EUROSTAT Ενα στα τρία Ελληνόπουλα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας

Λίγο περισσότερο από ένα στα τέσσερα παιδιά είναι εκτεθειμένο στον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των 28 χωρών-μελών, ανέφερε σήμερα η Eurostat.

Περίπου 25 εκατομμύρια παιδιά στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ, δηλαδή το 26,9% του πληθυσμού ηλικίας 0 έως 17 ετών, απειλούνταν με φτώχεια το 2015, σύμφωνα με την πηγή αυτή.
«Αυτό σημαίνει ότι ζουν σε νοικοκυριά τα οποία: κινδυνεύουν από φτώχεια μετά την καταβολή κοινωνικών παροχών, είναι σε κατάσταση σοβαρής στέρησης υλικών αγαθών ή ζουν σε νοικοκυριά με μικρό ποσοστό εργασίας», εξηγεί η Eurostat.
Το πιο αυξημένο ποσοστό παιδιών που απειλούνται από τη φτώχεια καταγράφεται στη Ρουμανία, με 46,8%.
Στις 30 Σεπτεμβρίου το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ζητήσει από τη Ρουμανία να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η εκμετάλλευση ανηλίκων, την ώρα που ο αριθμός των θυμάτων, κυρίως από τη μειονότητα των Ρομά, «έχει αυξηθεί σημαντικά» τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έκθεση.
Μετά τη Ρουμανία, η γειτονική Βουλγαρία έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 43,7%, ενώ ακολουθεί η Ελλάδα (37,8%), η Ουγγαρία (36,1%), η Ισπανία (34,45) και η Ιταλία (33,5%).
Στον αντίποδα, τα πιο μικρά ποσοστά καταγράφονταν στις σκανδιναβικές χώρες, με πρώτη τη Σουηδία (14%), ενώ ακολουθεί η Φινλανδία (14,9%) και η Δανία (15,7%). Στη συνέχεια έρχεται η Σλοβενία (16,6%), η Ολλανδία (17,2%), η Τσεχία και η Γερμανία (18,5%).
Το ποσοστό των παιδιών που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ μειώνεται στο μέτρο που αυξάνεται το μορφωτικό επίπεδο των γονιών τους, υπογραμμίζει η Eurostat.
To 2015, σχεδόν τα δύο τρίτα (65,5%) των παιδιών οι γονείς των οποίων είχαν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (έως γυμνάσιο) απειλούνταν με φτώχεια στο εσωτερικό της ΕΕ, έναντι 30,3% των παιδιών που ζούσαν με γονείς με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
Η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ για το 2015.http://www.imerisia.gr