Οι φημισμένες Μαργαρίτες στον Ψηλορείτη.Τα τσικαλαριά και η τέχνη του πηλού

Σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο, στην Κρήτη, και σε υψόμετρο 300 μέτρων, οι φημισμένες Μαργαρίτες θεωρούνται το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής στη Δυτική Κρήτη.
«Δώρο» της φύσης τα πλούσια κοιτάσματα αργιλοχώματος, που ώθησαν τους πολίτες στην ενασχόληση με την τέχνη του πηλού, εδώ και αιώνες.
Έτσι ο πηλός είναι πανταχού παρών. Στις φημισμένες μαργαριτσανές στάμνες, έξω από κάθε σπίτι, τις μεγάλες πήλινες γλάστρες, δηλαδή. Τα κρεμασμένα κεραμικά που κοσμούν κάθε τοίχο. Τα πιθάρια που ομορφαίνουν τους κήπους.
Τα περίφημα «τσικαλαριά», εργαστήρια και εκθέσεις κεραμικής, δηλαδή, που κάποτε έφτιαχναν τσικάλια, δηλαδή πήλινες κατσαρόλες, άνθισαν και άκμασαν μέχρι περίπου τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Πλέον βασική τους ενασχόληση είναι κατά κύριο λόγο η κατασκευή αναμνηστικών. Εξακολουθούν όμως να αποτελούν τον συνδετικό κρίκο του παρελθόντος του χωριού με το παρόν του. Είτε με τον παραδοσιακό είτε με τον ηλεκτρικό τροχό, είτε με ξύλα είτε με καμίνι, οι τεχνίτες εξακολουθούν να δημιουργούν, συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση του τόπου. Στο Μουσείο Κεραμικής, στην πλατεία του χωριού, μπορείτε να θαυμάσετε τη μεγάλη συλλογή κεραμικών δημιουργιών, που αναδεικνύει την τέχνη των ντόπιων.
Οι Μαργαρίτες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο για την τέχνη του πηλού αλλά και ως προορισμός. Η αναπαλαιωμένη Ιερά Μονή Σωτήρος Χριστού και Αγίου Γεδεών χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Η παλαιότερη εκκλησία όλων είναι ο Άγιος Ιωάννης Θεολόγος με το πέτρινο τέμπλο, στον αυλόγυρό του οποίου είναι θαμμένοι νεκροί του Αρκαδίου.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΚΡΗΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΚΡΗΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΚΡΗΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΚΡΗΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΚΡΗΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΚΡΗΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΚΡΗΤΗwww.newsbeast.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Απαράδεκτο σχόλιο Πορτοσάλτε με αφορμή τον θάνατο του ντελιβερά – Υπάρχει θέμα με τη συμπεριφορά των διανομέων

Τι προβλέπει το σχέδιο για τις 120 δόσεις...

Θεσσαλονίκη: Άδεια τα καταστήματα – «Σε λίγο θα μας πουν να υψώσουμε και συρματοπλέγματα», λέει για τα μέτρα ο πρόεδρος του ΕΣΘ

Πού χάθηκε το ραδιόφωνο...Η εξάρτηση από το κινητό

Στις Βρυξέλλες «ράβουν» νέα μνημόνια

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων