Σκουτάρι, ανάμεσα στο Γύθειο και τον Κότρωνα.

Στη δυτική ακτογραμμή του Λακωνικού κόλπου, ανάμεσα στο Γύθειο και τον Κότρωνα, βρίσκεται το Σκουτάρι, όμορφο χωριό με παραθεριστική κίνηση, πυργόσπιτα και παλαιές εκκλησίες.
Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του Σκουταρίου συγκαταλέγονται ο Παλαιόπυργος, ιστορικός πύργος της οικογένειας Καλκανδή,
και οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου (με τοιχογραφίες του 1750), της Κοίμησης της Θεοτόκου (με τοιχογραφίες 18ου αιώνα) και της Παναγίας (Κοίμηση της Θεοτόκου – Παναγίτσα).
Σε μικρή απόσταση απλώνεται ο όρμος Σκουταρίου, με υπέροχες αμμουδερές ακρογιαλιές (Καλαμάκια, Βορδώνα, Ακτή Βαρβάρας) και γαλαζοπράσινα νερά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, στην ομώνυμη ακρογιαλιά.
Υπέροχη θέα στο Σκουτάρι και τον όρμο Σκουταρίου προσφέρει η μονή του Αγίου Γεωργίου, χτισμένη σε πλαγιά (στο καθολικό της μονής σώζονται παλαιές τοιχογραφίες).
Ανατολικά του Σκουταρίου βρίσκονται τα Καλύβια και η Παγανέα, οικισμοί χτισμένοι σε χερσόνησο με δαντελωτές ακρογιαλιές και λιμανάκι για βάρκες.
Μακρύτερα, στη λακωνική ενδοχώρα, το χωριό Δροσοπηγή, με πετρόχτιστα σπίτια και πύργους, και η Καρυούπολη, οικισμός με παραδοσιακό πυρήνα, ξεχωριστό αρχιτεκτονικό σύνολο, αποτελούν πόλους έλξεως για όσους αναζητούν το γνήσιο, το αυθεντικό.   www.in.gr