Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να γίνετε καλύτερος γονιός

Ιδανικός ή τέλειος γονιός δεν υπάρχει. Όπως άλλωστε δεν υπάρχουν και τέλεια παιδιά. Γι’ αυτό καθημερινά πασχίζουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και να προσφέρουμε στα παιδιά μας την αγάπη και στην ασφάλεια που έχουν τόσο ανάγκη.


Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι από αυτό που ήδη είμαστε.


Εκφράστε την αγάπη και την τρυφερότητά σας
Μια γενναιόδωρη αγκαλιά, μία έκφραση ενθάρρυνσης, εκτίμησης ή αποδοχής, ακόμη κι ένα χαμόγελο μπορούν να ανυψώσουν την αυτοπεποίθηση και το ηθικό των παιδιών μας. Και μπορεί να φαίνονται αυτονόητα, όμως πολλά παιδιά μοιάζουν να παρακαλούν για μια τέτοια ένδειξη αποδοχής από τους γονείς τους. Λέγετε στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε κάθε μέρα. Δώστε τους πολλές αγκαλιές και φιλιά κι όλα αυτά χωρίς όρους, χωρίς να περιμένετε να φέρουν σπίτι τους καλύτερους βαθμούς ή να επιστρέψουν την αγάπη σας. Αν μια αγάπη είναι ανιδιοτελής, αυτή είναι η πατρική αγάπη.


Επαινέστε τα
Αποφεύγετε να συγκρίνετε τα παιδιά σας με άλλα, ειδικά τα αδέλφια μεταξύ τους. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και ξεχωριστό. Γιορτάστε τις διαφορές τους και ενθαρρύνετε κάθε παιδί σας να κυνηγήσει τα δικά του ενδιαφέροντα και όνειρα. Σε άλλη περίπτωση μπορεί το παιδί σας να αναπτύξει κόμπλεξ κατωτερότητας, την εντύπωση ότι ποτέ δεν θα είναι αρκετά καλό στα μάτια σας. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά δεν είναι προέκταση των γονιών τους, αλλά ξεχωριστές προσωπικότητες, τις οποίες αποδεχόμαστε και επαινούμε γι’ αυτό ακριβώς που είναι και δεν προσπαθούμε σε καμία περίπτωση να τις αλλάξουμε.


Αποφύγετε την κριτική, επικεντρωθείτε στην συμπεριφορά
Σταματήστε να επικρίνετε τους φίλους που διαλέγει το παιδί σας, τον τρόπο που του αρέσει να χτενίζει τα μαλλιά του, τα ρούχα που φοράει. Αν νομίζετε ότι το παιδί σας κάνει πράγματα που τον βλάπτουν, επικοινωνήστε την άποψή σας με κομψό και ευγενικό τρόπο, χωρίς να σηκώνετε το δάχτυλο και να είστε απόλυτοι. Να έχετε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι μπορείτε να κάνετε και λάθος. Αποφύγετε πάση θυσία την δημόσια κριτική που κάνει το παιδί να αισθάνεται ότι εξευτελίζεται. Αν το παιδί σας δεν συμπεριφέρεται καλά σε δημόσιο χώρο, πάρτε το στην άκρη και επιπλήξτε το. Αντί να γίνεστε επικριτικός, δώστε του εναλλακτικές και δείξτε του με το παράδειγμά σας το σωστό δρόμο. Πρώτα απ’ όλα όμως ακούστε τι έχει να σας πει.


Περάστε χρόνο μαζί τους
Δεν αρκεί να τα αγαπάμε, ακόμη και να τους το λέμε. Πρέπει να τους το δείχνουμε με την παρουσία μας. Περάστε ποιοτικό χρόνο με καθένα από τα παιδιά σας, μοιράζοντάς το ακριβοδίκαια. Στη διάρκεια αυτού του χρόνο ακούστε τι έχει να σας πει το παιδί σας, κάντε πράξη μια επιθυμία του, παρακολουθείστε τις σχολικές ή εξωσχολικές δραστηριότητές του, επισκεφτείτε ένα μουσείο ή μια βιβλιοθήκη μαζί του. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, και πολύ σύντομα θα προτιμούν να κάνουν παρέα με τους φίλους και τους συμμαθητές τους κι όχι με εσάς. Όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται, θέστε ξανά τις προτεραιότητές σας, βάζοντας πρώτα την οικογένειά σας και μετά την εργασία σας. Είναι πολύ πιθανό το αφεντικό σας μετά από λίγο καιρό να μην θυμάται ότι χάσατε ένα meeting, το παιδί σας όμως θα θυμάται σίγουρα ότι δεν ήσασταν εκεί στην σχολική γιορτή του.


Αφήστε τα να αποκτήσουν εμπειρίες
Όσο ασφαλές και να κάνετε το περιβάλλον τον παιδιών σας, όσο εύκολες κι αν κάνετε τις καταστάσεις γι’ αυτά, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να τα κάνουν μόνα τους ώστε να μάθουν. Αφήστε τα να λερωθούν, να ρισκάρουν, να φοβηθούν ίσως λίγο, προκειμένου να βιώσουν τη ζωή, τα απρόοπτα και τις ομορφιές της. Αποφεύγετε να παίρνετε αποφάσεις για εκείνα και αφήστε τα να μάθουν πώς να ζουν με τις συνέπειες των πράξεων και των επιλογών τους, προσέχοντας όμως ταυτόχρονα να ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές συνέπειες και να τονίσετε τις θετικές.


Βοηθήστε τα να αισθανθούν ασφάλεια
Τα παιδιά πρέπει από πολύ νωρίς να αισθανθούν ότι έχουν γονείς που τα αγαπούν αλλά που ωστόσο θα τους επιτρέψουν να ζήσουν τη ζωή τους με ελευθερία και σεβασμό. Βοηθήστε τα παιδιά σας να ζήσουν τη ζωή τους και να γίνουν υπεύθυνα όντα για τις επιλογές τους. Καλλιεργείστε τους το αίσθημα της ασφάλειας ενσταλάζοντας τους το αίσθημα ότι ανήκουν κάπου, φέρνοντάς τα σε επαφή με την ευρύτερη οικογένεια και μιλώντας τους για την καταγωγή τους. Μην τσακώνεστε μπροστά στα παιδιά σας. Όταν κοιμηθούν, συζητήστε με ηρεμία. Τα παιδιά μπορεί να αισθανθούν μεγάλη ανασφάλεια αν έχουν δύο γονείς που διαπληκτίζονται συνεχώς. Ένας ακόμη τρόπος για να αισθανθεί ένα παιδί ασφάλεια είναι να μην νιώθει ότι είναι λιγότερο αγαπητό σε σχέση με τα αδέλφια του. Μην παίρνετε θέση στους αδελφικούς καβγάδες. Είναι η αρχή του κακού. Προσπαθήστε να δώσετε δίκιο ή άδικο και στις δύο πλευρές όταν ζητούν τη γνώμη σας. http://www.govastileto.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Σύννεφα στην αγορά...

«Μαύρα σύννεφα» αρχίζουν να μαζεύονται απειλητικά για την αγορά τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και άλλων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας, σύμφωνα με τους θεσμικούς εκπροσώπους τους, καθώς οι φετινές θερινές εκπτώσεις εξελίσσονται απογοητευτικά, ιδιαίτερα για τα ελληνικά μικρά εμπορικά καταστήματα.

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνει το κουτάβι μου...

Όταν γεννιούνται τα κουτάβια, βασίζονται πλήρως στα αντισώματα που παρέχονται στο μητρικό γάλα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται από επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Αυγούστου με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας...

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Οι υποχρεώσεις θα είναι αρκετές μέσα στον μήνα όμως αυτό δεν θα σε πτοήσει στην περίοδο των διακοπών. Αντίθετα με τον γνωστό δυναμισμό σου θα βρεις τα πατήματα που χρειάζονται ώστε να κρατήσεις ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ξεκούρασης. Ο Άρης στην Παρθένο στις αρχές του μήνα μπορεί να επιβαρύνει το πρόγραμμά σου,

Κατεχόμενα – Ισορροπίες και φόβοι μετά την κρίση στα Βαρώσια

Οριακή και εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο Κυπριακό υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές με αφορμή τις ανακοινώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια και το βλέμμα κυρίως στην επιμονή της Αγκυρας για αλλαγή της βάσης λύσης από ομοσπονδιακό μοντέλο σε μοντέλο δύο ανεξάρτητων κρατών.

Κυκλαδίτικη λαδένια πίτσα με κρεμμύδια, ντομάτες και ελιές από την Κίμωλο.

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί διαμέτρου 35-40 εκ.) 450-500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 ml περίπου χλιαρό νερό 1 φακελάκι ξερή μαγιά 1 κ.γ. κοφτό αλάτι

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φοβάται το νερό...

Έχετε σίγουρα δει σκυλάκια-δεινούς κολυμβητές να κλέβουν την παράσταση ,όχι μόνο σε ταινίες αλλά και δίπλα σας σε κάποια παραλία! Ωστόσο υπάρχουν και τα σκυλάκια που φοβούνται το νερό. Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε και στο δικό σας να κολυμπά χωρίς φόβο και πρωτίστως με ασφάλεια;