«Έξυπνο» stent που ειδοποιεί για κίνδυνο φραγής αρτηριών


Ερευνητές του University of British Columbia υπό τον καθηγητή Κενίτσι Τακαχάτα ανέπτυξαν ένα «έξυπνο» stent, το οποίο παρακολουθεί και αντιλαμβάνεται ακόμα και τις μικρότερες αλλαγές στη ροή του αίματος στις αρτηρίες του ασθενούς, με αποτέλεσμα να προειδοποιεί για πιθανό στένεμά τους, επιτρέποντας την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

«Τροποποιήσαμε ένα stent για να λειτουργεί ως μικρή κεραία και μετά τοποθετήσαμε έναν ειδικό μικρο-αισθητήρα που αναπτύξαμε για τη συνεχή παρακολούθηση της ροής του αίματος. Τα δεδομένα μετά μπορούν να σταλούν ασύρματα σε ένα εξωτερικό reader, παρέχοντας συνεχή πληροφόρηση για την κατάσταση της αρτηρίας» είπε ο Τακαχάτα.
Η συσκευή χρησιμοποιεί ανοξείδωτο ατσάλι ιατρικού επιπέδου και εμφανισιακά δεν διαφέρει από τα συμβατικά stents. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι είναι το πρώτο «έξυπνο» stent έτοιμο για αγγεοπλαστική, καθώς μπορεί να εμφυτευθεί χρησιμοποιώντας τεχνικές που είναι ήδη σε χρήση, χωρίς τροποποιήσεις.
Ένας εκ των ερευνητών, ο γιατρός Γιορκ Χσιάνγκ, καθηγητής χειρουργικής στο UBC και αγγειοχειρουργός στο Vancouver General Hospital, σημείωσε ότι η παρακολούθηση για επαναστένωση είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών. «Οι ακτινογραφίες...που είναι καθιερωμένα εργαλεία διάγνωσης, μπορούν να είναι μη πρακτικές ή να μην ενδείκνυνται για τον ασθενή. Η εμφύτευση ενός έξυπνου stent στη θέση ενός συμβατικού μπορεί να επιτρέψει στους γιατρούς να παρακολουθούν ευκολότερα την υγεία του και να παρέχουν περίθαλψη, αν χρειάζεται, έγκαιρα».
Το πρωτότυπο δοκιμάστηκε επιτυχώς στο εργαστήριο. Ο Τακαχάτα, που έχει κατοχυρώσει ευρεσιτεχνία για την τεχνολογία, λέει ότι η ομάδα του αποσκοπεί σε βιομηχανικές συνεργασίες για την περαιτέρω εξέλιξη της συσκευής, κλινικές δοκιμές και την εμπορική της εκμετάλλευση.  www.naftemporiki.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΙΝΚΑ: Ενσωματώνουν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα για να μην μπορούμε να κάνουμε αγωγές

Πεθαίνοντας μόνοι στην Κυψέλη. Οχι, δεν αντέχεται αυτή η τραγωδία...

Με αξίωση για 1,80 στο πρόβειο οι διαβουλεύσεις κτηνοτρόφων

ζώδια Ερμής στην Παρθένο από 4 Αυγούστου

ΔΝΤ σε ΕΕ: Μετακυλίστε το κόστος στους πολίτες για να κάνουν οι ίδιοι εξοικονόμηση ενέργειας

Σπιτικό προφιτερόλ

Έφτιαξαν πάρκινγκ για αποσκευές στα Χανιά

Το ξέφρενο πάρτι ξανάρχισε...

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων