Βοδινό ribeye στη γάστρα.Το μαρινάρισμα του κρέατος με μπίρα και μυρωδικά κάνει την διαφορά.

ΥΛΙΚΑ (για 10 μερίδες)
Για τη μαρινάδα
1 μπουκάλι μπίρα Lager (500 ml)
1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο, ή ½ κ.γ. ξερό
3 ντομάτες ξεφλουδισμένες
1 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
1 κ. γ. Tabasco
2 φύλλα δάφνης
3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.γ. μαύρο πιπέρι, χοντροαλεσμένο

½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Για το πιάτο
100 ml ελαιόλαδο
1 ολόκληρο βοδινό ribeye (περίπου 2-2,5 κιλά)
10 καρότα, σε χοντρές ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι, σε ροδέλες
½ κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ή 1 κλωνάρι ξερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας (εκτός από τη δάφνη) σε ένα multi και τα χτυπάμε καλά.
Τοποθετούμε το κρέας σε ένα δοχείο, το περιχύνουμε με το μείγμα της μαρινάδας και ρίχνουμε μέσα τα φύλλα δάφνης. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες.
Οταν τελειώσει ο χρόνος μαριναρίσματος, το βγάζουμε από το δοχείο και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Κρατάμε στην άκρη τη μαρινάδα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μαριναρισμένο κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Βγάζουμε το κρέας από το σκεύος και σοτάρουμε στο ίδιο λάδι τα καρότα και τα κρεμμύδια, προσθέτοντας και το θυμάρι, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά, για περίπου 5-6 λεπτά.
Σε μια γάστρα, στρώνουμε στον πάτο τις πατάτες με τα σοταρισμένα καρότα και κρεμμύδια, τοποθετούμε από πάνω τους το κρέας και περιχύνουμε με τη μαρινάδα (2 ποτήρια του νερού περίπου).
Ψήνουμε για 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150°C και σιγοψήνουμε για ακόμη 3 ώρες.             www.tovima.gr