Οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σου κάνει ζημιές στο σπίτι

Όσες έχουμε επιλέξει να μοιραστούμε το σπίτι και τη ζωή μας με έναν χαριτωμένο σκύλο, γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι φορές που θα κληθούμε να συμμαζέψουμε το χάος που επικρατεί στον προσωπικό μας χώρο δεν είναι λίγες.


Και η αιτία δεν είναι άλλη από τις περίεργες ορέξεις του κατοικιδίου μας, το οποίο συνηθίζει να κάνει ζημιές κάθε φορά που ξεφεύγει της προσοχής και του ελέγχου μας.

Μπορεί να αποδίδουμε το γεγονός στην ελλιπή του εκπαίδευση, ωστόσο υπάρχουν ιδιοκτήτες που υποστηρίζουν πως ούτε η εκπαίδευση μπορεί να σταματήσει έναν σκύλο από το να φάει το αγαπημένο σου ζευγάρι παπούτσια ή το καλώδιο του τηλεφώνου.

Τι φταίει τελικά και ο συγκάτοικός σου εξακολουθεί να κάνει ζημιές παρά τις παρατηρήσεις σου; Η επιστήμη έχει την απάντηση.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ένας μέσος σκύλος έχει την ίδια αντίληψη με ένα παιδί ηλικίας δύο ετών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όπως ακριβώς ένα παιδί δεν θα κάτσει φρόνιμο όταν το αφήσεις μόνο του για πολλή ώρα, το ίδιο ακριβώς θα κάνει και ο σκύλος κάθε φορά που αισθάνεται πως δεν του δίνεις την απαιτούμενη σημασία.

Έτσι, κάθε φορά που θα τον δεις έτοιμο για ζημιές στο σπίτι, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Είτε βαριέται σε απελπιστικό βαθμό και ψάχνει κάτι να κεντρίσει το ενδιαφέρον (ναι, ακόμα και το τηλεκοντρόλ ή τον φορτιστή του smartphone σου), ή απλά προσπαθεί να σου τραβήξει την προσοχή ακόμα και κάνοντας απίστευτη φασαρία, κάτι που ξέρει πως του απαγορεύεις.

Πριν βιαστείς να τον μαλώσεις, λοιπόν, σκέψου πως μπορεί κι εσύ να κάνεις κάτι λάθος!

Και μην ξεχνάς: Ο σκύλος είναι σαν παιδί. Χρειάζεται την προσοχή, μα όχι τις φωνές και το συχνό σου μάλωμα.  govastileto.gr