Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να γίνετε καλύτερος γονιός

Ιδανικός ή τέλειος γονιός δεν υπάρχει. Όπως άλλωστε δεν υπάρχουν και τέλεια παιδιά. Γι’ αυτό καθημερινά πασχίζουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και να προσφέρουμε στα παιδιά μας την αγάπη και στην ασφάλεια που έχουν τόσο ανάγκη.


Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι από αυτό που ήδη είμαστε.


Εκφράστε την αγάπη και την τρυφερότητά σας
Μια γενναιόδωρη αγκαλιά, μία έκφραση ενθάρρυνσης, εκτίμησης ή αποδοχής, ακόμη κι ένα χαμόγελο μπορούν να ανυψώσουν την αυτοπεποίθηση και το ηθικό των παιδιών μας. Και μπορεί να φαίνονται αυτονόητα, όμως πολλά παιδιά μοιάζουν να παρακαλούν για μια τέτοια ένδειξη αποδοχής από τους γονείς τους. Λέγετε στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε κάθε μέρα. Δώστε τους πολλές αγκαλιές και φιλιά κι όλα αυτά χωρίς όρους, χωρίς να περιμένετε να φέρουν σπίτι τους καλύτερους βαθμούς ή να επιστρέψουν την αγάπη σας. Αν μια αγάπη είναι ανιδιοτελής, αυτή είναι η πατρική αγάπη.


Επαινέστε τα
Αποφεύγετε να συγκρίνετε τα παιδιά σας με άλλα, ειδικά τα αδέλφια μεταξύ τους. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και ξεχωριστό. Γιορτάστε τις διαφορές τους και ενθαρρύνετε κάθε παιδί σας να κυνηγήσει τα δικά του ενδιαφέροντα και όνειρα. Σε άλλη περίπτωση μπορεί το παιδί σας να αναπτύξει κόμπλεξ κατωτερότητας, την εντύπωση ότι ποτέ δεν θα είναι αρκετά καλό στα μάτια σας. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά δεν είναι προέκταση των γονιών τους, αλλά ξεχωριστές προσωπικότητες, τις οποίες αποδεχόμαστε και επαινούμε γι’ αυτό ακριβώς που είναι και δεν προσπαθούμε σε καμία περίπτωση να τις αλλάξουμε.


Αποφύγετε την κριτική, επικεντρωθείτε στην συμπεριφορά
Σταματήστε να επικρίνετε τους φίλους που διαλέγει το παιδί σας, τον τρόπο που του αρέσει να χτενίζει τα μαλλιά του, τα ρούχα που φοράει. Αν νομίζετε ότι το παιδί σας κάνει πράγματα που τον βλάπτουν, επικοινωνήστε την άποψή σας με κομψό και ευγενικό τρόπο, χωρίς να σηκώνετε το δάχτυλο και να είστε απόλυτοι. Να έχετε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι μπορείτε να κάνετε και λάθος. Αποφύγετε πάση θυσία την δημόσια κριτική που κάνει το παιδί να αισθάνεται ότι εξευτελίζεται. Αν το παιδί σας δεν συμπεριφέρεται καλά σε δημόσιο χώρο, πάρτε το στην άκρη και επιπλήξτε το. Αντί να γίνεστε επικριτικός, δώστε του εναλλακτικές και δείξτε του με το παράδειγμά σας το σωστό δρόμο. Πρώτα απ’ όλα όμως ακούστε τι έχει να σας πει.


Περάστε χρόνο μαζί τους
Δεν αρκεί να τα αγαπάμε, ακόμη και να τους το λέμε. Πρέπει να τους το δείχνουμε με την παρουσία μας. Περάστε ποιοτικό χρόνο με καθένα από τα παιδιά σας, μοιράζοντάς το ακριβοδίκαια. Στη διάρκεια αυτού του χρόνο ακούστε τι έχει να σας πει το παιδί σας, κάντε πράξη μια επιθυμία του, παρακολουθείστε τις σχολικές ή εξωσχολικές δραστηριότητές του, επισκεφτείτε ένα μουσείο ή μια βιβλιοθήκη μαζί του. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, και πολύ σύντομα θα προτιμούν να κάνουν παρέα με τους φίλους και τους συμμαθητές τους κι όχι με εσάς. Όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται, θέστε ξανά τις προτεραιότητές σας, βάζοντας πρώτα την οικογένειά σας και μετά την εργασία σας. Είναι πολύ πιθανό το αφεντικό σας μετά από λίγο καιρό να μην θυμάται ότι χάσατε ένα meeting, το παιδί σας όμως θα θυμάται σίγουρα ότι δεν ήσασταν εκεί στην σχολική γιορτή του.


Αφήστε τα να αποκτήσουν εμπειρίες
Όσο ασφαλές και να κάνετε το περιβάλλον τον παιδιών σας, όσο εύκολες κι αν κάνετε τις καταστάσεις γι’ αυτά, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να τα κάνουν μόνα τους ώστε να μάθουν. Αφήστε τα να λερωθούν, να ρισκάρουν, να φοβηθούν ίσως λίγο, προκειμένου να βιώσουν τη ζωή, τα απρόοπτα και τις ομορφιές της. Αποφεύγετε να παίρνετε αποφάσεις για εκείνα και αφήστε τα να μάθουν πώς να ζουν με τις συνέπειες των πράξεων και των επιλογών τους, προσέχοντας όμως ταυτόχρονα να ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές συνέπειες και να τονίσετε τις θετικές.


Βοηθήστε τα να αισθανθούν ασφάλεια
Τα παιδιά πρέπει από πολύ νωρίς να αισθανθούν ότι έχουν γονείς που τα αγαπούν αλλά που ωστόσο θα τους επιτρέψουν να ζήσουν τη ζωή τους με ελευθερία και σεβασμό. Βοηθήστε τα παιδιά σας να ζήσουν τη ζωή τους και να γίνουν υπεύθυνα όντα για τις επιλογές τους. Καλλιεργείστε τους το αίσθημα της ασφάλειας ενσταλάζοντας τους το αίσθημα ότι ανήκουν κάπου, φέρνοντάς τα σε επαφή με την ευρύτερη οικογένεια και μιλώντας τους για την καταγωγή τους. Μην τσακώνεστε μπροστά στα παιδιά σας. Όταν κοιμηθούν, συζητήστε με ηρεμία. Τα παιδιά μπορεί να αισθανθούν μεγάλη ανασφάλεια αν έχουν δύο γονείς που διαπληκτίζονται συνεχώς. Ένας ακόμη τρόπος για να αισθανθεί ένα παιδί ασφάλεια είναι να μην νιώθει ότι είναι λιγότερο αγαπητό σε σχέση με τα αδέλφια του. Μην παίρνετε θέση στους αδελφικούς καβγάδες. Είναι η αρχή του κακού. Προσπαθήστε να δώσετε δίκιο ή άδικο και στις δύο πλευρές όταν ζητούν τη γνώμη σας. http://www.govastileto.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

H πανδημία εντείνει το δημογραφικό αδιέξοδο της Ελλάδας

Με τους θανάτους να ξεπερνούν τις γεννήσεις, εκατοντάδες χιλιάδες νέους και μορφωμένους να έχουν μεταναστεύσει, απόρροια και της 10ετούς κρίσης, και την Ελλάδα να έχει έναν από τους πιο γηρασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, κοινός τόπος είναι πως το δημογραφικό αδιέξοδο της χώρας, το οποίο εντάθηκε από την έλευση της πανδημίας, αποτελεί ένα από τα

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκαν σπάνιοι τάφοι της περιόδου πριν από τα βασίλεια των Φαραώ

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο Δέλτα του Νείλου ανακάλυψαν δεκάδες σπάνιους προδυναστικούς τάφους που ανάγονται στην περίοδο πριν από τα βασίλεια των Φαραώ στην Αίγυπτο πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια.  Ανακάλυψαν επίσης τάφους από την ύστερη περίοδο των Υκσώς (1650 έως 1500 π.Χ.), όταν μετανάστες από τη Δυτική Ασία κατέλαβαν τη χώρα βάζοντας τέλος στο Μέσο Βασίλειο της Αιγύπτου.  

Πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς!

ΥΛΙΚΑ 250 γρ βούτυρο γάλακτος 3 αυγά 1/2 κιλό ζάχαρη 250 γρ γάλα 1/2 φακελάκι αμμωνία ξύσμα 1 λεμονιού 3 βανίλιες 250γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Η χειραγώγηση της ενημέρωσης...

Γεννήθηκε και γέννησε προσδοκίες για μια νέα εποχή στην οποία οι πολίτες θα είχαν απεριόριστες δυνατότητες να ελέγχουν την εξουσία, να εκφράζουν απόψεις, να συμμετέχουν στα κοινά, να αντιπαρατίθενται στο...

Πασχαλινά κουλουράκια με βανίλια και πορτοκάλι

Υλικά 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο ανάλατο 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη 2 αβγά 1/4 φλ. τσαγιού γάλα 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας Ξύσμα από ένα πορτοκάλι 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ 2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 αβγό χτυπημένο με 1 κ. σ. νερό Σπόρους σουσαμιού για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)  

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Τουρισμος Ξενοδοχεία: «Καμπανάκι» για ρευστότητα και μηδενικές κρατήσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρευστότητα χτυπούν οι ξενοδόχοι πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν στις 14 Μαίου σημειώνοντας πως τους μήνες της πανδημίας τα έσοδά τους προέρχονται από τις επιστρεπτέες επιστροφές. Από το Νοέμβριο, οπότε τέθηκαν εκ νέου σε ισχύ τα μέτρα για την καταπολέμηση της Covid, τα ξενοδοχεία δεν υποχρεώθηκαν να κλείσουν, όπως έγινε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όμως η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων κράτησε τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας κλειστές.