Στα λιθόστρωτα της Μονεμβασιάς

Η φημισμένη καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, στο νοτιοανατολικό τμήμα της λακωνικής γης, έχει πιστούς φίλους, καθώς καταφέρνει να διατηρεί αναλλοίωτο το
μεσαιωνικό χρώμα και τη ρομαντική ατμόσφαιρά της.
Κάστρα και τείχη, παλαιά αρχοντικά, στενά λιθόστρωτα, ιστορικοί ναοί, χαμηλές καμάρες και αψίδες, οικόσημα δίνουν την εντύπωση μιας πολιτείας στην οποία το ρολόι του χρόνου έχει σταματήσει.
Η στενή λουρίδα γης που ενώνει την ξηρά με τον επιβλητικό βράχο της Μονεμβασιάς οδηγεί στη μοναδική είσοδο («μόνη έμβασις», εξ ου και Μονεμβασιά) της καστροπολιτείας, αλλά και σε ένα μαγευτικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο.
Μπαίνοντας στην καστροπολιτεία, αριστερά βρίσκεται το σπίτι του μονεμβασίτη ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσου. Στη συνέχεια, ο κεντρικός δρόμος οδηγεί στην πλατεία με το παλαιό κανόνι και το μητροπολιτικό ναό του Ελκομένου Χριστού. Απέναντι βρίσκεται το μουσουλμανικό τέμενος, διατηρητέο κτίριο του 16ου αιώνα, όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασίας.
Από εδώ διακλαδίζονται οι δρόμοι προς όλες τις γοητευτικές γωνιές της καστροπολιτείας. Ύστερα από μια ανηφορική διαδρομή 15 λεπτών ο επισκέπτης φθάνει στην Πάνω Πόλη, όπου έχει την ευκαιρία να απολαύσει την υπέροχη θέα.
Στα πόδια του απλώνονται η Κάτω Πόλη, τα τείχη και η θάλασσα, ενώ λίγο πιο πάνω δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, χτισμένη σε απόκρημνο σημείο.http://www.in.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΙΝΚΑ: Ενσωματώνουν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα για να μην μπορούμε να κάνουμε αγωγές

Νοιάζονται περισσότερο για την τιμή παρά την γεύση του τρόφιμου οι Ευρωπαίοι καταναλωτές

Ο χειμώνας του μεγάλου θυμού

ΔΕΝ…ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ…

Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τα «μουστάκια» του σκύλου

Πως να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη

Αόρατα σκάνδαλα...

Για εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από την Ιταλία κάνει λόγο ο κλάδος

Εκτός πρίζας...

ζώδια Η Αφροδίτη σε τρίγωνο με τον Ουρανό

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων