Τα σκυλιά μας κάνουν πιο ευτυχισμένους, πιο υγιείς και περισσότερο fit

Απέκτησες ένα σκύλο επειδή αγαπάς τα σκυλιά -και προφανώς όλα τα ζώα. Έχεις ήδη αντιληφθεί ότι αν προσφέρεις αγάπη σε ένα σκυλί, αυτό σου το ανταποδίδει με ένα ανεπανάληπτο αίσθημα τυφλής αφοσίωσης.
Ζώντας συντροφιά με ένα σκύλο, αποκομίζεις και τα πολλαπλά οφέλη της συναισθηματικής νοημοσύνης που διαθέτει. Επίσης, με την κατάλληλη φροντίδα και εκπαίδευση μπορεί να γίνει ένας άριστος φύλακας, ένας ιδανικός παρτενέρ στο καθημερινό σου τρέξιμο ή ακόμη κι ένας πιστός βοηθός, που θα σου φέρει, π.χ., τις παντόφλες μόλις επιστρέψεις ψόφιος από τη δουλειά. Πέρα όμως από όλα αυτά τα καλά, ένας σκύλος αποδεικνύεται και αλάθητος προστάτης της υγείας σου.

Μια έρευνα έρχεται να αποκωδικοποιήσει τη γλώσσα του σώματος των σκύλων, η οποία ερμηνεύει σημαντικά κομμάτια της κατάστασης της υγείας σου.

Η γλώσσα

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη στο σάλιο του σκύλου που μπορεί να βοηθήσει μια πληγή στο σώμα σου να επουλωθεί δύο φορές πιο γρήγορα. Μη φοβάσαι λοιπόν να αφήνεις το σκύλο σου να γλύφει μια βαθιά γρατζουνιά, ένα κόψιμο ή ένα κάψιμο στο δέρμα σου.

Η μύτη

Η ικανότητα όσφρησης ενός σκύλου είναι έως και 100.000 φορές δυνατότερη από τη δική σου και, χάρη σ’ αυτό το πλεονέκτημα, έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν τις πτητικές οργανικές ουσίες που παράγουν οι καρκίνοι, έστω και αν αυτές παράγονται σε πολύ μικρές ποσότητες. Οι επιστήμονες έφτασαν σε αυτό το εξακριβωμένο συμπέρασμα, παρατηρώντας μια ασυνήθιστη εμμονή των σκύλων στο μύρισμα συγκεκριμένων σημείων στο σώμα των αφεντικών τους -εκεί ακριβώς όπου βρισκόταν ένας καρκίνος υπό ανάπτυξη.

Τα μάτια

«Μετά από μια δύσκολη μέρα στο γραφείο, μένοντας ακίνητος και κοιτώντας βαθιά μέσα στο βλέμμα του σκύλου σου, σε περίπου 30 δευτερόλεπτα εκκρίνεται μεγάλη ποσότητα ωκυτοκίνης στον οργανισμό σου», λέει ο προϊστάμενος της επιστημονικής έρευνας, ψυχολόγος Chris Blazina. «Αυτή η ορμόνη, σχετίζεται με τα συναισθήματα της αγάπης, της εσωτερικής ασφάλειας και της ψυχικής γαλήνης, και εκλύεται κατά 300% περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο εξωτερικό ερέθισμα», λέει ο Blazina.

Το τρίχωμα

Παίζοντας και χαϊδεύοντας για λίγη ώρα το σκύλο σου, απελευθερώνεται άμεσα μια σειρά καλών νευροπεπτιδίων από τον εγκέφαλο, οι γνωστές ορμόνες της χαράς, οι ενδορφίνες, με κυριότερες την σεροτονίνη και την προλακτίνη. Μετά από 15 λεπτά, τα επίπεδα των ορμονών του στρες, σαν της κορτιζόλης, μειώνονται εντυπωσιακά.

Τα άκρα

Ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, που ανήκαν είτε με ηλικιωμένα άτομα, είτε σε νεότερους σε ηλικία διαβητικούς, καρδιοπαθείς ή ασθματικούς ασθενείς, μπορούσαν να χτυπούν με τα μπροστινά πόδια τους το πλήκτρο μιας ειδικά κατασκευασμένης επιδαπέδιας συσκευής, η οποία ήταν συνδεδεμένη με την αστυνομία και τις ιατρικές μονάδες επειγόντων περιστατικών. Μέχρι να καταφθάσουν οι πρώτες βοήθειες, τα σκυλιά με τα μπροστινά τους πόδια παρηγορούσαν διαρκώς ή προσπαθούσαν να αφυπνίσουν τους λιπόθυμους πάσχοντες.

Πηγή: askmen.com