ΕΦΚΑ: Περικοπές σε συντάξεις...που υπερβαίνουν και το 50%

Τη μεγάλη «σφαγή» στις συντάξεις με περικοπές που υπερβαίνουν το 50% αποκαλύπτουν επίσημες συνταξιοδοτικές αποφάσεις του ΕΦΚΑ.


Σημειώνεται πως από το...
2019 οι συνταξιούχοι θα έχουν και νέες δραματικές περικοπές ύψους 3 δισ. ευρώ. Ως γνωστόν, ο νόμος Κατρούγκαλου επέφερε συνολικά 22 περικοπές, εκ των οποίων στις νέες κύριες συντάξεις έως 30% (αιτήσεις από τον Μάιο του 2016), στις επικουρικές, στα εφάπαξ, στα μερίσματα, στις συντάξεις χηρείας κ.α., ενώ αύξησε και τις ασφαλιστικές εισφορές. Παράλληλα δημιούργησε σοβαρές αδικίες και ανισότητες.

Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου καταγράφονται αδικίες εις βάρος ασφαλισμένων που καταβάλλουν μεγάλες εισφορές επί πολλά χρόνια προς όφελος άλλων που έχουν μικρότερη ασφαλιστική συνεισφορά. Υπάρχουν ασφαλισμένοι με υψηλές συντάξιμες αποδοχές που υφίστανται μεγάλες μειώσεις. Μάλιστα, με τον ίδιο νόμο, οι συντάξεις είναι χαμηλότερες από τις εισφορές που καταβάλλονται. Αυτό σημαίνει ότι από το 2019 και μετά οι συντάξεις του δημόσιου συστήματος ασφάλισης θα είναι υποχρηματοδοτημένες. Δηλαδή οι εισφορές που καταβάλλονται θα είναι πολύ υψηλότερες από τις τελικές συντάξεις!

Όπως τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου ληστεία αφού η πλειονότητα των ασφαλισμένων δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα λεφτά που έχει καταβάλει στα ασφαλιστικά ταμεία, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας καθίσταται αναλογιστικά άδικο και ληστρικό.

Ειδικότερα, αποφάσεις που έρχονται στο φως από τα Νέα και αφορούν σε συντάξεις χηρείας αποκαλύπτουν το βάθος των περικοπών του νόμου Κατρούγκαλου:

Περίπτωση 1η: Σύνταξη η οποία με το προηγούμενο καθεστώς θα ήταν 1.079,96 ευρώ, τώρα, μετά τα μέτρα Κατρούγκαλου μειώθηκε στα 624,43 ευρώ (μείωση 42,2%).

Περίπτωση 2η: Σύνταξη από 913,40 ευρώ κόπηκε στα 574,37 ευρώ (μείωση 37,1%).

Περίπτωση 3η: Σύνταξη από 729,88 ευρώ έπεσε στα 478,59 ευρώ (μείωση 34,4%).

Περίπτωση 4η: Σύνταξη από 822,79 ευρώ μειώθηκε στα 384 ευρώ (μείωση 53,3%)...

cnn.gr