Πώς θα προστατευτείτε από τις ηλεκτρονικές απάτες

Αυξάνονται τα κρούσματα ηλεκτρονικής απάτης με τελευταίο το περιστατικό όπου αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ηράκλειο της Κρήτης, είδε τις οικονομίες της, περίπου 9.000 ευρώ, να εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού όταν χάκερ κατάφερε και μπήκε στον τραπεζικό λογαριασμό της και επί μιάμιση ώρα, μετέφερε χρήματα, ανενόχλητος....

Για το θέμα αυτό μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρόεδρος του διεθνούς ινστιτούτου κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης.            
Ο κ. Σφακιανάκης εξήγησε πώς εγκαθίσταται το κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή ή το κινητό μας και με ποιο τρόπο λειτουργεί.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως η συνηθέστερη τακτική είναι η αποστολή μέιλ στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο στο οποίο υπάρχει ένα λινκ, που αν το πατήσεις, αυτό εγκαθιστά κρυφά κακόβουλο λογισμικό. Στη συνέχεια το λογισμικό υποκλέπτει τους κωδικούς και τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη και ο απατεώνας μπορεί με αυτά να μεταβεί σε ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας, να αγοράσει ένα τηλέφωνο στο όνομα του χρήστη και να αποκτήσει τον έλεγχο του τραπεζικού του λογαριασμού.
Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε όσους έχουν ebanking και κάνουν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά, καθώς το κακόβουλο λογισμικό καταγράφει τις κινήσεις του χρήστη και υποκλέπτει τα στοιχεία που εκείνος υποβάλλει.
«Το κακόβουλο πρόγραμμα έρχεται στοχευμένα με σκοπό να κάνει αυτή την απατή. Είναι «πρόγραμμα-κατάσκοπος», υποστήριξε ο κ. Σφακιανάκης και τόνισε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ανοίγουμε μηνύματα και μέιλ που δε γνωρίζουμε την προέλευσή τους.        www.tanea.gr