Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ιωάννινα, στις όχθες της Παμβώτιδας.

Απλωμένη στη δυτική όχθη της μαγευτικής Παμβώτιδας, της λίμνης της κυρα-Φροσύνης, η όμορφη πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί το διοικητικό, οικονομικό και
συγκοινωνιακό κέντρο της Ηπείρου.
Το κάστρο, με τις ακροπόλεις του Ιτς-Καλέ και του Ασλάν πασά, αλλά και τον αποκαλούμενο πύργο του Θωμά με το ρολόι, τα ιστορικά μνημεία, τα παραδοσιακά σπίτια, τα γοητευτικά σοκάκια, τα εργαστήρια λαϊκής τέχνης, αργυροχοΐας και ξυλογλυπτικής φανερώνουν τη μακραίωνη ιστορική διαδρομή της πόλης.
Τα ιδιαίτερα αξιόλογα μουσεία της πόλης των Ιωαννίνων συντελούν καθοριστικά στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισαν τα Ιωάννινα και η Ήπειρος εν γένει στην ελληνική ιστορία.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο, με ευρήματα που χρονολογούνται από τους Παλαιολιθικούς έως τους Υστερορωμαϊκούς Χρόνους, το Βυζαντινό Μουσείο, το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος», το Μουσείο Αργυροτεχνίας (του ΠΙΟΠ) και το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου (συλλογή Φώτη Ραπακούση, στο Νησί) εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες και δίνουν την ευκαιρία για ένα νοερό ταξίδι στο παρελθόν.
Χώροι πρασίνου, πλατείες, πεζόδρομοι, εμπορικά κέντρα και όμορφα κτίρια στολίζουν τη σύγχρονη πόλη των Ιωαννίνων με την αξιόλογη πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα, την υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακή κοινότητα και την έντονη νυχτερινή ζωή.
Τα μεζεδοπωλεία, οι ταβέρνες, τα καφέ μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης αποτελούν τους χώρους όπου συγκεντρώνονται κυρίως οι νέοι της πόλης.
Ξεχωριστό χρώμα στα Ιωάννινα δίνουν ο παραλίμνιος δρόμος, γύρω από τα τείχη του κάστρου, και ο «Μόλος», γραφικό τμήμα της πόλης με υπεραιωνόβια πλατάνια, καφέ μπαρ και εστιατόρια. Καραβάκια συνδέουν το «Μόλο» με το Νησί των Ιωαννίνων, το ξακουστό στολίδι της λίμνης.
Άρρηκτα δεμένη με το παρελθόν και το παρόν της πόλης των Ιωαννίνων, η Παμβώτιδα αποτελεί τόπο αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, τουριστικό και ναυταθλητικό κέντρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παμβώτιδα είναι μια από τις αρχαιότερες λίμνες σε παγκόσμιο επίπεδο και η δεύτερη αρχαιότερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ηλικίας περίπου 7 εκατομμυρίων ετών). Αποτελεί ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, ανήκει δε σε ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών λόγω των σημαντικών ενδιαιτημάτων της και των σπάνιων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας της.
*Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το παρόν άρθρο προέρχονται από το διαδικτυακό τόπο του Δήμου Ιωαννιτών (Τμήμα Τουρισμού).                   www.in.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.