Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανθρώπινες συνήθειες που δεν αρέσουν στα σκυλιά

Είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και όσοι έχουν για κατοικίδιο ένα σκύλο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το αγαπημένο τους τετράποδο το αποδεικνύει αυτό καθημερινά… ποικιλοτρόπως!


Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι και τα σκυλιά δεν ενοχλούνται από μερικές ανθρώπινες συνήθειες… όσο κι αν εσείς δεν το καταλαβαίνετε ή προτιμάτε να μη δώσετε και τόση σημασία.

Δείτε παρακάτω μερικές ανθρώπινες συνήθειες, που το σκυλάκι σας θα προτιμούσε να μην είχατε… ή έστω να μειώνατε (από κάπου πρέπει να αρχίσει κανείς!):

1. Χρησιμοποιείτε περισσότερες λεκτικές εντολές απ’ ό,τι «γλώσσα του σώματος»
Στους ανθρώπους αρέσει πολύ να μιλάνε… πολλές φορές, μάλιστα, για ώρες ατελείωτες! Κι επειδή η ομιλία είναι ο βασικός τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, συνηθίζουν να κάνουν το ίδιο και με τα σκυλιά τους. Παρότι αυτά μπορεί να μην καταλαβαίνουν λέξη από αυτά που λένε.

Οι σκύλοι μπορεί να είναι σε θέση να συμπεράνουν τι μπορεί να σημαίνουν μερικές λέξεις –ακόμη και μερικές εκατοντάδες, στην περίπτωση των collies, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Mother Nature Network- όμως δεν καταλαβαίνουν την ανθρώπινη γλώσσα.

Αυτό στο οποίο βασίζονται για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, είναι η «γλώσσα του σώματος».

Τα σκυλιά έχουν εξελιχθεί σε άριστους «αναγνώστες» του ανθρώπινου σώματος και μπορούν να καταλάβουν τι σκέφτεστε ή τι μπορεί να αισθάνεστε, προτού το συνειδητοποιήσετε κι εσείς οι ίδιοι.

Όμως ο άνθρωπος μπορεί εύκολα να στείλει μπερδεμένα σήματα στο κατοικίδιο του, όταν για παράδειγμα προσέχει μόνο στο τι λέει λεκτικά και όχι με το σώμα του.

Ένα καλό πείραμα είναι να προσπαθήσετε να περάσετε μια ολόκληρη μέρα χωρίς να δώσετε καμία λεκτική εντολή στο σκυλί σας, παρά μόνο να προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε μαζί του με τη «γλώσσα του σώματος». Θα εκπλαγείτε από το πόσο καλά μπορείτε να συνεννοηθείτε με το αγαπημένο σας κατοικίδιο.

2. Και οι αγκαλιές έχουν τα όριά τους
Μπορεί εσείς να θέλετε να αγκαλιάζετε το σκυλάκι σας όλη την ώρα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι είναι κάτι που θέλει και το ίδιο.

Τα πρωτεύοντα πιστεύουν ότι οι αγκαλιές είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκφράσουν την υποστήριξη, αγάπη, χαρά, συμπόνοια και άλλα συναισθήματα που νιώθουν.

Όμως οι σκύλοι δεν εξελίχθηκαν με αυτόν τον τρόπο.

Αντί για συντροφικότητα, όταν ένας σκύλος τοποθετεί το μπροστινό του πόδι ή στο πίσω μέρος ενός άλλου σκυλιού, αυτό θεωρείται ως μια πράξη κυριαρχίας.

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις σας, ο σκύλος «βλέπει» την αγκαλιά σας ως μια προσπάθεια άσκησης κυριαρχίας από μέρους σας.

Πολλά σκυλιά το ανέχονται με μεγάλη υπομονή, όμως ορισμένα μπορεί να νιώθουν απειλή, φόβο, ακόμη και απέχθεια. Έτσι προκύπτουν πολλές φορές τα δαγκώματα, προσθέτει το δημοσίευμα.

Ακόμη, ενώ ένας σκύλος μπορεί να απολαμβάνει την αγκαλιά ενός ατόμου, μπορεί να αντιδράσει εντελώς διαφορετικά σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, που θα προσπαθήσει να κάνει κάτι παρόμοιο.3. Χάιδεμα στο κεφάλι ή τη μουσούδα
Εσάς θα σας άρεσε να σας χτυπά ελαφρά κάποιος στο κεφάλι; Η απάντηση είναι μάλλον όχι.

Φανταστείτε ότι κάποιος ξένος σας πλησιάζει και απλώνει το χέρι του προς το πρόσωπό σας. Πώς θα αντιδρούσατε;
Το πιο πιθανό είναι να γέρνατε προς τα πίσω και να προσπαθούσατε να απομακρύνετε το κεφάλι σας από τον «εισβολέα».

Η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει, ότι στα σκυλιά αρέσουν τα χάδια και τα ελαφριά χτυπήματα στο κεφάλι. Στην πραγματικότητα όμως, ακόμη κι όταν το αποζητούν από κάποιον που εμπιστεύονται και γνωρίζουν καλά, τα περισσότερα σκυλιά δεν το απολαμβάνουν, όπως μπορεί να πιστεύουν οι άνθρωποι.

Μπορεί να επιτρέπουν στα αφεντικά τους να το κάνουν, όμως δεν τους αρέσει και πάρα πολύ. Άλλωστε, το κεφάλι τους- όπως και για τους ανθρώπους- είναι ένας «προσωπικός χώρος».

Μάθετε στα παιδιά σας να χαϊδεύουν απαλά τη ράχη των σκύλων κοντά στην ουρά και σίγουρα να μην τα χτυπούν στο κεφάλι. Οι τετράποδοι φίλοι σας θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα!

4. Πλησιάζετε ένα ξένο σκυλί κοιτώντας το στα μάτια
Όλοι γνωρίζουμε πόσο «ισχυρή» είναι η επαφή με τα μάτια. Για τους ανθρώπους είναι ένδειξη εμπιστοσύνης, προσοχής και συγκέντρωσης, όμως πολλές φορές μας κάνει να νιώθουμε άβολα. Είναι πολύ περίεργο συναίσθημα όταν ένας ξένος μας κοιτάζει «μέσα στα μάτια», χωρίς να αλλάζει το βλέμμα του και ακόμη πιο περίεργο όταν μας πλησιάζει κιόλας!

Αν θέλετε να «χαιρετίσετε» ένα ξένο σκυλί με τρόπο που να είναι άνετος και για τους δυο σας, πλησιάστε το με το σώμα σας ελαφρώς γυρισμένο στο πλάι (οι ώμοι σας να μην «κοιτάζουν» απ’ ευθείας το σκύλο), τα μάτια σας όχι «καρφωμένα» επάνω του και μιλήστε με ήρεμη και χαλαρή φωνή.

Όλα αυτά αποτελούν «σημάδια» προσπάθειας προσέγγισης με φιλικό τρόπο. Μπορεί το σκυλί να μην ανταποκριθεί, αλλά τουλάχιστον εσείς θα γνωρίζετε ότι δεν το πλησιάσατε με εκφοβιστικό τρόπο, που θα μπορούσε να προκαλέσει μια αμυντική ή επιθετική αντίδραση.           www.govastileto.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Σύννεφα στην αγορά...

«Μαύρα σύννεφα» αρχίζουν να μαζεύονται απειλητικά για την αγορά τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και άλλων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας, σύμφωνα με τους θεσμικούς εκπροσώπους τους, καθώς οι φετινές θερινές εκπτώσεις εξελίσσονται απογοητευτικά, ιδιαίτερα για τα ελληνικά μικρά εμπορικά καταστήματα.

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα.

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνει το κουτάβι μου...

Όταν γεννιούνται τα κουτάβια, βασίζονται πλήρως στα αντισώματα που παρέχονται στο μητρικό γάλα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται από επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Αυγούστου με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας...

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Οι υποχρεώσεις θα είναι αρκετές μέσα στον μήνα όμως αυτό δεν θα σε πτοήσει στην περίοδο των διακοπών. Αντίθετα με τον γνωστό δυναμισμό σου θα βρεις τα πατήματα που χρειάζονται ώστε να κρατήσεις ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ξεκούρασης. Ο Άρης στην Παρθένο στις αρχές του μήνα μπορεί να επιβαρύνει το πρόγραμμά σου,

Κυκλαδίτικη λαδένια πίτσα με κρεμμύδια, ντομάτες και ελιές από την Κίμωλο.

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί διαμέτρου 35-40 εκ.) 450-500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 ml περίπου χλιαρό νερό 1 φακελάκι ξερή μαγιά 1 κ.γ. κοφτό αλάτι

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φοβάται το νερό...

Έχετε σίγουρα δει σκυλάκια-δεινούς κολυμβητές να κλέβουν την παράσταση ,όχι μόνο σε ταινίες αλλά και δίπλα σας σε κάποια παραλία! Ωστόσο υπάρχουν και τα σκυλάκια που φοβούνται το νερό. Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε και στο δικό σας να κολυμπά χωρίς φόβο και πρωτίστως με ασφάλεια;

Κατεχόμενα – Ισορροπίες και φόβοι μετά την κρίση στα Βαρώσια

Οριακή και εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο Κυπριακό υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές με αφορμή τις ανακοινώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια και το βλέμμα κυρίως στην επιμονή της Αγκυρας για αλλαγή της βάσης λύσης από ομοσπονδιακό μοντέλο σε μοντέλο δύο ανεξάρτητων κρατών.