Ορεινό πανόραμα στις λίμνες του Γράμμου

Το τέταρτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, μετά τον Όλυμπο, τον Σμόλικα και τον Βόρα εκτείνεται σε τμήματα των νομών Ιωαννίνων και Καστοριάς αλλά και σε αλβανικό έδαφος. Ο Γράμμος είναι σκεπασμένος με πυκνά δάση και αποτελεί το σημείο από το οποίο πηγάζουν πολλά υδάτινα ρεύματα, όπως ο Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός που πηγάζει σε ελληνικό έδαφος.

Στην κορυφογραμμή, πάνω στα σύνορα με την Αλβανία, στέκει η ψηλότερη και μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη στην Ελλάδα, η εκπληκτική Γκιστόβα, σε υψόμετρο 2.350 μ.
Στα νερά της, που αντανακλούν τα χρώματα του ουρανού αλλά και το ανάγλυφο του βουνού γύρω της, ζει ένα υδρόβιο είδος Αλπικού Τρίτωνα, το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν «ψάρι με πόδια».
Σε χαμηλότερο υψόμετρο, λίγο πάνω από τα 1.700 μέτρα, βρίσκεται ένα σύμπλεγμα δύο μικρών αλπικών λιμνών. Οι λίμνες Αρένων ή λίμνη Μουτσάλια, όπως ονομάζονται, βρίσκονται στον νομό Καστοριάς, κοντά στα σύνορα με τα Γιάννενα, μέσα σε δάσος με οξιές.
ΓΡΑΜΜΟΣ ΑΛΠΙΚΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΓΡΑΜΜΟΣ ΑΛΠΙΚΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΓΡΑΜΜΟΣ ΑΛΠΙΚΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΓΡΑΜΜΟΣ ΑΛΠΙΚΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΓΡΑΜΜΟΣ ΑΛΠΙΚΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΓΡΑΜΜΟΣ ΑΛΠΙΚΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΓΡΑΜΜΟΣ ΑΛΠΙΚΕΣ ΛΙΜΝΕΣwww.newsbeast.gr