Πώς θα αγοράσετε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα - Ολες οι προϋποθέσεις

Αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών ΙΧ, ταξί, εταιρικών αυτοκινήτων, δικύκλων και ποδηλάτων το οποίο θα ανοίξει για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στις 24 Αυγούστου.
Το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει 27.000 ηλεκτρικά οχήματα. Δεκαπέντε χιλιάδες ΙΧ και ταξί και 12.500 δίκυκλα και ποδήλατα.....
               

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου έκαναν γνωστό το χρονοδιάγραμμα και βασικές λεπτομέρειες του οδηγού συμμετοχής:
1. Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου θα ανοίξει η ιστοσελίδα του προγράμματος kinoumeilektrika.ypen.gr. Θα λειτουργεί helpdesk με πέντε τηλεφωνικές γραμμές και τη δυνατότητα υποβολής ηλεκτρικών ερωτήσεων. Πιο συγκεκριμένα, η δυνατότητα απευθείας επικοινωνίας δίνεται μέσω των τηλεφωνικών γραμμών 213-1513.640, 213-1513.643, 213-1513.797, 213-1513.124, 213-1513.139, ενώ η ηλεκτρονική επικοινωνία θα γίνεται μέσω του email: support.kinoumeilektrika@prv.ypeka.gr.
2. Εως την Παρασκευή 7 Αυγούστου θα έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος. Οι δαπάνες για να είναι επιλέξιμες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από την ημερομηνία της δημοσίευσης της ΚΥΑ κι έπειτα.
3. Στις 24 Αυγούστου ανοίγει η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα, δηλαδή για τις επιδοτήσεις.
Οι αιτήσεις δεν θα αξιολογούνται με βάση κάποια εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια αλλά θα ισχύει η χρονική προτεραιότητα στις αιτήσεις και μέχρι εξαντλήσεως των κονδυλίων. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι αν χρειαστεί θα διατεθούν και περισσότερα κονδύλια.
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα απαιτείται η υποβολή προσφοράς του αντιπροσώπου αυτοκινήτου ή του εμπόρου ποδηλάτου ή ηλεκτρικού δικύκλου. Με τον τρόπο αυτόν θα δεσμεύει το ποσό της επιδότησης που του αναλογεί.
Από τη στιγμή της υποβολής της αίτησης και εφόσον λάβει θετική απάντηση από το σύστημα, θα έχει περιθώριο έξι μήνες για την αγορά του οχήματος ή του δικύκλου και αφού κάνει τη δαπάνη, υποβάλλοντας το τιμολόγιο, τότε θα εισπράττει την επιδότηση.
Για τη διεκδίκηση επιδότησης φορτιστή προϋπόθεση είναι η αγορά ηλεκτρικού ΙΧ.
Η είσοδος στην πλατφόρμα, όταν ανοίξει, θα γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet και τα στοιχεία του ενδιαφερoμένου θα εμφανίζονται αυτόματα.
Τονίζεται ότι δεν γίνονται δεκτά και δεν είναι επιλέξιμα μεταχειρισμένα οχήματα, οχήματα που προέρχονται από μετατροπή (ακόμα και αν είναι καινούργια) και οχήματα που δεν ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες ή ξεπερνούν (για αυτοκίνητα) τη λιανική τιμή προ φόρων των 50.000 ευρώ.
Επίσης εφόσον κάποιος έχει εισπράξει επιδότηση θα πρέπει υποχρεωτικά να κρατήσει στην κυριότητά του το αυτοκίνητο για τρία χρόνια.
Για την επιδότηση σε περίπτωση μίσθωσης, η αγορά του οχήματος στη λήξη της μισθωτικής περιόδου θα είναι υποχρεωτική ώστε να περιέλθει στην κυριότητα του ωφελουμένου.
Αυτοί που δικαιούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιδότησης είναι φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ταξί και εταιρείες.
Τονίζεται ότι για καθεμία από τις παραπάνω τρεις κατηγορίες ωφελουμένων δίνεται η δυνατότητα υποβολής μιας αίτησης ανά ΑΦΜ.
Η δαπάνη του ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμη.
Η διαδικασία υποβολής περιλαμβάνει δύο στάδια, αυτό της υποβολής του αιτήματος συμμετοχής και αυτό της καταβολής του οικολογικού bonus.          www.tanea.gr