Αυτές είναι οι παραβάσεις που οδηγούν σε αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων

Άλλαξε για τα καλά η ζωή των οδηγών με τον νέο ΚΟΚ. Δείτε ποια πρόστιμα είναι τα πιο τσουχτερά, και για ποιές παραβάσεις προβλέπεται αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων.
Μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά οδηγών φέρνει ο νέος ΚΟΚ, και αφορά τις παραβάσεις. Ειδικότερα, προβλέπονται ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα σε όσους οδηγούς επιδεικνύουν επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά. Σε μια σειρά περιπτώσεων, μάλιστα, προβλέπεται ακόμη και αφαίρεση των πινακίδων αλλά και της άδειας κυκλοφορίας, χωρίς… συζήτηση. Επίσης για φορτηγά που προσπερνούν μέσω της δεξιάς λωρίδας προβλέπεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες. Κάθε πινακίδα οχήματος που αφαιρείται καταχωρείται μηχανογραφικά στο αρχείο, στο οποίο τηρούνται τα στοιχεία όλων των οχημάτων της οικείας οργανικής μονάδας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Με τον νέο ΚΟΚ, πλέον οι παραβάσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Χαμηλής επικινδυνότητας, Μεσαίας επικινδυνότητας και Υψηλής επικινδυνότητας. Τα πρόστιμα θα είναι ως και 100 ευρώ για την πρώτη κατηγορία, από 101 ως 300 ευρώ για τη δεύτερη κατηγορία, και έως 600 ευρώ για τις υψηλής επικινδυνότητας παραβάσεις. Την ίδια στιγμή, οι παραβάσεις χωρίζονται σε «υψηλής συχνότητας» και «αντικοινωνικής συμπεριφοράς».

Απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης

Την άδεια οδήγησης και τις πινακίδες του οχήματος θα χάνουν για 60 ημέρες οι οδηγοί που:
  • Χρησιμοποιούν κινητό χωρίς ακουστικά ή στην ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση
  • Παρκάρουν σε θέσεις ή διαβάσεις ΑμεΑ
  • Χρησιμοποιούν την ΛΕΑ
  • Δεν φορούν ζώνη ή κράνος
  • Δεν ασφαλίζουν τα παιδιά σε ειδικά καθίσματα ή με τη ζώνη
  • Πετάνε τσιγάρο ή αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Πρόστιμα για βασικές παραβάσεις

Καμία προσαύξηση δεν θα υπάρχει σε οποιοδήποτε πρόστιμο για εισόδημα ατομικό μέχρι 50.000 ευρώ. Από 50.001 έως 100.000 ευρώ το πρόστιμο διπλασιάζεται. Από 100.001 ευρώ και πάνω το πρόστιμο τριπλασιάζεται.
  • Για υπέρβαση ορίου ταχύτητας από 20 – 30 χλμ/ώρα το πρόστιμο είναι 100 ευρώ. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 200 και 300 ευρώ αντίστοιχα.
  • Για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη το πρόστιμο είναι 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες/ στοιχείων οχήματος για 20 μέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 1400 και 2100 ευρώ αντίστοιχα.
  • Για αντικανονικό προσπέρασμα το πρόστιμο είναι 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης & στοιχείων κυκλοφορίας οχήματος για 20 μέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 1400 και 2100 ευρώ αντίστοιχα.
  • Για παραβίαση STOP – παραχώρησης προτεραιότητας το πρόστιμο είναι 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 20 μέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 1400 και 2100 ευρώ αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή, και στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του οδικού δικτύου, ο νέος νόμος δίνει την δυνατότητα αύξησης του ορίου ταχύτητας από τα 130 χιλιόμετρα στα 150 χιλιόμετρα μετά από μελέτη και έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Απαγορεύσεις τίθενται για τις τετράτροχες μοτοσυκλέτες (γουρούνες) όπου απαγορεύεται η χρήση τους στο οδικό δίκτυο της χώρας.    fonaklas.blogspot.com