Δημόσιο: Πώς γίνεται ο υπολογισμός των νέων συντάξεων - Ανατροπές-σοκ

Διευκρινίσεις για το συνταξιοδοτικό των υπαλλήλων του Δημοσίου, τους εξομοιούμενους με αυτούς, καθώς και τους στρατιωτικούς, παρέχει εγκύκλιος την οποία εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Με βάση τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο, επηρεάζονται αρνητικά οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου που, αν και υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την έναρξη ισχύος του νέου ασφαλιστικού νόμου, δηλαδή στις 13 Μαΐου 2016, δεν είχαν καλύψει το απαιτούμενο όριο ηλικίας ή είχαν επιστρέψει στην εργασία τους, καθώς οι συντάξεις που θα λάβουν θα υπολογιστούν με τον τρόπο που ορίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Επίσης, με την εγκύκλιο ορίζεται ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν δύο συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα λάβουν μία σύνταξη ως άθροισμα των προηγούμενων, καθώς θα ενταχθούν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Συγκεκριμένα, εάν συνταξιούχοι του Δημοσίου λαμβάνουν κατά την ημερομηνία ένταξής τους στον ΕΦΚΑ και άλλη σύνταξη ή άλλες συντάξεις κύριας ασφάλισης και από άλλους ασφαλιστικούς φορείς, ο ΕΦΚΑ θα καταβάλει μία σύνταξη ίση με το άθροισμα των συντάξεων αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι οι συντάξεις αυτές προέρχονται από ίδια αιτία. Εάν προέρχονται από διαφορετική αιτία, ο ΕΦΚΑ θα καταβάλει αυτές χωριστά.
Παραδείγματα:
1. Συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος από το Δημόσιο και δεύτερη σύνταξη επίσης εξ ιδίου δικαιώματος από το ΙΚΑ, δηλαδή οι συντάξεις αυτές προέρχονται από ίδια αιτία. Στην περίπτωση αυτή, ο ΕΦΚΑ θα καταβάλει μία σύνταξη, της οποίας το ποσό θα είναι ίσο με το άθροισμα των δύο ανωτέρω συντάξεων.
2. Συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος από το Δημόσιο και δεύτερη σύνταξη εκ μεταβιβάσεως από το ΙΚΑ, δηλαδή οι συντάξεις αυτές προέρχονται από διαφορετική αιτία. Στην περίπτωση αυτή, οι ανωτέρω συντάξεις θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται χωριστά από τον ΕΦΚΑ.
Αναλυτικότερα, στην εγκύκλιο ορίζονται τα εξής: «Η σύνταξη των υπαλλήλων-λειτουργών του Δημοσίου, των οποίων η υπαλληλική σχέση λύθηκε μέχρι και την 12-05-2016 (προηγουμένη της ημερομηνίας κυκλοφορίας του ΦΕΚ 85 Α, στο οποίο δημοσιεύθηκε ο νέος ασφαλιστικός νόμος (ν. 4387/2016)), θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται με βάση τις διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως αυτές ίσχυαν κατά την 31-12-2014».
Εξαιρέσεις:
1. Όσοι από τα ανωτέρω πρόσωπα έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία μέχρι και 12-5-2016, έχοντας συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, αλλά όχι και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξής τους και ανεξάρτητα εάν είχαν υποβάλει -μέχρι και την ανωτέρω ημερομηνία- αίτηση συνταξιοδότησης και είχε ή δεν είχε εκδοθεί απορριπτική πράξη ή υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση συνταξιοδότησης μετά την ημερομηνία αυτή, δικαιούνται σύνταξη υπολογιζόμενη με βάση τις οικείες διατάξεις του ν. 4387/2016.
2. Στις περιπτώσεις που συνταξιούχος του Δημοσίου του οποίου η σύνταξη έχει υπολογισθεί με βάση τις ισχύουσες μέχρι 31-12-2014 διατάξεις, επανέρχεται για οποιονδήποτε λόγο στην ενεργό υπηρεσία και αποχωρεί εκ νέου από την υπηρεσία από 13-5-2016 και μετά, η σύνταξη την οποία ελάμβανε, μέχρι την επαναφορά του στην υπηρεσία, θα υπολογισθεί εκ νέου με βάση τις οικείες διατάξεις του ν. 4387/2016. Τα ανωτέρω ισχύουν ανεξαρτήτως του εάν ο συνταξιούχος θα επανέλθει εν τοις πράγμασι στην υπηρεσία.
3. Εάν ο υπάλληλος παρέμεινε στην υπηρεσία αμειβόμενος και μετά την ημερομηνία που με βάση τις οικείες διατάξεις θα έπρεπε να απολυθεί αυτοδικαίως, η σύνταξή του θα υπολογισθεί με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο της λύσης της υπαλληλικής του σχέσης και της διακοπής της μισθοδοσίας του. Δηλαδή, εάν η διακοπή της υπαλληλικής σχέσης και της μισθοδοσίας επήλθε από 13-5-2016 και μετά, η σύνταξή του θα υπολογισθεί με βάση τις οικείες διατάξεις του ν. 4387/2016, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας που θα έπρεπε να απολυθεί αυτοδικαίως. Σημειώνεται ότι εάν η διακοπή της μισθοδοσίας επήλθε, μέχρι και 12-05-2016, η σύνταξη θα υπολογισθεί με βάση τα ισχύοντα την 31-12-2014.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΟΙΚΕΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 4387/2016
Η σύνταξη των υπαλλήλων-λειτουργών του Δημοσίου, των οποίων η λύση της υπαλληλικής τους σχέσης επήλθε ή επέρχεται από την 13-5-2016 και μετά, υπολογίζεται με βάση τις οικείες διατάξεις του ν. 4387/2016 που αφορούν τον υπολογισμό των συντάξεων. Ειδικότερα, οδηγίες για τον υπολογισμό της σύνταξης, όσων από τα πρόσωπα αυτά η υπαλληλική σχέση λύθηκε ή θα λυθεί εντός του έτους 2016 (από 13-05-2016 μέχρι 31-12-2016) ή θα λυθεί εντός των ετών 2017 ή 2018 και, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το θέμα αυτό ενιαία για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, θα παρασχεθούν με νεότερη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ('Αρθρο 6 παρ. 1γ).
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΕΡΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, ΛΟΓΩ ΜΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΥ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
Από 13-05-2016, καταργούνται οι διατάξεις της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 56 του π.δ. 169/2007, με τις οποίες προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος αποχωρεί από την υπηρεσία, έχοντας συμπληρώσει τα προβλεπόμενα για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος έτη ασφάλισης, αλλά όχι και το όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης, εκδίδεται πράξη αναγνώρισης του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος, η καταβολή, όμως, της σύνταξης αναστέλλεται, μέχρι τη συμπλήρωση του προβλεπομένου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Με τις ίδιες διατάξεις προβλέπεται ότι, μετά τη συμπλήρωση του προβλεπομένου ορίου ηλικίας, αρχίζει η καταβολή της σύνταξης αναπροσαρμοσμένης, με βάση τα ισχύοντα κατά την ημερομηνία αυτή.
Μετά την κατάργηση των ανωτέρω διατάξεων εφαρμόζονται τα ακόλουθα:
α. Συντάξεις που έχουν κανονισθεί μέχρι και την 12-05-2016 με μελλοντική καταβολή σύμφωνα με τα ανωτέρω και τελούν σε καθεστώς αναστολής, μετά τη λήξη της αναστολής τους, θα επαναϋπολογισθούν με βάση τις οικείες διατάξεις του ν. 4387/2016 (νέος τρόπος υπολογισμού).
β. Για αιτήσεις συνταξιοδότησης με μελλοντική καταβολή, που έχουν υποβληθεί, μέχρι και την 12-5-2016 (προηγουμένη της κατάργησης των προαναφερομένων διατάξεων του άρθρου 56 του Π.Δ. 169/2007) εκδίδεται πράξη συνταξιοδότησης με μελλοντική καταβολή. Στις περιπτώσεις αυτές, η σύνταξη θα υπολογισθεί με βάση τις οικείες διατάξεις του παρόντος νόμου (νέος τρόπος υπολογισμού).
γ. Αιτήσεις συνταξιοδότησης με μελλοντική καταβολή που έχουν υποβληθεί ή υποβάλλονται από 13-05-2016 και μετά (ημερομηνία κατάργησης των προαναφερομένων διατάξεων του άρθρου 56 του π.δ. 169/2007), δεν εκδίδεται πλέον πράξη συνταξιοδότησης με μελλοντική καταβολή. Ως εκ τούτου, στις περιπτώσεις αυτές θα εκδίδεται απορριπτική πράξη συνταξιοδότησης.
δ. Στις ανωτέρω περιπτώσεις α και β η σύνταξη, μπορεί να υπολογισθεί με βάση τον παλαιό τρόπο υπολογισμού, εάν ο υπάλληλος έχει ζητήσει ή θα ζητήσει την καταβολή μειωμένης σύνταξης και υπό την προϋπόθεση ότι η σύνταξη αυτή (μειωμένη) μπορεί να καταβληθεί, με βάση την ισχύουσα, μέχρι και την 12-5-2016 συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου, μέχρι και την ημερομηνία αυτή (12-5-2016).
Επισημαίνεται ότι, εάν η κατά τα ανωτέρω μειωμένη σύνταξη μπορεί να καταβληθεί, μετά την 12-05-2016, θα υπολογισθεί με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού ('Αρθρο 6 παρ. 1δ).
ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (ΕΚΑΣ)
Οι διατάξεις του άρθρου 92 του ν. 4387/2016, που ρυθμίζουν την καταβολή του ΕΚΑΣ από 1-1-2016 στους συνταξιούχους των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ισχύουν από την ίδια ημερομηνία και για την καταβολή του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους του Δημοσίου.
Κατόπιν αυτού, για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων στους συνταξιούχους του Δημοσίου και, προκειμένου να διασφαλισθούν ενιαίοι κανόνες ως προς την καταβολή του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους της χώρας, θα ληφθούν υπόψη τα σχετικά έγγραφα του ανωτέρω υπουργείου, με τα οποία παρέχονται οδηγίες για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Α. Η σύνταξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση αποστρατείας μέχρι και την 30-6-2016 ή κρίθηκαν αποστρατευτέοι, μέχρι την ημερομηνία αυτή, (ανεξάρτητα του χρόνου διαγραφής τους από τις Τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας), με πρωτοβουλία της υπηρεσίας και μετά από τακτικές ή έκτακτες κρίσεις και υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ανωτέρω ημερομηνία πληρούσαν τις προϋποθέσεις άμεσης καταβολής της σύνταξής τους, θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται με βάση τις διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως αυτές ίσχυαν κατά την 31-12-2014. Οι διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 4387/2016, περί ανωτάτου ορίου σύνταξης λαμβάνονται υπόψη κατά τον προσδιορισμό του ποσού των ανωτέρω συντάξεων.
Εξαιρέσεις:
α. Όσοι από τα ανωτέρω πρόσωπα έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία μέχρι και 30-6-2016, έχοντας συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, αλλά όχι και το όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξής τους και ανεξάρτητα εάν είχαν υποβάλει, μέχρι και την ανωτέρω ημερομηνία, αίτηση συνταξιοδότησης και είχε ή δεν είχε εκδοθεί απορριπτική πράξη ή υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση συνταξιοδότησης, μετά την ημερομηνία αυτή, δικαιούνται σύνταξη υπολογιζόμενη με βάση τις οικείες διατάξεις του ν. 4387/2016.
β. Στις περιπτώσεις που στρατιωτικός συνταξιούχος, του οποίου η σύνταξη έχει υπολογισθεί με βάση τις ισχύουσες μέχρι 31-12-2014 διατάξεις, έχει επανέλθει ή επανέρχεται για οποιονδήποτε λόγο στην ενεργό υπηρεσία και αποχωρεί εκ νέου από την Υπηρεσία από 1-7-2016 και μετά, η σύνταξη την οποία ελάμβανε, μέχρι την επαναφορά του στην Υπηρεσία, θα υπολογισθεί εκ νέου με βάση τις οικείες διατάξεις του ν. 4387/2016.
Τα ανωτέρω ισχύουν ανεξαρτήτως του εάν ο στρατιωτικός συνταξιούχος θα επανέλθει εν τοις πράγμασι στην Υπηρεσία.
Β. Η σύνταξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση αποστρατείας από 1-7-2016 και μετά ή κρίθηκαν αποστρατευτέοι, μετά από τακτικές ή έκτακτες κρίσεις από την ημερομηνία αυτή και μετά και υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ή της κρίσης τους πληρούσαν τις προϋποθέσεις άμεσης καταβολής της σύνταξής τους, υπολογίζεται με βάση τις οικείες διατάξεις του ν. 4387/2016 που αφορούν τον υπολογισμό των συντάξεων.
Ειδικότερα, οδηγίες για τον υπολογισμό της σύνταξης, όσων από τα πρόσωπα αυτά η υπαλληλική σχέση λύθηκε ή θα λυθεί εντός του έτους 2016 (από 1-7-2016 μέχρι 31-12¬2016) ή θα λυθεί εντός των ετών 2017 ή 2018 και, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το θέμα αυτό ενιαία για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, θα παρασχεθούν με εγκύκλιο του  υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ('Αρθρο 6 παρ. 4).
ΑΡΘΡΟ 9
Ειδικά, με τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 4387/2016, προβλέπεται ότι η καταβολή της προσωρινής σύνταξης στους υπαλλήλους-λειτουργούς του Δημοσίου εξακολουθεί να διενεργείται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 57 Α του π.δ. 169/2007, ανεξάρτητα εάν η λύση της υπαλληλικής σχέσης των προσώπων αυτών επήλθε πριν ή μετά την ισχύ του ανωτέρω νόμου.
Επίσης, με τις διατάξεις του άρθρου 9 προβλέπονται τα εξής:
1. Η προσωρινή σύνταξη δεν καταβάλλεται και στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α. Εάν ο υπάλληλος λαμβάνει ήδη και άλλη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης.
β. Εάν για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είναι απαραίτητη η αναγνώριση χρόνων ασφάλισης, εκτός εάν ήδη έχει εκδοθεί πράξη αναγνώρισης των χρόνων αυτών.
2. Η προσωρινή σύνταξη καταβάλλεται κατά απόλυτη προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρία, καθώς και στους γονείς και νόμιμους κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία.
Επισημαίνεται ότι με βάση τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 4387/2016, οι προαναφερόμενες διατάξεις του άρθρου 57 Α του π.δ. 169/2007, έχουν ανάλογη εφαρμογή και για την καταβολή της προσωρινής σύνταξης στους υπαλλήλους των ΝΠΔΔ που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 3163/1955».  http://www.imerisia.gr/