Δωρεά 12 σύγχρονων μηχανημάτων ακτινοθεραπείας από το Ίδρυμα Νιάρχος

Τον ακτινοθεραπευτικό χάρτη της Ελλάδας άλλαξε η δωρεά 12 Γραμμικών Επιταχυντών σε οκτώ δημόσια νοσοκομεία συνολικού ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.


Τα νοσοκομεία που επελέγησαν ήταν αυτά που είχαν τεχνολογία παλαιότερη της δεκαετίας και ως εκ τούτου αδυναμία εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας.

Κανένα πλέον δημόσιο νοσοκομείο μέσα στο 2018 δεν θα υστερεί σε δυνατότητες εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας, ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ).

Προσέθεσαν ότι δόθηκε επίσης πολύ μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση του προσωπικού με σεμινάρια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, καθώς και ότι ξεκινάει σε λίγο πρόγραμμα εκπαίδευσης τριών εβδομάδων σε ακτινοθεραπευτικό κέντρο της Αμερικής για δύο ακτινοθεραπευτές οικολόγους και για δύο φυσικούς ιατρικής από κάθε κέντρο.

Προσοχή, επίσης δόθηκε και στην αισθητική κάθε χώρου θεραπείας «γιατί και αυτό είναι μέρος του σεβασμού προς τον ασθενή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της ΕΕΑΟ, με την ολοκλήρωση της δωρεάς στο τέλος του 2018, η μέση ηλικία των μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία θα είναι τα 6,3 χρόνια, ενώ στα ιδιωτικά τα 8,5 χρόνια. Επίσης, στον δημόσιο τομέα, 12 στα 31 μηχανήματα θα είναι νεότερα της διετίας, ενώ 18 στα 31 θα είναι νεότερα της 5ετίας.

Στον ιδιωτικό τομέα, τρία στα 17 μηχανήματα θα είναι νεότερα της διετίας, ενώ οκτώ στα 17 μηχανήματα θα είναι νεότερα της 5ετίας.

Αυτό αποτελεί και την επανάσταση στην ποιότητα της ακτινοθεραπείας, μια επανάσταση που έχει συντελεστεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αν σκεφτεί κάνεις ότι το πρώτο μηχάνημα της δωρεάς του ΙΣΝ τοποθετήθηκε στις αρχές του 2017, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΑΟ Γιώργος Πισσάκας.

Σήμερα η ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της, ανέφερε ο γενικός γραμματέας, της ΕΕΑΟ Γρηγόρης Γεωργακόπουλος, αλλά «δυστυχώς όμως δεν θα εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής που ακόμα και σήμερα στην Αθήνα φτάνουν μέχρι και τους τέσσερις μήνες».

Όπως εξήγησε τα 31 μηχανήματα του δημόσιου τομέα μαζί με τα 17 του ιδιωτικού φτάνουν συνολικά τα 48 μηχανήματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι ανάγκες απαιτούν περίπου 70 μηχανήματα.

«Και ίσως αυτή η υστέρηση να είναι και ο βασικός λόγος γιατί στην Ελλάδα υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία λιγότεροι ασθενείς από όσους θα περιμέναμε σύμφωνα με τους μέσους όρους των άλλων ευρωπαϊκών κρατών», ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΕΑΟ.

Όπως είπα, το κράτος ποτέ δεν έσκυψε με έννοια πάνω από το ασθενή με καρκίνο που έπρεπε να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία. Σύμφωνα με τον κ. Πισσάκα «την τελευταία δεκαετία το κράτος δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για την ακτινοθεραπεία»

Προσέθεσε ότι η αδιαφορία του φαίνεται και από το ότι η ακτινοθεραπεία λείπει παντελώς από το πλάνο των ζητουμένων εκ μέρους του υπουργείου Υγείας από το ΙΣΝ, στη νέα δωρεά του τελευταίου για την υγεία.

Αν ένα μικρό μέρος από αυτή τη δωρεά, συνολικά 200 εκατομμύρια ευρώ, αποφάσιζαν να το διαθέσουν στην ακτινοθεραπεία θα έλυναν μια και καλή το πρόβλημα των αναμονών.

Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία

Η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία μαζί με την Παθολογική Ογκολογία και την Χειρουργική Ογκολογία είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες στον αγώνα κατά του καρκίνου και για κάθε περίπτωση πρέπει να συνεργάζονται, γιατί από αυτή τη συνεργασία βγαίνει ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης για καθένα ασθενή ξεχωριστά, ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΕΑΟ.

Ακόμη και σήμερα όμως, όπως είπαν, αρκετοί συγχέουν την Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία με την Ακτινολογία. Όμως πρόκειται για δύο διαφορετικές ειδικότητες με τελείως διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο.

Ο ακτινοθεραπευτής ογκολόγος έχει βασικό ρόλο στη χάραξη και στην εφαρμογή του θεραπευτικού πλάνου ενός ογκολογικού ασθενή, ενώ δεν έχει καμία ανάμειξη στο διαγνωστικό μέρος των απεικονιστικών εξετάσεων που είναι ο τομέας του ακτινολόγου.

Η ακτινοθεραπεία μόνη ή σε συνδυασμό και με τις άλλες μεθόδους συμβάλλει στο 40% των ιάσεων ενώ περίπου το 60% των ασθενών κάποια στιγμή στην πορεία της νόσου θα χρειαστεί να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.

Ο κύριος στόχος της ακτινοθεραπείας είναι η χορήγηση πολύ υψηλής δόσης ακτινοβολίας εστιασμένα σε έναν όγκο, με ελάχιστη επιβάρυνση των γύρω φυσιολογικών ιστών. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η καταστροφή του όγκου που θα μπορούσε να έχει ως επακόλουθο την ίαση ή την αύξηση της επιβίωσης των ασθενών και την όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής τους μειώνοντας στο ελάχιστο τις παρενέργειες.

Όλες οι σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας που είναι στην θεραπευτική φαρέτρα του ακτινοθεραπευτή ογκολόγου αποσκοπούν στη βελτίωση του τοπικού ελέγχου της νόσου και στη μείωση της τοξικότητας.


Πηγή: http://www.skai.gr