Άνδρος, το αρχοντικό νησί των καπεταναίων

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 ωρών από την Αττική και είναι το δεύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων. Κατά τον Ανδρέα Εμπειρίκο είναι «η νήσος η έκπαγλος, η βασιλίς του Αιγαίου… η ωραιοτέρα όλων του κόσμου». Ο λόγος για την Άνδρο, το ξεχωριστό νησί του Αιγαίου, με την γοητευτική και κοσμοπολίτικη Χώρα,
τις όμορφες παραλίες και τη μεγάλη ναυτική παράδοση. Το λιμάνι της είναι το Γαύριο, πρωτεύουσα η Χώρα και ένας από τους πιο δημοφιλείς οικισμούς της το Μπατσί.
Το όνομα του νησιού έχει μυθολογική προέλευση, καθώς πρώτος κάτοικος του νησιού θεωρείται ο Άνδρος. Άλλο γνωστό όνομα είναι Υδρούσα, που σχετίζεται με τις πολλές πηγές της.
Η ναυτιλιακή ανάπτυξη της Άνδρου εντάθηκε τον 18ο αιώνα αναδεικνύοντας τη Χώρα του νησιού σε εμπορικό κέντρο ενώ στα τέλη του 19ου αιώνα η Άνδρος ακολούθησε, με πολύ μεγάλα οφέλη, τη στροφή στα ατμόπλοια. Το 1939 το νηολόγιο της Άνδρου περιλάμβανε 80 πλοία και ήταν δεύτερο, μετά τον Πειραιά. Η μεγάλη ναυτική της δύναμη και η ευημερία της της χαρίζουν τον χαρακτηρισμό «Μικρά Αγγλία».
Η Άνδρος έχει πολλές και όμορφες παραλίες, άλλες αμμώδεις κι άλλες βραχώδεις, όπως το Νημπορειό, η Χρυσή Άμμος, τα Γιάλια, ο Χαλκολιμιώνας, ο Ζόργκος. Στον Όρμο Κορθίου ξεχωρίζουν οι παραλίες Της Γριάς το πήδημα και Μπουρός. Είναι όμως έντονο και το ορεινό στοιχείο στο νησί, με τέσσερις σχεδόν παράλληλες οροσειρές και κυριότερα βουνά και κορυφές τους Αγίους Σαράντα, το Πέταλο, το Κούβαρο αλλά και τη Ράχη. Πλούσια σε νερά η Άνδρος, είναι γνωστή για τα ρέματα και τις πηγές της, όπως τη Σάριζα, στα Αποίκια.
Η περιήγηση στη Χώρα της Άνδρου είναι μια εξαιρετική εμπειρία, καθώς ο πανέμορφος οικισμός είναι καλαίσθητος και φιλόξενος. Μην παραλείψετε τη βόλτα στον κεντρικό δρόμο μέχρι την πλατεία του Αφανή Ναύτη, εκεί που το νησί μοιάζει να βουτά στη θάλασσα. Πάνω στο μικρό νησάκι είναι χτισμένο το μεσαιωνικό ενετικό κάστρο κι ακολουθεί η βραχονησίδα με τον φάρο Τουρλίτη. Απαραίτητη η στάση για καφέ κάτω από τα πλατάνια της πλατείας, αλλά και η επίσκεψη στα εξαιρετικά μουσεία της. Όπως το εκπληκτικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ναυτικό Μουσείο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει την πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή εκθεμάτων που συνδέονται με τη ναυτική ιστορία του νησιού.
ΑΝΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΔΡΟΣwww.newsbeast.gr