Φρόντισε το ηλικιωμένο κατοικίδιό σου μέσα από 7 απλά ερωτήματα

Όπως όλοι μας έτσι και οι κατοικίδιοι φίλοι μας γερνούν και μεγαλώνουν. Είναι η φυσική και αναμενόμενη εξέλιξη της ζωής, την οποία πρέπει να υποδεχόμαστε με αγάπη, υπομονή και την καλύτερη διάθεση.


Το άρθρο αυτό σκοπό έχει να σας δώσει όλες τις πληροφορίες και τα εφόδια προκειμένου να προσφέρετε μία συνολικά όμορφη εμπειρία ζωής σε ένα ηλικιωμένο κατοικίδιο.

1. Πότε το κατοικίδιό μου είναι ηλικιωμένο;


Αρχικά ας ορίσουμε αν όντως έχετε σκύλο ή γάτα σε στάδιο ηλικιωμένου κατοικιδίου. Η γάτα θεωρείται ηλικιωμένη όταν συμπληρώσει τον 11ο χρόνο ζωής της. Από την άλλη ο σκύλος ,γενικά θεωρείται ηλικιωμένος από 8 ετών, όμως για τις γιγαντόσωμες φυλές το γήρας αρχίζει να λαμβάνει τόπο ήδη από τον 6ο χρόνο ζωής.

2. Πρέπει να αλλάξω κάτι στη διατροφή του;

Σε περίπτωση που έχουμε ηλικιωμένο κατοικίδιο γενικά προσέχουμε να παρέχουμε μία διατροφή υψηλής διατροφικής και θρεπτικής αξίας, ώστε να ενισχύσουμε και να τονώσουμε τον οργανισμό αλλά και εύκολη στην πέψη. Εξαιρετικά λιπαρά φαγητά αλλά και φαγητά με υψηλά ποσοστά αλατιού θα πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης , το σώμα του ηλικιωμένου κατοικιδίου δεν αποθηκεύει με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο το νερό γι’αυτό και θα πρέπει να του παρέχετε φρέσκο νερό, τακτικά μέσα στην ημέρα, ώστε να ενυδατώνεται. Προτιμάτε τροφές που να περιέχουν ένα καλό επίπεδο φυτικών ινών για την καλή και σωστή λειτουργία του εντέρου.

3. Αλλάζουν οι ιατρικές του ανάγκες;


Σε περίπτωση που λόγω ηλικίας δεν έχει εμφανίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας ,τότε ακολουθείτε πιστά τη ρουτίνα των εμβολίων καθώς και την ετήσια αιματολογική εξέταση ώστε να παρακολουθείτε την εξέλιξη των αιματολογικών τιμών με το πέρασμα του χρόνου αλλά και να προλάβετε καταστάσεις που χρήζουν κτηνιατρικής φροντίδας.

4. Πόσο μπορούμε να περπατάμε;

Τόσο στο γηραιό σκύλο όσο και στην υπερήλικη γάτα ο περίπατος είναι απαραίτητος. Προσοχή! Δεν κάνουμε ξουθενωτικό τρέξιμο ή νευρικό περπάτημα. Ένα χαλαρό περπάτημα σε περιοχές που μπορούμε να ελέγχουμε, σε δροσερές ώρες της ημέρας, είναι ό,τι πρέπει! Αποφύγετε τον περίπατο στον πολύ καυτό ήλιο ή σε τσουχτερό κρύο καθώς και τα δύο προκαλούν σοκ προσαρμογής στον οργανισμό. Σε περίπτωση προβλήματος ή και πόνου στις αρθρώσεις τότε προτιμήστε έναν πολύ συντομότερο περίπατο, όσο μπορείτε λιγότερη ανάβαση και κατάβαση- ειδικά σε σκάλες- και αρκετό μασάζ στα πόδια του. Αν αντιμετωπίζετε θέμα υπάρχουν πάντα και ειδικές ράμπες σκύλου.

5. Έχω την αίσθηση ότι μαδάει περισσότερο τώρα που μεγάλωσε. Έχω δίκιο;

Είναι απολύτως φυσιολογικό το κατοικίδιό σας καθώς γερνάει να χάνει μεγαλύτερο όγκο τρίχας –όπως ακριβώς και ο άνθρωπος και κάποιες φορές να είναι κάπως πιο θαμπό. Αυτό που θα πρέπει να σας ανησυχήσει είναι αν το δέρμα αλλάζει χρώμα ή υφή ή έχει καποιον ερεθισμό. Τότε θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας για κάποια θεραπεία εναλλακτική ή συμβατική.

6. Τι πρέπει να προσέχω στη στοματική του υγιεινή;

Με το γήρας τα δόντια του κατοικιδίου μας αρχίζουν και αυτά να φθείρονται. Το καλύτερο θα ήταν η καλή πρόληψη των προηγούμενων ετών με βούρτσισμα ή τζελ. Αν όμως δεν έιχατε εφαρμόσει κάτι τέτοιο, μπορείτε πάντα να ξεκινήσετε ακόμη και σε μεγάλη ηλικία καθώς τα προϊόντα που υπάρχουν πλέον σήμερα είναι ειδικά τόσο για πρόληψη όσο και για θεραπεία. Επίσης, προτιμήστε τα παιχνίδια από σκοινί ώστε να γυμνάζετε και να αιματώνετε αποτελεσματικά τα δόντια και τα ούλα.

7. Είναι απαραίτητο να δώσω βιταμίνες;

Καθώς ο μεταβολισμός επιβραδύνεται λόγω μεγάλης ηλικίας έχουμε κάποια δυσαπορρόφηση θρεπτικών στοιχείων. Είναι λοιπόν ζωτικής ζημασίας να παρέχετε στο κατοικίδιό σας ένα ποιοτικό συμπλήρωμα διατροφής ολικής φροντίδας ώστε να του εξασφαλίζετε ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων που χάνονται.


Πηγή: pet-astero.gr