Αξέχαστες διακοπές στην Ίο

Φημίζεται ως τουριστικός προορισμός και όποιος την έχει προλάβει στις πολύ ανθηρές εποχές έχει να λέει για την ξέφρενη διασκέδαση και την έντονη νυχτερινή ζωή. Η όμορφη Ίος όμως είναι πολλά περισσότερα.
Πιστεύεται πως το όνομά της στην αρχαιότητα συνδέεται με τη λέξη Ία, τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο νησί.
Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, το χρωστάει στην φοινικική λέξη Ίος, που σημαίνει σωρός από πέτρες. Κατά τον Ηρόδοτο στην Ίο, την πατρίδα της μητέρας του, θάφτηκε ο Όμηρος. Ο περίφημος τάφος του είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού, στην περιοχή Πλακωτός, στα βόρεια. Το νησί κατοικείται από την πρώιμη αρχαιότητα, όπως διαπιστώνεται και στον πρωτοκυκλαδικό οικισμό του Σκάρκου. Ευρήματα από το σημείο αυτό αλλά και άλλα, που αποτυπώνουν όλη την ιστορική διαδρομή της Ίου, εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα.
Η Ίος φημίζεται για τις πολλές και πανέμορφες παραλίες της, όπως τον κοσμοπολίτικο Μυλοπότα αλλά και το φημισμένο Μαγγανάρι. Ξεχωριστή είναι η εμπειρία στην Αγία Θεοδότη, ενώ εκτός από τον οργανωμένο Όρμο, στο λιμάνι, υπάρχει και η όμορφη Κουμπάρα. Ολόκληρο το νησί πάντως ξεχωρίζει για τις πάμπολλες και καταπληκτικές παραλίες του με τα κρυστάλλινα νερά. Χαρακτηριστικό είναι πως διαθέτει 86 χιλιόμετρα ακτογραμμής, εκ των οποίων τα 32 είναι αμμουδιά.
Η Χώρα του νησιού είναι παραδοσιακός οικισμός, με ορόσημο την Παναγιά Γκρεμνιώτισσα, στο υψηλότερο σημείο και με καταπληκτική θέα. Αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά λόφου, με τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου στην κορυφή του. Κάτασπρα σπίτια, γραφικά σοκάκια στεγασμένα, τα λεγόμενα «στιγάδια», ανεμόμυλοι, όλα αυτά συνθέτουν το γοητευτικό ψηφιδωτό του οικισμού, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος κι έτσι διασώζεται ως εξαιρετικό δείγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.
Η Ίος διαθέτει και μεγάλο δίκτυο μονοπατιών, το οποίο θα απολαύσουν οι λάτρεις της πεζοπορίας.
ΙΟΣ ΙΟΣ ΙΟΣ ΙΟΣ ΙΟΣ ΙΟΣ ΙΟΣwww.newsbeast.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΙΝΚΑ: Ενσωματώνουν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα για να μην μπορούμε να κάνουμε αγωγές

Ο χειμώνας του μεγάλου θυμού

Νοιάζονται περισσότερο για την τιμή παρά την γεύση του τρόφιμου οι Ευρωπαίοι καταναλωτές

ΔΕΝ…ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ…

Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τα «μουστάκια» του σκύλου

Πως να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη

Αόρατα σκάνδαλα...

Για εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από την Ιταλία κάνει λόγο ο κλάδος

Εκτός πρίζας...

ζώδια Η Αφροδίτη σε τρίγωνο με τον Ουρανό

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων