Για το υπόλοιπο της χρονιάς οι γυναίκες θα εργάζονται...δωρεάν

Αισθητή είναι η απόκλιση στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τη...

σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών μεταξύ των δύο Φύλων.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνει σχετική έκθεση της Κομισιόν, οι γυναίκες στην Ελλάδα έχουν ακαθάριστες ωριαίες απολαβές κατά μέσο όρο 12,5% χαμηλότερες από τους άνδρες, έναντι 16,2% στην Ε.Ε.

Τη χαμηλότερη διαφορά στην Ευρώπη των 27 έχει η Ιταλία (5,3%) και τη μεγαλύτερη η Εσθονία (25,3%). Η επιλογή της 3ης Νοεμβρίου είναι συμβολική, δεδομένου ότι με βάση τη διαφορά του 16,2% στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ε.Ε., από σήμερα μέχρι τα τέλη του έτους οι γυναίκες είναι σαν να εργάζονται χωρίς να αμείβονται. Δωρεάν...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινίζει ότι η διαφορά στις ετήσιες αποδοχές μεταξύ των δύο φύλων είναι πολύ μεγαλύτερη εις βάρος των γυναικών, εάν ληφθεί υπόψη η αμισθί οικιακή φροντίδα.

Στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι άνδρες απασχολούνται κατά μέσο όρο 9 ώρες την εβδομάδα με δραστηριότητες που σχετίζονται με τα οικιακά. Οι γυναίκες 22 ώρες.

Αν ληφθούν υπόψη, λοιπόν, οι οικιακές δραστηριότητες, η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα φτάνει το 41,4% εις βάρος του αποκαλούμενου ασθενούς φύλου, με όλες τις επιπτώσεις (σύνταξη κ.λπ.). Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 39,6%.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Για τις Βρυξέλλες, πρέπει να βελτιωθεί η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των οικογενειών στην Ε.Ε.

Η Κομισιόν έχει προτείνει προς αυτή την κατεύθυνση να έχει δικαίωμα κάθε πατέρας ένα 10ήμερο γονικής άδειας από την εργασία του τον χρόνο γέννησης του παιδιού του. Η αμειβόμενη αυτή άδεια θα είναι μη μεταβιβάσιμο ίσο δικαίωμα για τα δύο φύλα.

Ετσι, κατά την Επιτροπή, δίνεται ένα ισχυρό κίνητρο για να κάνουν χρήση της 10ήμερης άδειας αντί να σταματούν οι γυναίκες την εργασία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πρόταση της Επιτροπής αναμένεται να υιοθετηθεί μέχρι τα τέλη του 2018...

efsyn.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων