Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωταγωνιστής ο κλάδος της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας

Η συμβολή του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών στην ελληνική οικονομία, οι προοπτικές αλλά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει αναπτύχθηκαν στο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2018 με τίτλο: Η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια ως Βασικός Μοχλός Ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας.


Το διήμερο συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.  

Οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες κατέχουν την πρώτη θέση στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια. Είναι από τους πλέον εξαγώγιμους κλάδους της χώρας καθώς το 80% της παραγωγής εξάγεται (περίπου 400 εκατ. ευρώ) και απασχολεί άμεσα και έμμεσα 12.000 εργαζόμενους.

Η δυναμική του κλάδου είναι εμφανής λόγω της τεχνογνωσίας και του ποιοτικού προϊόντος αλλά για να επιτευχθεί περαιτέρω ανάπτυξη θα πρέπει να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο και ο χωροταξικός σχεδιασμός για την ίδρυση και λειτουργία νέων μονάδων.
Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τρίτες χώρες που εισάγουν προϊόντα κάτω του κόστους στην Ευρώπη.

Γενικότερα, οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ο δυναμικότερα αναπτυσσόμενος κλάδος ζωικής παραγωγής προϊόντων διατροφής παγκοσμίως. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων  και της Παγκόσμιας Τράπεζας μέχρι το 2030 το 65% των αλιευτικών προϊόντων θα προέρχεται από τις ιχθυοκαλλιέργειες. Στην Ευρώπη το 68% της κατανάλωσης θαλασσινών είναι εισαγόμενο και μόνο το 10% προέρχεται από τις υδατοκαλλιέργειες. Στην Ελλάδα το 63% της εγχώριας παραγωγής αλιευτικών προϊόντων προέρχεται από την υδατοκαλλιέργεια και το 37% από την ελεύθερη αλιεία.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Στον χαιρετισμό του ο κ. Παυλόπουλος μεταξύ άλλων είπε:

«Είναι μεγάλη χαρά μου που κάνω την έναρξη του 1ου συνεδρίου για την ιχθυοκαλλιέργεια. Καταγράφεται  έλλειψη ζωικών πρωτεινών λόγω δημογραφικής έκρηξης στον πλανήτη και η ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας θα καλύψει αυτο το κενό. Παράλληλα θα βοηθήσει και στη μείωση της υπεραλίευσης. Ο κλάδος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της οικονομίας με 600 εκατ. έσοδα και απασχόληση 12.000 εργαζομένων ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο της ιχθυοκαλλιέργειας γιατί μόνο έτσι θα προχωρήσει η ανάπτυξη του κλάδου, θα καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και θα προστατευθεί το περιβάλλον. Ολοι πρέπει να εργαστούμε ώστε ο κλάδος να έχει μια ενιαία εθνική ταυτότητα με brand name το Ελληνικό Ψάρι».

Ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης τόνισε: «Σήμερα ο πλανήτης δεν μπορεί να ταϊσει τον πληθυσμό του και η ιχθυοκαλλιέργεια χρειάζεται για αυτό το σκοπό. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με σεβασμό προς το περιβάλλον. Ο κλάδος με την βοήθεια της πολιτείας θα απογειωθεί. Πολιτεία και ιδιώτες είμαστε στην ίδια βάρκα»

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για την ανάπτυξη. Χρειάζεται παραγωγή και εξαγωγές. Αυτό δηλαδή που κάνουν οι ιχθυοκαλλιέργειες. Εκεί πρέπει να σταθούμε και να βοηθήσουμε».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κυρία Φώφη Γεννηματά επισήμανε: « Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών είναι μια από τις 10 παραγωγικές δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Αντιπροσωπεύουν το 10% των συνολικών αγροτικών εξαγωγών της χώρας. Θα πρέπει να εφαρμοστούν πρακτικές fast track για έκδοση αδειών και να μειωθεί ο φόρος στην παραγωγή, όπως ο ΦΠΑ. Επίσης η Ευρώπη θα πρέπει να βάλει αυστηρούς κανόνες σε χώρες που εισάγουν προϊόντα στην ΕΕ ώστε να χτυπηθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και CEO της εταιρείας Ανδρομέδα κ. Δημήτρης Βαλαχής τόνισε όπως εδώ και τέσσερα χρόνια που ιδρύθηκε ο ΕΛΟΠΥ, στόχος ήταν να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός από τρίτες χώρες. «Μπορούμε να πούμε πως το έχουμε καταφέρει. Σήμερα στον ΕΛΟΠΥ συμμετέχουν 21 παραγωγοί που αντιπροσωπεύουν το 80% του όγκου και της αξίας του κλάδου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλαχή, ο κλάδος έχει μπροστά του  τέσσερις προκλήσεις:

Πρώτον την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων.
Δεύτερον την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού με την έκδοση προεδρικού διατάγματος για την ίδρυση των 25 περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιέργειας εμπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι το Μάρτιο του 2019.

Τρίτον την άμεση ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου του επιχειρησιακού προγράμματος Θάλασσας και Αλιείας 2014 - 2020 που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τους πόρους του.

Τέταρτον πρέπει να επανεξεταστεί η ευρωπαική νομοθεσία με άξονα τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των ευρωπαίων παραγωγών και των παραγωγών τρίτων χωρών. Παράδειγμα αθέμιτου ανταγωνισμού αποτελεί η Τουρκία η οποία εκμεταλλευόμενη συνδυαστικά μια σειρά ευνοϊκών προϋποθέσεων κατάφερε να τριπλασιάσει μέσα σε δέκα χρόνια την παραγωγή και τις εξαγωγές της.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την AΜΒΙΟ και τη DΟΜΕ Consulting Firm με την υποστήριξη της ΕΛΟΠΥ.    www.tovima.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φοβάται το νερό...

Έχετε σίγουρα δει σκυλάκια-δεινούς κολυμβητές να κλέβουν την παράσταση ,όχι μόνο σε ταινίες αλλά και δίπλα σας σε κάποια παραλία! Ωστόσο υπάρχουν και τα σκυλάκια που φοβούνται το νερό. Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε και στο δικό σας να κολυμπά χωρίς φόβο και πρωτίστως με ασφάλεια;

Πρόσκληση Βενιάμη στους νέους να έρθουν στη θάλασσα – Βολές κατά ΕΕ και Cosco

Πρόσκληση στους νέους να ανακαλύψουν «μια θάλασσα ευκαιρίες» επιλέγοντας ως επαγγελματική διέξοδος το ναυτικό επάγγελμα, απευθύνει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών όπως τόνισε ο Πρόεδρός της κ. Θεόδωρος Βενιάμης μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων με θέμα: «Η Διάσταση της Ναυτιλίας».

Και νέες αυξήσεις 3% έως 15,6% στους λογαριασμούς ρεύματος

Ανεβαίνουν οι χρεώσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης. Μειώσεις 2% στη βαριά βιομηχανία. Η απόφαση της ΡΑΕ.  Συνεχίζεται το σπιράλ… των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος. Μετά τους προμηθευτές που ενεργοποίησαν τις ρήτρες χονδρεμπορικής τιμής εξαιτίας της έκρηξης του κόστους ενέργειας, τη σκυτάλη παίρνουν και οι διαχειριστές δικτύων.

Στο «φως» αρχαία πόλη 4.000 ετών στην ιρακινή έρημο...

Δέκα ομάδες από διεθνή Πανεπιστήμια εργάζονται στο νότιο Ιράκ και θα συνεχίσουν από τον Οκτώβριο τις ανασκαφές τους πάνω στη νέα ανακάλυψη που βρίσκεται στο Dhi Qar, όπου φιλοξενούνται πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένων ναών ζιγκουράτ, αρχαίων τάφων και της λεγόμενης Οικίας του Αβραάμ. Ο αρχαίος αστικός οικισμός που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τα

ΠΑΟΚ: Κλειστή ως ένδειξη διαμαρτυρίας η 4 - Δεν διανοούμαστε το διαχωρισμό συνοπαδών μας.

Η ανακοίνωση του συνδέσμου για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη στα γήπεδα Οι ΣΦ ΠΑΟΚ κλείνουν την ιστορική ΘΥΡΑ 4 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτκή που ακολουθείται για εμβολιασμένους και μη στα γήπεδα , δηλώνοντας ότι «δεν διανοούμαστε το διαχωρισμό των συνοπαδών μας επ ί καμίας απολύτως βάσης , είτε αυτή είναι ιατρική , είτε κοινωνική ,

Κέικ σοκολάτας με 2 μόνο υλικά από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη

Υλικά 300 γρ.κλασική κουβερτούρα 4 μεσαία αυγά Προαιρετικά ξύσμα πορτοκαλιού ή μπαχαρικά της αρεσκείας σας Εκτέλεση Σε ένα μπεν μαρί, λιώνουμε την κουβερτούρα μας.