Θεσσαλονίκη: Λουκέτο εν όψει για το 30% των καταστημάτων εστίασης.Ο κλάδος έχει χάσει τουλάχιστον το 50% του τζίρου του

Του Γιώργου Χατζηλίδη       

Στη δίνη της κρίσης του κορωνοϊού βυθίζεται ο κλάδος της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος, στους δύο μήνες μετά το lockdown, έχει χάσει τουλάχιστον το 50% του τζίρου του και βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τον κίνδυνο μαζικών λουκέτων.
Όπως λένε εκπρόσωποι του κλάδου, παρά τη μικρή βελτίωση ....
στην κίνηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η κατάσταση των καταστημάτων, κυρίως των εστιατορίων, παραμένει οριακή και ο δρόμος για την οικονομική επιβίωση προβλέπεται ανηφορικός. Μάλιστα, ειδικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στις τουριστικές περιοχές (Σταυρός, Ασπροβάλτα, Βρασνά), λόγω της έλλειψης τουριστών, οι απώλειες είναι ακόμα μεγαλύτερες, φθάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το 70% ή και το 80% σε σχέση με πέρυσι.
Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, εκφράζει στη «Ν» την εκτίμηση ότι, εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα στήριξης, το φθινόπωρο θα εξωθηθεί σε λουκέτο τουλάχιστον το 30% των εστιατορίων της Θεσσαλονίκης. «Αρκετές επιχειρήσεις που τον Αύγουστο θα κλείσουν λόγω καλοκαιριού είναι πιθανό να μην ξανανοίξουν ποτέ. Όταν το ταμείο ενός καταστήματος είναι επί συνεχόμενους μήνες αρνητικό, το λουκέτο είναι αναπόφευκτο. Χάθηκαν οι πιο προσοδοφόροι μήνες (μαζί με τον Δεκέμβριο), δηλαδή ο Μάρτιος, ο Απρίλιος και ο Μάιος, χάνεται και το καλοκαίρι, οι αντοχές πλέον περιορίζονται στο ελάχιστο», συμπληρώνει ο ίδιος.          www.naftemporiki.gr