Ιωάννινα, στις όχθες της Παμβώτιδας.

Απλωμένη στη δυτική όχθη της μαγευτικής Παμβώτιδας, της λίμνης της κυρα-Φροσύνης, η όμορφη πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί το διοικητικό, οικονομικό και
συγκοινωνιακό κέντρο της Ηπείρου.
Το κάστρο, με τις ακροπόλεις του Ιτς-Καλέ και του Ασλάν πασά, αλλά και τον αποκαλούμενο πύργο του Θωμά με το ρολόι, τα ιστορικά μνημεία, τα παραδοσιακά σπίτια, τα γοητευτικά σοκάκια, τα εργαστήρια λαϊκής τέχνης, αργυροχοΐας και ξυλογλυπτικής φανερώνουν τη μακραίωνη ιστορική διαδρομή της πόλης.
Τα ιδιαίτερα αξιόλογα μουσεία της πόλης των Ιωαννίνων συντελούν καθοριστικά στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισαν τα Ιωάννινα και η Ήπειρος εν γένει στην ελληνική ιστορία.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο, με ευρήματα που χρονολογούνται από τους Παλαιολιθικούς έως τους Υστερορωμαϊκούς Χρόνους, το Βυζαντινό Μουσείο, το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος», το Μουσείο Αργυροτεχνίας (του ΠΙΟΠ) και το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου (συλλογή Φώτη Ραπακούση, στο Νησί) εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες και δίνουν την ευκαιρία για ένα νοερό ταξίδι στο παρελθόν.
Χώροι πρασίνου, πλατείες, πεζόδρομοι, εμπορικά κέντρα και όμορφα κτίρια στολίζουν τη σύγχρονη πόλη των Ιωαννίνων με την αξιόλογη πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα, την υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακή κοινότητα και την έντονη νυχτερινή ζωή.
Τα μεζεδοπωλεία, οι ταβέρνες, τα καφέ μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης αποτελούν τους χώρους όπου συγκεντρώνονται κυρίως οι νέοι της πόλης.
Ξεχωριστό χρώμα στα Ιωάννινα δίνουν ο παραλίμνιος δρόμος, γύρω από τα τείχη του κάστρου, και ο «Μόλος», γραφικό τμήμα της πόλης με υπεραιωνόβια πλατάνια, καφέ μπαρ και εστιατόρια. Καραβάκια συνδέουν το «Μόλο» με το Νησί των Ιωαννίνων, το ξακουστό στολίδι της λίμνης.
Άρρηκτα δεμένη με το παρελθόν και το παρόν της πόλης των Ιωαννίνων, η Παμβώτιδα αποτελεί τόπο αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, τουριστικό και ναυταθλητικό κέντρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παμβώτιδα είναι μια από τις αρχαιότερες λίμνες σε παγκόσμιο επίπεδο και η δεύτερη αρχαιότερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ηλικίας περίπου 7 εκατομμυρίων ετών). Αποτελεί ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, ανήκει δε σε ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών λόγω των σημαντικών ενδιαιτημάτων της και των σπάνιων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας της.
*Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το παρόν άρθρο προέρχονται από το διαδικτυακό τόπο του Δήμου Ιωαννιτών (Τμήμα Τουρισμού).                   www.in.gr