Της Πρέβεζας τα κάστρα.Ο Παντοκράτορας, η Ανθούσα και τα Πέντε Πηγάδια

Η Πρέβεζα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ηπείρου, είναι προικισμένη από τη φύση με εύφορες πεδινές εκτάσεις και όμορφα ορεινά τοπία, υπέροχες αμμουδερές παραλίες και δαντελωτές ακρογιαλιές.
Αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί τόποι με πανελλήνια φήμη και ακτινοβολία, όπως η Νικόπολη,
η Κασσώπη, το Νεκρομαντείο και το Ζάλογγο, αποτελούν, σε συνδυασμό με τα αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία, πρόσθετους πόλους έλξεως για τους ταξιδιώτες όλες τις εποχές του χρόνου.
Πέρα, όμως, από τα προαναφερθέντα, μια ξεχωριστή θέση στον κατάλογο των αξιοθεάτων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας καταλαμβάνουν ασφαλώς τα κάστρα που σώζονται και φανερώνουν την πολυκύμαντη ιστορική πορεία του τόπου.
Τη γραφική πόλη της Πρέβεζας, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, στολίζουν το κάστρο του Αγίου Ανδρέα, το κάστρο του Αγίου Γεωργίου, στην Κυανή Ακτή, και το κάστρο του Παντοκράτορα (χτισμένο κατόπιν εντολής του Αλή πασά το 1807, προκειμένου να εξασφαλιστεί ό έλεγχος του στομίου του Αμβρακικού κόλπου), στην ομώνυμη συνοικία, με τη μαγευτική θέα στο πέλαγος και το ηλιοβασίλεμα.
Κοντά στη Νέα Κερασούντα, χωριό απλωμένο σε πεδινή έκταση με καλλιέργειες, βρίσκεται (πάνω σε λόφο με ωραία θέα) το κάστρο Ρωγών, που κατέχει τη θέση όπου βρισκόταν το αρχαίο Βουχέτιο. Ο εν λόγω οικισμός, που άκμασε στο β’ μισό του 4ου αιώνα π.Χ., καταστράφηκε από τους Ρωμαίους και σταδιακά ερήμωσε. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους ο χώρος κατοικήθηκε εκ νέου, ενώ επισκευάστηκαν και ενισχύθηκαν τα τείχη της αρχαίας ακρόπολης.
Στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Γοργόμυλου, ορεινού χωριού στο βορειοανατολικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, βρίσκεται το κάστρο Πέντε Πηγάδια, καλοδιατηρημένο κτίσμα της Τουρκοκρατίας με αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Τη μακρά ιστορική διαδρομή της Πάργας, της φημισμένης κωμόπολης με το νησιώτικο χρώμα και τη μεγάλη τουριστική κίνηση, αποκαλύπτει το κάστρο της, στη χερσόνησο της Τορύνης, πόλης που άκμασε τον 5ο-4ο αιώνα π.Χ. Χτισμένο από τους Νορμανδούς το 14ο αιώνα, το κάστρο της Πάργας καταστράφηκε από επιδρομές πειρατών και κατακτητών, έλαβε δε τη σημερινή μορφή του από τους Ενετούς, ενώ το 1817 δέχθηκε τουρκικές επεμβάσεις.
Στην ευρύτερη περιοχή της Πάργας βρίσκεται και το κάστρο της Ανθούσας, στην κορυφή λόφου πάνω από το ομώνυμο χωριό, με μοναδική, πανοραμική θέα. Οικοδομήθηκε από τον Αλή πασά στις αρχές του 19ου αιώνα και χρησίμευσε ως ορμητήριο κατά της Πάργας.
Τέλος, στα Ριζά, χωριό χτισμένο σε κατάφυτη περιοχή, βορειοδυτικά της πόλης της Πρέβεζας, βρίσκεται το Θωμόκαστρο ή κάστρο της Ρηνιάσσας. Πιθανολογείται ότι το κάστρο των Ριζών οικοδομήθηκε στο φύσει οχυρό ύψωμα πάνω από το χωριό από το δεσπότη της Ηπείρου Θωμά Άγγελο Κομνηνό στα τέλη του 13ου αιώνα, με σκοπό την προστασία της μεσαιωνικής ακρόπολης της Ρηνιάσσας και τον έλεγχο του εμπορίου.   http://www.in.gr/

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΙΝΚΑ: Ενσωματώνουν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα για να μην μπορούμε να κάνουμε αγωγές

Νοιάζονται περισσότερο για την τιμή παρά την γεύση του τρόφιμου οι Ευρωπαίοι καταναλωτές

Ο χειμώνας του μεγάλου θυμού

ΔΕΝ…ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ…

Πως να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη

Για εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από την Ιταλία κάνει λόγο ο κλάδος

Εκτός πρίζας...

ζώδια Η Αφροδίτη σε τρίγωνο με τον Ουρανό

Αόρατα σκάνδαλα...

Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τα «μουστάκια» του σκύλου

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων