Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να γίνετε καλύτερος γονιός

Ιδανικός ή τέλειος γονιός δεν υπάρχει. Όπως άλλωστε δεν υπάρχουν και τέλεια παιδιά. Γι’ αυτό καθημερινά πασχίζουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και να προσφέρουμε στα παιδιά μας την αγάπη και στην ασφάλεια που έχουν τόσο ανάγκη.


Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι από αυτό που ήδη είμαστε.


Εκφράστε την αγάπη και την τρυφερότητά σας
Μια γενναιόδωρη αγκαλιά, μία έκφραση ενθάρρυνσης, εκτίμησης ή αποδοχής, ακόμη κι ένα χαμόγελο μπορούν να ανυψώσουν την αυτοπεποίθηση και το ηθικό των παιδιών μας. Και μπορεί να φαίνονται αυτονόητα, όμως πολλά παιδιά μοιάζουν να παρακαλούν για μια τέτοια ένδειξη αποδοχής από τους γονείς τους. Λέγετε στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε κάθε μέρα. Δώστε τους πολλές αγκαλιές και φιλιά κι όλα αυτά χωρίς όρους, χωρίς να περιμένετε να φέρουν σπίτι τους καλύτερους βαθμούς ή να επιστρέψουν την αγάπη σας. Αν μια αγάπη είναι ανιδιοτελής, αυτή είναι η πατρική αγάπη.


Επαινέστε τα
Αποφεύγετε να συγκρίνετε τα παιδιά σας με άλλα, ειδικά τα αδέλφια μεταξύ τους. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και ξεχωριστό. Γιορτάστε τις διαφορές τους και ενθαρρύνετε κάθε παιδί σας να κυνηγήσει τα δικά του ενδιαφέροντα και όνειρα. Σε άλλη περίπτωση μπορεί το παιδί σας να αναπτύξει κόμπλεξ κατωτερότητας, την εντύπωση ότι ποτέ δεν θα είναι αρκετά καλό στα μάτια σας. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά δεν είναι προέκταση των γονιών τους, αλλά ξεχωριστές προσωπικότητες, τις οποίες αποδεχόμαστε και επαινούμε γι’ αυτό ακριβώς που είναι και δεν προσπαθούμε σε καμία περίπτωση να τις αλλάξουμε.


Αποφύγετε την κριτική, επικεντρωθείτε στην συμπεριφορά
Σταματήστε να επικρίνετε τους φίλους που διαλέγει το παιδί σας, τον τρόπο που του αρέσει να χτενίζει τα μαλλιά του, τα ρούχα που φοράει. Αν νομίζετε ότι το παιδί σας κάνει πράγματα που τον βλάπτουν, επικοινωνήστε την άποψή σας με κομψό και ευγενικό τρόπο, χωρίς να σηκώνετε το δάχτυλο και να είστε απόλυτοι. Να έχετε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι μπορείτε να κάνετε και λάθος. Αποφύγετε πάση θυσία την δημόσια κριτική που κάνει το παιδί να αισθάνεται ότι εξευτελίζεται. Αν το παιδί σας δεν συμπεριφέρεται καλά σε δημόσιο χώρο, πάρτε το στην άκρη και επιπλήξτε το. Αντί να γίνεστε επικριτικός, δώστε του εναλλακτικές και δείξτε του με το παράδειγμά σας το σωστό δρόμο. Πρώτα απ’ όλα όμως ακούστε τι έχει να σας πει.


Περάστε χρόνο μαζί τους
Δεν αρκεί να τα αγαπάμε, ακόμη και να τους το λέμε. Πρέπει να τους το δείχνουμε με την παρουσία μας. Περάστε ποιοτικό χρόνο με καθένα από τα παιδιά σας, μοιράζοντάς το ακριβοδίκαια. Στη διάρκεια αυτού του χρόνο ακούστε τι έχει να σας πει το παιδί σας, κάντε πράξη μια επιθυμία του, παρακολουθείστε τις σχολικές ή εξωσχολικές δραστηριότητές του, επισκεφτείτε ένα μουσείο ή μια βιβλιοθήκη μαζί του. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, και πολύ σύντομα θα προτιμούν να κάνουν παρέα με τους φίλους και τους συμμαθητές τους κι όχι με εσάς. Όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται, θέστε ξανά τις προτεραιότητές σας, βάζοντας πρώτα την οικογένειά σας και μετά την εργασία σας. Είναι πολύ πιθανό το αφεντικό σας μετά από λίγο καιρό να μην θυμάται ότι χάσατε ένα meeting, το παιδί σας όμως θα θυμάται σίγουρα ότι δεν ήσασταν εκεί στην σχολική γιορτή του.


Αφήστε τα να αποκτήσουν εμπειρίες
Όσο ασφαλές και να κάνετε το περιβάλλον τον παιδιών σας, όσο εύκολες κι αν κάνετε τις καταστάσεις γι’ αυτά, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να τα κάνουν μόνα τους ώστε να μάθουν. Αφήστε τα να λερωθούν, να ρισκάρουν, να φοβηθούν ίσως λίγο, προκειμένου να βιώσουν τη ζωή, τα απρόοπτα και τις ομορφιές της. Αποφεύγετε να παίρνετε αποφάσεις για εκείνα και αφήστε τα να μάθουν πώς να ζουν με τις συνέπειες των πράξεων και των επιλογών τους, προσέχοντας όμως ταυτόχρονα να ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές συνέπειες και να τονίσετε τις θετικές.


Βοηθήστε τα να αισθανθούν ασφάλεια
Τα παιδιά πρέπει από πολύ νωρίς να αισθανθούν ότι έχουν γονείς που τα αγαπούν αλλά που ωστόσο θα τους επιτρέψουν να ζήσουν τη ζωή τους με ελευθερία και σεβασμό. Βοηθήστε τα παιδιά σας να ζήσουν τη ζωή τους και να γίνουν υπεύθυνα όντα για τις επιλογές τους. Καλλιεργείστε τους το αίσθημα της ασφάλειας ενσταλάζοντας τους το αίσθημα ότι ανήκουν κάπου, φέρνοντάς τα σε επαφή με την ευρύτερη οικογένεια και μιλώντας τους για την καταγωγή τους. Μην τσακώνεστε μπροστά στα παιδιά σας. Όταν κοιμηθούν, συζητήστε με ηρεμία. Τα παιδιά μπορεί να αισθανθούν μεγάλη ανασφάλεια αν έχουν δύο γονείς που διαπληκτίζονται συνεχώς. Ένας ακόμη τρόπος για να αισθανθεί ένα παιδί ασφάλεια είναι να μην νιώθει ότι είναι λιγότερο αγαπητό σε σχέση με τα αδέλφια του. Μην παίρνετε θέση στους αδελφικούς καβγάδες. Είναι η αρχή του κακού. Προσπαθήστε να δώσετε δίκιο ή άδικο και στις δύο πλευρές όταν ζητούν τη γνώμη σας. http://www.govastileto.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.