Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεγανήσι, απέναντι από τη Λευκάδα

Νησί με χαρακτηριστικό σχήμα, απέναντι από τις νοτιοανατολικές ακτές της Λευκάδας, το Μεγανήσι αποτελεί ένα από τα καλύτερα αγκυροβόλια για όσους ταξιδεύουν
με ιστιοπλοϊκά και ταχύπλοα σκάφη στο Ιόνιο πέλαγος.
Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, στο Μεγανήσι κατοικούσαν οι Τάφιοι ή Τηλεβόαι, ναυτικός και πειρατικός λαός. Βασιλιάς τους ήταν ο Ταφίος ή Τάφος, γιος του Ποσειδώνα και της Ιπποθόης. Σύμφωνα με τον Όμηρο, στο νησί βασίλευε ο Μέντης.
Το βόρειο τμήμα του νησιού με το βαθύ θαλάσσιο διαμελισμό είναι προικισμένο με υπέροχες δαντελωτές ακτές και ωραίες παραλίες, ενώ το νότιο τμήμα είναι μια επιμήκης λουρίδα γης.
Οι οικισμοί βρίσκονται όλοι στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε θαυμάσιο τοπίο. Κοντά στο Κατωμέρι, χωριό με παραδοσιακό χρώμα, βρίσκονται ο γραφικός όρμος Αθερινός, όπου δένουν βάρκες και εκδρομικά σκάφη, και οι όρμοι Ελιά και Λιμονάρι, με μικρές παραλίες.
Το επίνειο του Κατωμερίου, το Βαθύ, είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με μεγάλη τουριστική κίνηση, που απλώνεται στο μυχό του ομώνυμου όρμου. Στο λιμάνι του, όπως και στον κοντινό όρμο Αμπελάκια, ελλιμενίζονται πολυάριθμα ιστιοπλοϊκά σκάφη.
Το Σπαρτοχώρι, όμορφο χωριό με παραδοσιακά σπίτια και γραφικά σοκάκια, χτισμένο σε ύψωμα, αγναντεύει τη θάλασσα και το υπέροχο φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Επίνειό του είναι τα Σπήλια, λιμανάκι στο μυχό όρμου, όπου δένουν εκδρομικά σκάφη.
Οι επισκέπτες του Μεγανησίου έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη σπηλιά του Γιοβάνη και τη σπηλιά του Παπανικολή, καταφύγιο του θρυλικού υποβρυχίου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων.
Για κολύμπι σάς προτείνουμε τις ακρογιαλιές Λιμονάρι, Ελιά, Αθερινό, Αμπελάκια, Κεχρινιά, Σπήλια και Άγιο Ιωάννη. Με εκδρομικό σκάφος μπορείτε να επισκεφθείτε για κολύμπι την Μπερέτα, στο νότιο άκρο του νησιού.in.gr