Πώς το κατοικίδιο σού ανεβάζει την ψυχολογία σου

Το pet therapy ή αλλιώς θεραπεία μέσω ζώων είναι μια εναλλακτική θεραπεία που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου. Είναι μια μέθοδος θεραπευτικής επαφής με κατοικίδια
ζώα κατά την οποία μέσα από την αλληλεπίδραση του ασθενή με το εκπαιδευμένο κατοικίδιο, το άτομο μπορεί ευκολότερα να ανακάμψει ή να αντιμετωπίσει προβλήματα σωματικής ή και ψυχικής υγείας.

Γιατί να κάνει κανείς pet therapy;

Εδώ και αρκετές δεκαετίες το pet therapy εφαρμόζεται σε χώρες του εξωτερικού όπως στις Ή.Π.Α ή την Μ. Βρετανία, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία, άτομα με ψυχικά νοσήματα, παιδιά ή ηλικιωμένους, οι οποίοι απολαμβάνουν τα οφέλη της θεραπείας. Σε συνεργασία με εξειδικευμένους επαγγελματίες και καλά εκπαιδευμένα κατοικίδια, τα οποία συνήθως είναι σκύλοι ή γάτες, οι ασθενείς παίρνουν μέρος σε δραστηριότητες οι οποίες τους προσφέρουν ψυχαγωγικά και θεραπευτικά οφέλη, βοηθώντας τους σημαντικά να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν.Ποια είναι τα οφέλη του pet therapy;


Η αλληλεπίδραση με ένα φιλικό και καλά εκπαιδευμένο κατοικίδιο στο πλαίσιο της θεραπείας μπορεί να βοηθήσει σε πολλά σωματικά και ψυχικά ζητήματα που αντιμετωπίζει κάποιος. Έχει αποδειχθεί πως η θεραπευτική συνύπαρξη ανθρώπου και κατοικίδιου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας.

Ακόμη, σύμφωνα με μελέτες τα ζώα μπορούν να μειώσουν την ένταση και να βελτιώσουν τη διάθεση του ανθρώπου. Η αλληλεπίδραση με τα κατοικίδια προάγει την παραγωγή ενδορφινών οι οποίες προκαλούν συναισθήματα ηρεμίας και ανεβάζουν σημαντικά την διάθεση. Έρευνες δείχνουν πως η επαφή με τα κατοικίδια ζώα συμβάλλει στην μείωση του στρες, απομακρύνει το άγχος, μετριάζει τα αρνητικά συναισθήματα και το αίσθημα μοναξιάς και μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της συνολικής ψυχολογικής κατάστασης του ατόμου.

Πέραν όμως της ψυχικής ανάτασης που προσφέρει η θεραπεία με κατοικίδια ζώα, το pet therapy μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων, στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων αλλά και στην βελτίωση της μακροχρόνιας ή βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Πηγή: cozyvibe.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΙΝΚΑ: Ενσωματώνουν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα για να μην μπορούμε να κάνουμε αγωγές

Εσείς γνωρίζετε τις βασικές ανάγκες ενός σκύλου...

Άρθρο κόλαφος του Hugo Dixon στο Reuters: Ήρθε η ώρα να ανησυχήσουμε ξανά για την Ελλάδα

Ρωσικό δημοσίευμα: Η Τουρκία εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ για να χτυπήσει την Ελλάδα

Για εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από την Ιταλία κάνει λόγο ο κλάδος

Ποια αθλήματα παρατείνουν τη ζωή περισσότερο

Απόφαση σταθμός: Σύνταξη σε ασφαλισμένη με χρέη 86.000 ευρώ

Ποιος πλανήτης κυβερνά το ζώδιό σου και τι ρόλο παίζουν οι άλλοι πλανήτες στο ωροσκόπιό σου...

ζώδια Νέα Σελήνη στην Παρθένο στις 27 Αυγούστου

ζώδια Η Αφροδίτη σε τρίγωνο με τον Ουρανό

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων