Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Οι αριστερές κυβερνήσεις έγιναν το όχημα του νεοφιλελευθερισμού»

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Κάρλο Γκάλι  αναλύει τα φαινόμενα πολιτικής αλλοτρίωσης και λαϊκισμού που ενδημούν στις σημερινές Δημοκρατίες και τονίζει ότι οι απαντήσεις εκ μέρους της Αριστεράς πρέπει να είναι σύνθετες και να επαναποδώσουν στην πολιτική τον κεντρικό της ρόλο στη ρύθμιση των κοινωνικών υποθέσεων.

⚫  Όπως γράφετε στο βιβλίο σας, η αμηχανία της Δημοκρατίας συνδέεται στενά με το συναίσθημα ότι «Δεν Υπάρχει Εναλλακτική» (ΤΙΝΑ), ότι έχουμε εξαπατηθεί, ότι οι υποσχέσεις δεν έχουν τηρηθεί. Μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση;
Αυτή η αντίληψη αλλάζει σε πολλά μέρη της Δύσης. Παρά τις καθησυχαστικές αφηγήσεις ή τους τρομοκρατικούς εκφοβισμούς, οι πολίτες κατακτούν την αυτονομία τους από το νεοφιλελεύθερο σύστημα, τις αντιφάσεις του οποίου βιώνουν με όρους ανασφάλειας, ανισότητας και έλλειψης προοπτικής.
Ωστόσο, αυτή η εξέγερση παίρνει συχνά μια «λαϊκίστικη» ή «δεξιά» μορφή, επειδή οι «αριστερές κυβερνήσεις» έγιναν το βασικό όχημα του νεοφιλελευθερισμού , ενώ η «εναλλακτική αριστερά» δεν κατάφερε να ακολουθήσει μια πειστική πολιτική πράξη.
⚫  Στο φως της κατάστασης της δημοκρατίας στις περισσότερες χώρες και των αποτελεσμάτων της παγκοσμιοποίησης, τα τελευταία χρόνια διεξάγεται μια θεωρητική συζήτηση σχετικά με το εάν ο καπιταλισμός είναι συμβατός με τη δημοκρατία. Ποια είναι η γνώμη σας;
Ο καπιταλισμός δεν γεννήθηκε δημοκρατικός. Σ' αντίθεση με το Κράτος – άλλον έναν πρωταγωνιστή της νεωτερικότητας μαζί με την τεχνο-επιστήμη – δεν μπορεί να εκδημοκρατιστεί μέσα από τις δικές του λογικές.
Ο καπιταλισμός βασίζεται στο ιδιωτικό κέρδος, σε μια ανταγωνιστική αντίληψη της ύπαρξης, στην αδιαφορία για τις ανισότητες και στην εμπορευματοποίηση κάθε πεδίου της ύπαρξης.
Αφ' εαυτού ο καπιταλισμός δεν παράγει δημοκρατική τάξη, αλλά μια ανυπόφορη αταξία και μια άγρια ιεραρχία.
Ο ατομικισμός του συνίσταται στην κυριαρχία των λίγων πάνω στην πλειοψηφία.
Η θεωρία για την «κυριαρχία του καταναλωτή» είναι στην πραγματικότητα η ιδέα μιας κοινωνίας χαμηλού κόστους, ικανής να προσφέρει πολλά προϊόντα σε χαμηλή τιμή, αλλά και χαμηλής ποιότητας, μέσω της κατεδάφισης των εργατικών μισθών και των δικαιωμάτων.
Ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός δεν προσφέρει πλέον τις συνθήκες για τη δημοκρατία.
Συχνά, ακόμα και εξεγέρσεις εναντίον του δεν είναι δημοκρατικές.
Για να επανεγκαθιδρύσουμε τη δημοκρατική κυριαρχία των πολιτών-παραγωγών είναι αναγκαίο να ξεκινήσουμε με μια πολιτική αυτόνομη από τον καπιταλισμό.
Αυτή η πολιτική οφείλει να φέρει στην επιφάνεια, παρά να κρύψει, τις αντιφάσεις της κοινωνίας.
Να δημιουργήσει εντός της κοινωνίας μεγάλους χώρους απελευθερωμένους από την αγορά. Να προσφύγει στις πηγές των κινημάτων, των κομμάτων και των συνδικάτων, αλλά και των κρατικών θεσμών, μέχρι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να αλλάξουν φύση.
⚫  «Η Δημοκρατία πρέπει να είναι διαρκώς αντικείμενο διεκδίκησης...διαφορετικά παραμένει κενή, χωρίς ψυχή» όπως λέτε. Πως μπορεί να συμβαδίσει αυτό με τη σημερινή πολιτική αλλοτρίωση και την αύξουσα διαδικασία αποπροσωποποίησης και γραφειοκρατικοποίησης της κοινωνικής ζωής;
Η δημοκρατία είναι το αποτέλεσμα της νεωτερικότητας και των βασικών της ιδεών (της αυτονομίας του υποκειμένου και του λαού, της πάλης ενάντια στην εξουσία, της ισότητας).
Ωστόσο, άλλες λογικές της νεωτερικότητας (πάνω απ' όλα του καπιταλισμού και της τεχνικής) τείνουν να μετατρέπουν την αυτονομία του ατόμου σε παθητικότητα, την ισότητα σε μαζοποίηση, τα δικαιώματα σε υπέρμετρα αιτήματα, την ελευθερία σε διοικητική κυριαρχία.
Αντικειμενικές λογικές επιβάλλονται στις υποκειμενικές και αυτή η επιβολή παρουσιάζεται σαν αναπόφευκτη και αναγκαία.
Η αμηχανία της δημοκρατίας είναι η σιωπηλή διαμαρτυρία κατά αυτής της επιβολής.
Αντίθετα, μια ζωντανή δημοκρατία συνεπάγεται τη συλλογική άρνηση αυτής της διαδικασίας και του ισχυρισμού ότι είναι αναπόφευκτη, συνεπάγεται τη βούληση για μια ριζοσπαστική αλλαγή, μια δράση που πηγαίνει από το «εγώ» στο «εμείς» (αλλά όχι στο Όλοι: η κοινωνία είναι πάντα διχασμένη), από την αποπροσωποποίηση στην υποκειμενοποίηση, από την απάθεια στη μάχη.
Το υποκείμενο δεν μπορεί να είναι τόσο αδύναμο ή αποδομημένο: πρέπει να διαθέτει την ενέργεια για διανοητική πάλη (δηλαδή, για κριτική και φαντασία), για πολιτικό αγώνα (δηλαδή για σύγκρουση και ακτιβισμό) και για την καθιέρωση θεσμών.
Η αφετηρία γι' αυτή την στροφή είναι ο πολιτισμός – τόσο ο υψηλός όσο και ο λαϊκός, με τον ίδιο τρόπο που ο νεοφιλελευθερισμός αποίκισε την ατομική ψυχολογία, τα Μέσα Ενημέρωσης και τα Πανεπιστημιακά τμήματα. Αυτό που είναι απαραίτητο σήμερα (αλλά όχι αρκετό) είναι η εγκαθίδρυση μιας νέας διανοητικής ιδιολέκτου, μιας νέας, πολιτικά προσανατολισμένης, συναίνεσης.
⚫  Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ και τι σηματοδοτεί για τη δημοκρατία;
Η εκλογή του Τραμπ είναι ένα λαϊκό φαινόμενο και ταυτοχρόνως το σημάδι μιας βαθιάς αντίφασης μέσα στο αμερικανικό κατεστημένο.
Ο Τραμπ δίνει φωνή στην εξέγερση της μεσαίας και της εργατικής τάξης ενάντια στην νεοφιλελεύθερη ανικανότητα να προσφέρει ένα κράτος Πρόνοιας και κοινωνικής προόδου: η αύξηση της απασχόλησης κατά την προεδρία του Ομπάμα δεν αντιστοιχούσε σε μια άνοδο των συνθηκών ζωής για τη μισθωτή εργασία.
Για ένα τμήμα των εργατών, η εργασία δεν συνεπάγεται πλέον σταθερότητα και ασφάλεια. Αυτοί οι εργάτες διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην ανεργία και στην επισφάλεια ψηφίζοντας Τραμπ, ο οποίος αυτοπαρουσιάστηκε σαν ένα πρόσωπο έξω από το πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κατεστημένο.
⚫  Και πολέμιος της παγκοσμιοποίησης;
Είναι ένας εκπρόσωπος ενός βιομηχανικού καπιταλισμού ο οποίος αρνείται τον παγκόσμιο ανταγωνισμό με την Κίνα, είναι εχθρικός στις παγκοσμιοποιητικές πολιτικές της Γουόλ Στριτ και της Κλίντον και υπόσχεται να επιστρέψει στον προστατευτισμό ή να αλλάξει τις εμπορικές συμφωνίες προς όφελος των Αμερικανών εργαζομένων και του κεφαλαίου.
Από κάποιες απόψεις ο Τραμπ είναι η έκφραση του τέλους (ή μιας αλλαγής) της παγκοσμιοποίησης και της επιστροφής στις ισχυρές πολιτικές του δόγματος «Πρώτα η Αμερική».
Είναι αλήθεια ότι οι Αμερικανοί πρωταγωνίστησαν στη χρηματοπιστωτική παγκοσμιοποίηση, αλλά το κοινωνικό κόστος ήταν πολύ υψηλό και αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή Τραμπ.
Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν μια παγκόσμια υπερδύναμη, αλλά θα λειτουργούν με έναν πιο ανοιχτά «εγωιστικό» τρόπο, ξεκινώντας από την Ενέργεια και την μεταναστευτική πολιτική. Η Ε.Ε και η Κίνα θα είναι οι πρώτοι που θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυτή τη νέα πραγματικότητα.
Το φαινόμενο Τραμπ βασίστηκε επίσης σε μια σκληρή στάση απέναντι στην κουλτούρα και στο πολιτικά ορθό, στάση τυπική του λαϊκισμού και της πάλης του ενάντια στη φιλελεύθερη κουλτούρα.
Συνοψίζοντας, οι «προτελευταίοι» (εκείνοι που ψήφισαν υπέρ του Τραμπ) εξεγέρθηκαν εναντίον του κατεστημένου (της Γουόλ Στριτ) και επίσης εναντίον των «τελευταίων», δηλαδή των μεταναστών και εν μέρει των φυλετικών μειονοτήτων.
Η ποιότητα της αμερικάνικης δημοκρατίας θα χειροτερεύσει και η ευθύνη γι' αυτό βαραίνει πρωτίστως εκείνες τις ελίτ που άφησαν τις αντιφάσεις του νεοφιλελευθερισμού να εκραγούν.
⚫  Η λεγόμενη πολυπολιτισμικότητα θέτει τη δημοκρατία ενώπιον ενός διλήμματος, το οποίο στις μέρες μας παράγει διαχωρισμούς, ρατσισμό και δυσανεξία. Υπάρχει έξοδος απ' όλα αυτά;
Η πολυπολιτισμική απάντηση στη μετανάστευση αποδείχτηκε αδύναμη. Θα μπορούσε να αποδώσει μόνο παράλληλα με μια αυξανόμενη ευημερία και περιεκτικές κοινωνικές πολιτικές.
Σε μια φάση ύφεσης και απόκλισης, η πρώτη αποκάλυψη των κοινωνικών αντιφάσεων είναι η πάλη μεταξύ των «ντόπιων» και των φτωχών μεταναστών: αυτή η κατάσταση ανοίγει την πόρτα στον δεξιό λαϊκισμό.
Η Αριστερά δεν έχει διαμορφώσει ακόμα μια απάντηση γι' αυτό το πρόβλημα: σε κάθε περίπτωση, θα πρόκειται για μια σύνθετη απάντηση, η οποία θα περιλαμβάνει οικονομικές και πολιτικές δράσεις στις χώρες καταγωγής [των μεταναστών], έναν ισχυρό (αλλά όχι καταπιεστικό) έλεγχο των αφίξεων, μια αυστηρή (αλλά όχι με διακρίσεις) προσοχή στην παρακμή των αστικών περιοχών.
Συνοψίζοντας, επίσης απ' αυτή την οπτική, η Αριστερά πρέπει να επανεφεύρει την πολιτική ως τον τρόπο ρύθμισης της κοινωνίας, δηλαδή του δημοκρατικού κράτους, τουλάχιστον μέχρι να γεννηθεί μια πολιτική Ευρώπη – και όχι μια γερμανικής κοπής Ευρώπη.

 

Γεννημένος στη Μόντενα της Ιταλίας το 1950 σπούδασε Φιλοσοφία και σήμερα διδάσκει Πολιτική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Το 2013 εξελέγη βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά το 2015 προσχώρησε στο κόμμα της Ιταλικής Αριστεράς. Αρθρογραφεί τακτικά στον ιταλικό Τύπο. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις το βιβλίο του «Η αμηχανία της δημοκρατίας» (2016)http://www.efsyn.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Ακινητα Χάος στις μεταβιβάσεις ακινήτων από τους δασικούς χάρτες

Πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις έχει λάβει η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το φρένο που θέτει στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με αιχμή τα δυσεπίλυτα ζητήματα που αφορούν κυρίως το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τις εκχερσωμένες εκτάσεις και στους δασωμένους αγρούς. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας πολιτών,

Ανάδρομος Ερμής σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα – Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

ΚΡΙΟΣ Θα βρεθείτε στο μέσω καταιγισμού πληροφοριών σχετικών με μυστικά αλλά και υπόγειες συμπεριφορές ατόμων που, ως ώρας, θεωρούσατε φιλικά προσκείμενα σε εσάς. Μην επιτρέψετε σε κανένα με την συμπεριφορά του να αναμοχλεύσει δικά σας εσωτερικά τραύματα του παρελθόντος, αντιθέτως κινηθείτε αναλόγως και προστατέψτε τον εαυτό σας.

BBC: «Η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας»

«Η αλλαγή των συνόρων σημαίνει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας» στα Βαλκάνια, λέει ο Βαλεντίν Ινζκο, Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το καθήκον του οποίου είναι η διατήρηση της ειρήνης βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον. «Μυστήρια σχέδια» «Πρόκειται για τη συμφωνία που καθόρισε τη λήξη του πολέμου το 1995,