Η µάσκα και οι αντιφάσεις...

Κάτι δεν πάει καλά και αυτό δεν είναι µόνο θέµα επικοινωνίας.

Ολη αυτή η ιστορία µε τη χρήση της µάσκας θα µπορούσε να είναι διασκεδαστική, εάν δεν αφορούσε κάτι ιδιαίτερα σοβαρό όπως την...

απόκρουση ενός επικίνδυνου και ύπουλου -όπως έχει αποδειχτεί- ιού. Ζήτηµα υγείας, δηλαδή. Στην αρχή της πανδηµίας οι συστάσεις των επιστηµόνων εµπεριείχαν ένα κραυγαλέο «ναι µεν, αλλά»: Καλό θα είναι µάσκα να φορούν όσοι νοσούν για να προστατεύουν τους υπόλοιπους, αλλιώς δεν είναι απαραίτητη η χρήση της.

Αλλα λόγια να αγαπιόµαστε. ∆ιότι από τη στιγµή που οι ίδιοι οι ειδικοί µάς «δίδαξαν» ότι υπάρχουν πολλοί ασυµπτωµατικοί ασθενείς µε κορονοϊό, σαφέστατα η µη χρήση µάσκας θα µπορούσε να προκαλέσει µεγάλη διασπορά στον υγιή πληθυσµό. Σε εκείνη τη φάση θα ήταν πιο έντιµο η πολιτεία να έλεγε διά των επιστηµόνων ξεκάθαρα στους πολίτες ότι επειδή υπάρχει έλλειψη µασκών, καλό θα είναι να χρησιµοποιούνται µε µέτρο όπου είναι αναγκαίο, παρά ελαφρότητες του τύπου η µάσκα δεν χρειάζεται και µάλιστα γίνεται και «φονικό εργαλείο» όταν δεν χρησιµοποιείται σωστά.

Ακολούθησε µια ενδιάµεση κατάσταση, µε τη µάσκα να γίνεται must και τηλεοπτικά σποτ να υποδεικνύουν πώς µπορούµε χωρίς να έχουµε δεξιότητες να φτιάχνουµε µόνοι µας στο σπίτι µια πάνινη µάσκα. Η µάσκα έγινε υποχρεωτική για όλους σε µέσα µαζικής µεταφοράς και πολυκαταστήµατα και για τους εργαζόµενους σε κέντρα αισθητικής και στην εστίαση. Ωσπου φθάσαµε στο άλλο άκρο. Οι ίδιοι επιστήµονες που επισκέπτονταν καταυλισµό Ροµά µε κρούσµατα κορονοϊού χωρίς µάσκα, να εµφανίζονται για σύσκεψη στο αποστειρωµένο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίµου φορώντας µάσκα.

Κάτι δεν πάει καλά και αυτό δεν είναι µόνο θέµα επικοινωνίας. Τα µηνύµατα που έχουν εκπέµψει πολιτεία και ειδικοί από την αρχή της υγειονοµικής κρίσης έως τώρα για τη χρήση µάσκας είναι αντιφατικά. Σήµερα δεν υπάρχει λοιµωξιολόγος που να µην εισηγείται ως υποχρεωτική τη χρήση µάσκας από όλους τους πολίτες στους δηµόσιους χώρους. Μέχρι και ακούσια «πειράµατα» που έγιναν σε κοµµωτήριο των ΗΠΑ, και έδειχναν πως εργαζόµενοι µε κορονοϊό που ήταν συνεπείς στη χρήση µάσκας δεν κόλλησαν ούτε έναν από τους δεκάδες πελάτες τους, επιστρατεύτηκαν προκειµένου να πείσουν για την αναγκαιότητά της. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ανακοίνωνε την άρση του µέτρου της µάσκας για τα πολυκαταστήµατα και επέτρεπε τη χαλάρωση των περιοριστικών µέτρων στην εστίαση, ακυρώνοντας όµως τα πανηγύρια. Κάπου εδώ η επιστήµη υποχωρεί έναντι της πολιτικής και ο νοών νοείτω...

Βούλα Κεχαγιά
Πηγή: ethnos.gr