο Βατερλώ εξελίσσεται στις ρυθµίσεις που επιδιώκουν τα υπουργεία Οικονοµικών και Εργασίας. Αυτές αφορούν µικρές οφειλές (5.000-10.000 ευρώ), που βαρύνουν περίπου 3,5 εκατοµµύρια φορολογουµένους, µε έµφαση σε επαγγελµατίες που έχουν κλείσει προ πολλού τα βιβλία τους.

Η πρόταση είναι για µια βελτιωµένη, εφάπαξ εκδοχή της πάγιας ρύθµισης, µε περισσότερες δόσεις (36-72) για χρέη ως το 2017. Η ανταπόκριση των δανειστών είναι µέχρι τώρα αρνητική, καθώς θεωρούν ότι θα προκληθεί ζηµία στους δηµοσιονοµικούς στόχους από την απόδοση των πάγιων ρυθµίσεων.

Ποιο είναι το τελευταίο αποκούµπι; Η πρόταση για διεύρυνση του εξωδικαστικού, δηλαδή των 120 δόσεων, σε µισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελµατίες που δεν µπορούσαν έως τώρα να υπαχθούν στη διαδικασία. Ο φάκελος δεν παραδόθηκε, όπως ήταν προγραµµατισµένο, στα τεχνικά κλιµάκια, λόγω φόρτου εργασίας των ξένων τεχνοκρατών και πλέον το θρίλερ θα κορυφωθεί τον ∆εκέµβριο.
Αν περάσει η εισήγηση της Ειδικής Γραµµατείας ∆ιαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, χιλιάδες νοικοκυριά θα µπορέσουν να εξασφαλίσουν «κούρεµα» έως και 85% στα «πανωτόκια» των οφειλών τους. Αν όχι, τότε πολλά «κανόνια» θα ακουστούν.

Πηγή: www.parapolitika.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Στο φως οινοποιείο ηλικίας 1.500 ετών

Το οινοποιείο 1.500 ετών που βρέθηκε στο Ισραήλ, ήταν μια επιχείρηση βιομηχανικής κλίμακας που παρήγαγε μισό εκατομμύριο γαλόνια ετησίως, για τους πότες της Μεσογείου. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, έφτιαχνε μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Μεσογείου της βυζαντινής εποχής.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο