Ένταση στο Άγιο Όρος: Άρχισε η δέσμευση ακινήτων της Μονής Εσφιγμένου

Από δύο ακίνητα εκτός του Αγίου Όρους άρχισε η εφαρμογή πρόσφατης απόφασης του Αρείου Πάγου, με βάση την οποία οι ζηλωτές της παλιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου υποχρεούνται να παραδώσουν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας εντός και εκτός Αθωνικής Πολιτείας στη νέα αδελφότητα.    Σε εκτέλεση της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου, το οποίο στις 8 Ιουλίου απέρριψε την αίτηση αναίρεσης των ζηλωτών, αστυνομικοί πήγαν το πρωί της Πέμπτης στο αγρόκτημα ιδιοκτησίας της Μονής στην Ιερισσό Χαλκιδικής και στο κονάκι της στα Νέα Ρόδα και ζήτησαν από τα άτομα της παλαιάς αδελφότητας που βρίσκονταν εκεί να αποχωρήσουν.
Οι τελευταίοι αποχώρησαν χωρίς να προβάλλουν αντίσταση και τα ακίνητα δεσμεύτηκαν ώστε να παραδοθούν στη νέα αδελφότητα.    

Για το θέμα, που εδώ και δεκαετίες αποτελεί ανοικτή πληγή για το Άγιο Όρος, εξέδωσαν ανακοινώσεις σε υψηλούς τόνους τόσο η παλιά όσο και η νέα αδελφότητα με εκατέρωθεν κατηγορίες
«Σήμερα 10/23.7.2020 παρελήφθησαν το αγρόκτημα της Μονής μεταξύ Ιερισσού και Στρατωνίου και το κονάκι της στα Νέα Ρόδα στις παρυφές του Αγίου Όρους. Τα εν λόγω ακίνητα της Ιεράς Μονής τελούσαν υπό κατάληψη από άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το Άγιο Όρος και την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, χρησιμοποιώντας παράνομα την ιδιότητα του Εσφιγμενίτη μοναχού», αναφέρει η ανακοίνωση της νέας, νόμιμης αδελφότητας, και συνεχίζει: «Κατά τη διαδικασία παραλαβής από τις αρμόδιες αρχές οι καταληψίες δεν προέβαλαν καμία αντίσταση.
Όμως, είχαν ήδη προ ημερών λεηλατήσει τις εγκαταστάσεις, αφήνοντας πίσω τους εικόνα καμένης γης. Η διοίκηση της Ιεράς Μονής έχοντας χρέος στην ιστορία, την Εκκλησία, το έθνος, αλλά και τις διατάξεις περί χρηστής διοικήσεως ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, όπως είναι όλες οι μονές του Αγίου Όρους, προέβη σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την ανάκτηση των μετοχίων και ακινήτων της. Ευχή όλων των Αγιορειτών είναι η περαιτέρω διευθέτηση από τις αρμόδιες αρχές όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ιερά Μονή, καθώς αποτελούν ανοικτή πληγή για το Άγιο Όρος και την Εκκλησία».
Από την πλευρά τους οι ζηλωτές ανέφεραν: «Σήμερα οι 3 μοναχοί της νέας ψευδο-αδελφότητας της Εσφιγμένου, διορισμένοι εν μία νυκτί και ένάντια στον Κ.Χ.Α.Ο., δέσμευσαν από την Ιστορική Εσφιγμένου των 100 μοναχών ένα κτήμα στην Ιερισσό. Μετά από Ευρωπαϊκά και Εθνικά Αγιορείτικα κονδύλια, τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τρακτέρ, οχήματα και κάθε τι που ήταν πηγή εσόδων στην αδελφότητά μας (που αριθμεί 110 μοναχούς), τώρα ανήκει και ελπίζουμε να φτάνει να ταϊζει τα ‘ταπεινά και γεμάτα Χριστιανική αγάπη’ στόματα των 3 μοναχών της νέας ψευδο-Εσφιγμένου. Αν δεν έχουν χορτάσει το μόνο που έχει μείνει πια να πάρουν είναι οι ψυχές μας».
Οι ζηλωτές αναφέρουν πως η νεότερη ιστορία του Αγίου Όρους θα γράψει με μελανά χρώματα το πρωτοφανές μοναχοί να αρπάζουν και να σφετερίζονται περιουσιακά στοιχεία υπό την πρόφαση της αποκατάστασης της νομιμότητας.        www.ethnos.gr