Κόκορας κοκκινιστός

Υλικά (για 6-8 μερίδες)
1 (3-4 κιλά) κόκορας (ζητούμε από τον κρεοπώλη να μας τον καθαρίσει και να τον κόψει σε 12-16 κομμάτια)
1 μέτριο, ξερό κρεμμύδι ολόκληρο + 1-2 επιπλέον, ψιλοκομμένα
100 ml ελαιόλαδο + 2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
2-3 κ.σ. πελτές
2 ποτήρια κόκκινο κρασί
2-3 φύλλα δάφνης
1-1½ κιλό μάτσι ή μάτσης ή χοντρό μακαρόνι

Αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε τον κόκορα σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, το ολόκληρο κρεμμύδι, 1 από τα φύλλα δάφνης και λίγο (μια σταξιά) από το ελαιόλαδο. Βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να βράσει. Ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία γιατί τα κοκόρια, και ιδιαιτέρως αυτά της ελευθέρας βοσκής – του χωριού – είναι πιο σκληρά και θέλουν χρόνο να μαλακώσουν και να μαγειρευτούν. Βράζουμε να μαλακώσει (περίπου 45 λεπτά, ανάλογα με το πόσο σκληρό είναι το κρέας του), να τσιμπιέται ελαφρά το κρέας και κρατάμε τον ζωμό για να κάνουμε μια κοκορόσουπα.
Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σοτάρουμε ελαφρά να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα. Σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε τον πελτέ. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε δίνοντας πολλή προσοχή στο αλάτι. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί, προσθέτουμε την υπόλοιπη δάφνη και νερό, τόσο που να καλύπτεται το κρέας. Ισως χρειαστεί στο βράσιμο να προσθέσουμε ζεστό νερό. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί και να χυλώσει (περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά).
Βράζουμε το ζυμαρικό μας σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Το σουρώνουμε. Ρίχνουμε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το ζυμαρικό και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, να γυαλίσει.
* Σερβίρουμε τον ζωμό σκέτο ή αβγοκομμένο (με αβγολέμονο), ως σούπα.          www.in.gr