Σοκ στον τζίρο και στα κέρδη των επιχειρήσεων

«Ο συνδυασμός της πανδημίας της νόσου COVID-19 και των διαφαινόμενων οικονομικών επιπτώσεων οδηγεί την οικονομία σε ύφεση χωρίς προηγούμενο στο πρόσφατο παρελθόν. Παράλληλα με τα νοικοκυριά, ο κόσμος του επιχειρείν πλέει σε αχαρτογράφητα νερά».
Το στίγμα αυτό για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα δίνει έρευνα της Grant Thornton Ελλάδας, η οποία αυτή την περίοδο
της αβεβαιότητας επιχειρεί να κάνει μια πρώτη αποτίμηση των επιδράσεων στην οικονομία και των μέτρων που υιοθετήθηκαν προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά και να εκτιμήσει το μέγεθος της ύφεσης που θα ακολουθήσει μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων μέχρι το τέλος του 2020.             

Το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 8,5%
Τα συμπεράσματα, παρά την πρώτη γεύση της κρίσης που έχουν αισθανθεί όλοι, σοκάρουν:
• Από την αρχική εκτίμηση των στοιχείων προκύπτει ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν θα μειωθεί κατά 8,5% τo 2020, καθώς η επίδραση της πανδημίας σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας για την οικονομία που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως οι μεταφορές, τα καταλύματα και η εστίαση, συντελεί στη απότομη και μεγάλη μείωση του ΑΕΠ.
• 17.000 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των €200 χιλιάδων αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση στον κύκλο εργασιών τους κατά -12,4% και μείωση της λειτουργικής τους κερδοφορίας (EBITDA) κατά -39% το 2020.
Ηδη εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 69% του συνολικού κύκλου εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων επλήγησαν άμεσα από την πανδημία ως αποτέλεσμα του περιορισμού ή και της διακοπής της λειτουργίας τους.
Και συνολικά επιχειρήσεις που παράγουν κύκλο εργασιών ποσού €32,9 δισ. (11% επί του συνολικού κύκλου εργασιών) και απασχολούν περίπου 1,1 εκατ.
εργαζομένους (25% επί του συνόλου) διέκοψαν τη δραστηριότητά τους λόγω της πανδημίας.
Οι αναλυτές της Grant Thornton υπολογίζουν σε €5,6 δισ. τη μείωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που επλήγησαν για το 2020 ως αποτέλεσμα του περιορισμού της λειτουργίας τους και της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας στην δραστηριότητά τους.
Πόσο θα χάσει κάθε κλάδος
Οπως προαναφέρθηκε, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Grant Thornton, κατά 8,5%. Δηλαδή από €187,46 δισ. το 2019 σε €171,52 δισ. το 2020. Στην περίπτωση αυτή, η οικονομία το 2021 εκτιμάται πως θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2017, έχοντας απoλέσει τον πλούτο που δημιουργήθηκε την τελευταία 3ετία. Η εκτίμηση για τη μεταβολή του ΑΕΠ λαμβάνει υπ’ όψιν τη συνακόλουθη ταχύτητα άρσης των μέτρων περιορισμού, καθώς και το μέγεθος των αντισταθμιστικών μέτρων που λαμβάνονται σε κρατικό επίπεδο και με την προϋπόθεση να μην υπάρχει έξαρση της COVID-19 το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Οουσιαστικά η ελληνική οικονομία θα απολέσει το 2020 πλούτο αξίας €15,94 δισ.
Ενδιαφέρον έχει η ανάλυση που κάνει η Grant Thornton για τη «συμμετοχή» των κλάδων σε αυτή την πτώση. Ο ευρύτερος κλάδος του χονδρικού εμπορίου, του λιανικού εμπορίου, των μεταφορών, των καταλυμάτων, της εστίασης θα χάσει €7,48 δισ.
Ο κλάδος της μεταποίησης και της ενέργειας θα απολέσει €3,52 δισ., η διαχείριση ακίνητης περιουσίας €2,77 δισ., οι επαγγελματικές και επιστημονικές δραστηριότητες €1,11 δισ., οι κατασκευές €980 εκατ., η δημόσια διοίκηση, άμυνα, εκπαίδευση και υγεία €840 εκατ., η διασκέδαση και ψυχαγωγία €800 εκατ., οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες €360 εκατ. και η ενημέρωση και επικοινωνία €680 εκατ. Αντιθέτως, το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά €150 εκατ. από τον αγροτικό τομέα και κατά €2,45 δισ. από τα αντισταθμιστικά μέτρα.
Την καρδιά της οικονομίας έπληξε ο κορωνοϊός
Την καρδιά της οικονομίας χτύπησε ο κορωνοϊός, αντιστρέφοντας τη θετική πορεία που είχε καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια. Οπως προκύπτει από την έρευνα της Grant Thornton την περίοδο 2015-2019 ο κύκλος εργασιών του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 7,5% ή κατά 20,1 δισ. ευρώ, με το 58% του συνολικού κύκλου εργασιών να συντελείται στους κλάδους του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και της μεταποίησης. Οπως φαίνεται από τη μελέτη:
– Στο χονδρικό εμπόριο, με ετήσιο τζίρο 42 δισ. ευρώ, επλήγη το 65% των επιχειρήσεων.
– Στη μεταποίηση, με τζίρο 39,6 δισ. ευρώ, επλήγη το 70%.
– Στο λιανικό εμπόριο, με τζίρο 23,6 δισ. ευρώ, επλήγη το 54% των καταστημάτων.
Οι υπηρεσίες καταλύματος και εστίασης, με ετήσιο τζίρο 13 δισ. ευρώ, επλήγησαν στο σύνολό τους, τα έχασαν όλα.               www.tovima.gr