Μιχάλης Ιγνατίου: H συµβουλή του γερουσιαστή Μενέντεζ στους Έλληνες για την Τουρκία

Για τους αναγνώστες αυτής της στήλης το όνοµα του Αµερικανού γερουσιαστή Ρόµπερτ Μενέντεζ είναι οικείο. Εχω αναφερθεί πολλές φορές στην προσωπικότητά του και στο έργο του, από τη δεκαετία του ’80, όταν τον εισήγαγε στην ελληνοαµερικανική κοινότητα ο Τάσος Ζαµπάς, ο Κύπριος πρόσφυγας από την κατεχόµενη Μόρφου. Οταν ήταν µέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Μενέντεζ πήγε επί τούτω στα κατεχόµενα εδάφη της Κύπρου, για να επισκεφθεί το σπίτι του
πρόσφυγα φίλου του και την εκκλησία στο χωριό Πραστειό. Επιστρέφοντας στην Αµερική έκανε σκοπό της ζωής του τη δικαίωση της Κύπρου. Ξεκίνησε έναν απίστευτο αγώνα εναντίον της κατοχής και στην πορεία τον ακολούθησαν και οι άλλοι. Στη συνέχεια άρχισε να µελετά τα άλλα ανοιχτά θέµατα του Ελληνισµού. Το Οικουµενικό Πατριαρχείο και την τουρκική καταπίεση των ορθοδόξων στην Τουρκία, το Σκοπιανό και φυσικά τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας.
Θα κάνω µια οµολογία σήµερα: Με τον γερουσιαστή έχουµε την ευκαιρία αρκετοί φίλοι του να συζητούµε τα ελληνικά εθνικά θέµατα. Είναι φορές που συλλαµβάνουµε τους εαυτούς µας να τον ακούµε αποσβολωµένοι, διότι δείχνει να γνωρίζει τα προβλήµατά µας καλύτερα και από εµάς που ασχολούµαστε µέρα και νύχτα µε αυτά. Ασχολείται συνέχεια, µελετά και όποιος τον παρακολουθεί όταν αγορεύει στην Ολοµέλεια της Γερουσίας ή στην Επιτροπή ∆ιεθνών Σχέσεων, βλέπει ότι τις πλείστες φορές δεν χρειάζεται τις σηµειώσεις του. Βεβαίως, είναι τούτη τη στιγµή ένας από τους καλύτερους - ίσως και ο καλύτερος - ρήτορες ανάµεσα στους Αµερικανούς νοµοθέτες.   
Οι συνάδελφοί του τον ακούν µε σεβασµό και δεν είναι τυχαίο ότι αναλαµβάνει πρωτοβουλίες µε Ρεπουµπλικάνους συναδέλφους του, που πάντα στέφονται από επιτυχία. Οταν τον έσυραν στα δικαστήρια για να τον συντρίψουν πολιτικά στη βάση σχεδίου - και ντρέποµαι που το λέω - της κυβέρνησης του Μπαράκ Οµπάµα, έσπευσαν να τον υπερασπιστούν συνάδελφοί του και από τα δύο κόµµατα. Και αθωώθηκε φυσικά. Και χαίροµαι που οι οµογενείς φίλοι του βρέθηκαν κοντά του σε αυτό τον άδικο δικαστικό αγώνα. Ο κ. Οµπάµα δεν πρέπει να είναι υπερήφανος γι’ αυτή την αθλιότητα. Και ποιο ήταν το έγκληµα του γερουσιαστή; Οτι δεν συµφωνούσε µε την πολιτική του πρώην προέδρου για θέµατα όπως το Ιράν, η Συρία και η Κούβα, πατρίδα των γονέων του. Ο κ. Μενέντεζ δικαιώθηκε στην πορεία και πολιτικά.
Την περασμένη εβδοµάδα έδειξε για ακόµη µία φορά την αγάπη του για την Ελλάδα και την αφοσίωσή του στους οµογενείς φίλους του. Οταν ενηµερώθηκε για τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτµεντ για τα «αµφισβητούµενα ύδατα», αντέδρασε µε τον γνωστό του απόλυτο τρόπο. Πληροφορήθηκα ότι φώναξε τους συνεργάτες του και τους υπαγόρευσε τη δήλωση που θα µείνει στην Ιστορία. Υπογράµµισε: «Ας είµαστε ξεκάθαροι – η µόνη χώρα που "αµφισβητεί" αυτά τα ύδατα είναι η Τουρκία. Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα και το Στέιτ Ντιπάρτµεντ πρέπει να αναγνωρίσει κατηγορηµατικά και δηµόσια ότι µόνο η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την ένταση». Ούτε Ελληνας πολιτικός θα περιέγραφε τόσο σωστά και µε πειστικότητα την απαράδεκτη κατάσταση που δηµιουργεί η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Η συµβουλή του στους Ελληνες φίλους του είναι µία: «Να µη σταµατήσετε ποτέ να αγωνίζεστε για την πατρίδα»… www.ethnos.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

Καίγεται επί 14 μέρες το βουνό στη Ροδόπη, αλλά το κράτος απουσιάζει...Έχει λήξει, λένε, η αντιπυρική περίοδος

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων