«Κραυγή αγωνίας» από τους εποχικούς υπαλλήλους: Ανυπέρβλητα τα προβλήματα

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζόμενων Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Αττικής, Γιώργος Στεφανάκης, το μέλος ΔΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, Βαγγέλης Σοφίου και ο εποχικός υπάλληλος, Γιώργος Τζίτζος για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι ζώντας σε εργασιακή ανασφάλεια λόγω της έλλειψης θέσης εργασίας και εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, όσοι εργάζονται στον επισιτισμό δεν έχουν ενταχθεί καν σε κάποιο μηχανισμό στήριξης. Ο ίδιος βρίσκεται σε αναστολή με το τελευταίο επίδομα των 534 ευρώ να του καταβάλλεται στις 17 Ιουνίου και το τελευταίο μεροκάματο στις 23 Μαρτίου. Τόνισε μάλιστα πως «τα 500 ευρώ δεν είναι εισόδημα».
Από την πλευρά ο του κ. Σοφίου υποστήριξε πως μια μειοψηφία εργαζομένων, στους οποίους ανήκει και εκείνος, έχουν ξεκινήσει να εργάζονται από την 1η Ιουλίου, ωστόσο τα τελευταία χρήματα που έλαβαν είναι η επέκταση του ταμείου ανεργίας πριν από τρεις μήνες.
«Μια οικογένεια εποχικών εργαζομένων που έχει κάνει υπολογισμό σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να επιβιώσει», είπε χαρακτηριστικά» και πρόσθεσε πως «η κατάσταση για τους εργαζομένους είναι εκρηκτική με τα πρώτα απόνερα της κρίσης αυτής να φαίνονται τώρα». Όταν τελειώσει η σεζόν αναμένεται ακόμα πιο εκρηκτική κατάσταση, κατέληξε.
Υπάρχει αβεβαιότητα και επισφάλεια στην εργασία, πολλές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με δεκάδες θέσεις εργασίας να χάνονται χωρίς να διασφαλίζεται το εισόδημα αυτών των ανθρώπων.
Σε σύγκριση με πέρσι, σύμφωνα με τον κ. Τζίτζο, το ωρομίσθιο πέρσι έφθανε τα 5 ευρώ, ενώ φέτος έχει πέσει στα 2 ευρώ. Αν και υπήρχαν και πέρσι προβλήματα, αυτά φέτος γιγαντώθηκαν σε συνδυασμό με την απαίτηση αποπληρωμής χρεών, αλλά και μηνιαίων εξόδων χωρίς να υπάρχει εισόδημα. «Η αβεβαιότητα και το άγχος έχουν ξεπεράσει κάθε όριο», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο κ. Στεφανάκης υποστήριξε πως «όλα αυτά τα χρόνια ζούσαμε σε μια χώρα που παρήγαγε τουρισμό και με βάση τα επισημά στοιχεία μόνο ένα 40% του πληθυσμού μπορούσε να κάνει πάνω από 4 μέρες διακοπές. Τώρα ούτε στο άπιαστο όνειρό τους οι εργαζόμενοι στον κλάδο αυτό δεν μπορούν να κάνουν διακοπές».       www.in.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Explainer: Τι «βόμβα» έσκασε, πάλι, για το Facebook στην Αυστραλία;...

«Σύντομα θα σταματήσουν να τυπώνουν βιβλία σε χαρτί»

Κίνα κατά ΗΠΑ: «Χρησιμοποιούν τις δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες για να καταστρέφουν χώρες»

μακαρονόπιτα με χοντρό μακαρόνι, φέτα και γραβιέρα

Τι θέλουν οι άντρες από τον γάμο τους με βάση το ζώδιό τους...

Προβλέψεις για όλα τα ζώδια.Ο Ερμής σε εξάγωνο με τον Δία...

Τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια «κολυμπούν» μέσα στον take away καφέ

Δ.Αθηναίων: Εργαζόμενοι κατά Μπακογιάννη -Απαξιώνει σκόπιμα τη Διεύθυνση Πρασίνου για να την ιδιωτικοποιήσει

Ραντεβού στη Βόρεια Εύβοια με ένα πενθήμερο γεμάτο «πράσινο» σινεμά.Από την Τετάρτη 15 έως την Κυριακή 19 Ιουνίου

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων