ΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2016 «Λουκέτο» έβαλαν 25.000 επιχειρήσεις

Του Χρήστου Κολώνα
«Εκρηξη» λουκέτων στην αγορά διαπιστώνει το ΕΒΕΑ και εκτιμά τον κίνδυνο αφανισμού της τάξης των αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου της Βοιωτίας έκανε γνωστό ότι «οι διαγραφές επιχειρήσεων από το ΓΕΜΗ το φετινό εννεάμηνο
Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 33,5% σε σχέση με πέρυσι» κι έγινε πιο σαφής: «Συνολικά σχεδόν 25.000 έβαλαν λουκέτο, δηλαδή 6.000 περισσότερες επιχειρήσεις έκλεισαν σε σχέση με το 2015. Αντίστοιχα μειώθηκαν κατά 10,4% και οι νέες εγγραφές».
Ο ίδιος περιέγραψε τις επιπτώσεις: «Οι αριθμοί αυτοί κρύβουν πίσω τους καθημερινές τραγωδίες και καταγράφουν τις μαύρες μέρες που διανύει η ελληνική οικονομία. Κάθε λουκέτο που μπαίνει στην αγορά στερεί εισόδημα από οικογένειες και χρήματα από την αγορά. Το χειρότερο είναι ότι αυτή τη στιγμή, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις, κανείς δεν βλέπει ελπίδα βελτίωσης».
Ο κ. Μίχαλος απέδωσε την κατάσταση: «Στην αγορά αυτή τη στιγμή επικρατεί ασφυξία, εξαιτίας της υπερφορολόγησης και της έλλειψης ρευστότητας. Ο επιχειρηματίας καλείται σήμερα να πληρώσει πάνω από το 50% των εσόδων του σε φόρους και εισφορές».
Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν βλέπει καλύτερες μέρες ούτε το 2017 και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ εξήγησε: «Και από τον Ιανουάριο τίθενται σε ισχύ μια σειρά από νέα μέτρα, που ψηφίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου που έχει τεθεί για το 2017 βασίζεται κατά 80% στην αύξηση των εσόδων και μόνο κατά 20% στη συγκράτηση των δαπανών». Διέβλεψε αφανισμό των μικρομεσαίων: «Με τους νέους φόρους κινδυνεύει να αφανιστεί, ουσιαστικά, μια ολόκληρη τάξη αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών. Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ οι πόρτες των τραπεζών παραμένουν κλειστές».
Τέλος ο κ. Μίχαλος ζήτησε την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων: «Περιμένουμε, εδώ και πολύ καιρό, να εφαρμοστεί ένα σχέδιο για τη διαχείριση ''κόκκινων'' δανείων. Για να εξυγιανθούν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, για να απελευθερωθούν κεφάλαια και να υπάρξουν νέες χρηματοδοτήσεις στην αγορά, με κόστος βιώσιμο. Προς το παρόν, όχι μόνο δεν έχει δοθεί λύση, αλλά το πρόβλημα διογκώνεται συνεχώς. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σήμερα σε 108 δισ. ευρώ και αποτελούν το 45,1% του συνόλου, ποσοστό σχεδόν οκταπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου», κατέληξε.
«Πλασματική μείωση»
Στο μεταξύ, πανευρωπαϊκή μελέτη της ICAP επιβεβαιώνει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας και χαρακτηρίζει πλασματική τη δραστική μείωση που κατεγράφη στις πτωχεύσεις την περσινή χρονιά. Η Διευθύντρια Business Information & Credit Ratings της ICAP Group, Φανή Δρακοπούλου σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως αν και σημειώθηκε σημαντική πτώση στο αριθμό των επίσημων πτωχεύσεων (σημειώθηκαν 189 πτωχεύσεις το 2015 έναντι 330 πτωχεύσεων το 2014 ), η συγκεκριμένη μείωση (της τάξης του 42,7%) δεν οφείλεται σε βελτίωση του οικονομικού κλίματος αλλά κυρίως στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν κινείται δικαστικά έναντι των οφειλετών τους, λόγω των μακροχρόνιων διαδικασιών, της γραφειοκρατίας και του σημαντικού κόστους που ενέχει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, υπάρχει μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν οδηγηθεί σε παύση εργασιών χωρίς όμως να κηρύξουν πτώχευση.http://www.imerisia.gr