Ιδέες και συμβουλές για την χρήση των βοτάνων

Μαζεύετε τα βότανα πριν πέσει ο ήλιος, για να έχουν πιο έντονη γεύση. Ψιλοκόψτε σχοινόπρασο, μαϊντανό, βασιλικό, άνηθο, σκατζίκι, φινόκιο, ματζουράνα, εστραγκόν ή ρίγανη στο μπλέντερ. Καταψύξτε το παραπανίσιο υλικό σε μικρές ποσότητες και απλά προσθέτετέ το κατεψυγμένο στα μαγειρευτά σας.

Ρίξτε λίγο βούτυρο στο μπλέντερ μαζί με ένα αρωματικό βότανο, για να φτιάξετε ένα γρήγορο αρωματικό βούτυρο. Χρησιμοποιήστε το με ψάρια, κρεατικά ή αλειμμένο πάνω σε ψωμί.
Για να αποξηράνετε τα βότανα μπορείτε να τα:
  • Απλώσετε αραιά πάνω σε φύλλα χαρτιού σε ζεστό, σκοτεινό χώρο.
  • Τοποθετήσετε σε διάτρητα χάρτινα σακουλάκια.
  • Αποξηράνετε στο φούρνο σε θερμοκρασία 40° C, με την πόρτα μισάνοιχτη.
  • Κρεμάσετε σε ματσάκια μέσα στο ψυγείο, για μια εβδομάδα με 10 ημέρες περίπου, θα αποξηρανθούν και θα διατηρήσουν όλη τη γεύση και το χρώμα τους.
  • Ψήσετε στο φούρνο μικροκυμάτων: τοποθετήστε λίγα βότανα πάνω σε χαρτί κουζίνας και βάλτε τα στα μικροκύματα για 1 λεπτό περίπου. Όταν τα φύλλα ξεραθούν, αφαιρέστε τα κοτσάνια τους και τοποθετήστε τα σε κλειστά δοχεία (π.χ. μικρά γυάλινα βαζάκια), θυμηθείτε ότι κάθε φορά που θα ανοίγετε το βαζάκι θα χάνεται και λίγο από το άρωμα των βοτάνων. Φυλάξτε τα σε ξηρό, δροσερό και σκοτεινό μέρος
  • Συλλέξτε το βασιλικό πριν δροσίσει ο καιρός. Το άρωμα των φύλλων του είναι πιο έντονο όταν η θερμοκρασία τη νύχτα δεν πέσει κάτω από τους 10° C.
  • Κόβετε συχνά το βασιλικό σας για να μην ανθίσει. Ωστόσο, αν δεν τον προλάβετε, χρησιμοποιήστε τα άνθη του στο ξίδι σας. Για την ακρίβεια, το ξίδι με αρωματικά βότανα είναι ένας πολύ βολικός τρόπος να χρησιμοποιείτε τα βότανά σας αν βαριέστε να τα αποξηράνετε ή να τα καταψύξετε, και αποτελεί επίσης μια υπέροχη ιδέα για δώρο, μέσα σε περίτεχνα μπουκάλια κρασιού ή άλλων ποτών, θερμάνετε το ξίδι μέχρι να ζεσταθεί, αλλά όχι να βράσει. Ρίξτε το στα βότανα που έχετε τοποθετήσει σε ένα γυάλινο ή κεραμικό δοχείο. Αφήστε τα να κατακαθίσουν για 2-3 εβδομάδες. Φιλτράρετε το ξίδι και βάλτε το μέσα σε γυάλινα μπουκάλια. Χρησιμοποιήστε ξίδι από μηλόκρασο για όλα τα βότανα εκτός από τον κόκκινο βασιλικό και το σχοινόπρασο. Καλά βότανα για αρωματικά ξίδια είναι το εστραγκόν, ο άνηθος, η μαντζουράνα, το φασκόμηλο και το θυμάρι.
  • Φυτέψτε αρτεμισία σε όλη την εσωτερική μεριά του φράχτη σας. Δεν αφήνει το γρασίδι να εισχωρήσει στον κήπο σας και παράγει άφθονους καρπούς και θα έχετε αρκετή αν θελήσετε να την χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε στεφάνια από αρωματικά βότανα. Ποτέ μην κόβετε την αρτεμισία πριν την πρώτη Σεπτεμβρίου, ειδάλλως θα πάρει ένα άσχημο γκρίζο χρώμα. Κόψτε την αργότερα, για να διατηρήσει το αργυρό της χρώμα. Αφού την κόψετε, απλώστε τη προσεκτικά στα εσωτερικά τοιχώματα ενός ψάθινου καλαθιού για να αποξηρανθεί και να πάρει ένα καμπυλόγραμμο σχήμα, που θα σας διευκολύνει στην κατασκευή των στεφανιών.
  • Καλλιεργήστε λεβάντα σε πετρώδες, ξηρό και ηλιόλουστο μέρος (πλούσιο σε άσβεστο), εκεί όπου άλλα φυτά θα πέθαιναν από έλλειψη νερού. Χαρείτε τα άνθη της όλο το καλοκαίρι και μετά αποξηράνετέ τα σε σακουλάκια. Τα κοτσάνια που αφαιρέσατε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στο τζάκι ή στην ξυλαποθήκη, για να έχετε ένα ευχάριστο, διακριτικό άρωμα.
  • Σιχαίνεστε τη μυρωδιά της ναφθαλίνης; Έτσι κι αλλιώς δεν είναι υγιεινό να εισπνέεται από ενήλικες και παιδιά. Συλλέξτε κι αποξηράνετε ένα μέρος από τα βότανα που καλλιεργείτε και γεμίστε με αυτά τούλινα σακουλάκια, τα οποία θα τοποθετήσετε μέσα στις ντουλάπες, ως αντισκωρικά. Συνδυάστε λεβαντίνη με αθανασία και αρτεμισία - είναι πολύ καλύτερα από τη ναφθαλίνη και ιδανικά για δώρα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε καμφορά, αψιθιά, λευκάνθεμο, μέντα, γεράνια, μελισσόχορτο, λουίζα, λίγο γαρύφαλλο και ένα φύλλο δάφνης. fytokomia.gr