Τα θεραπευτικά είδη του ελληνικού μελιού

Η Ελλάδα είναι πολούσια σε φυτά, άνθη και θεραπευτικές ποικιλιές μελιού. Ας τις γνωρίσουμε
ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΡΕΙΚΙ
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά, καθώς βοηθάει τις μέλισσες να αναπτυχθούν βγαίνοντας από τον χειμώνα. Ανθόμελο εξαιρετικά γευστικό, μεγάλης θρεπτικής αξίας
πλούσιο σε βιταμίνες.
Τρυγιέται Απρίλιο με Μάιο ανάλογα με την εξέλιξη του χειμώνα. Η γύρη του είναι πολύ γευστική και θεωρείται από τις θρεπτικότερες που συλλέγονται. Κρυσταλλώνει άμεσα μετα την συλλογή του.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΕΛΑΤΟΣ
Τρυγιέται σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα τον Ιούνιο με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στην ορεινή Άρτα. Οι παρατεταμένες καλοκαιρινές βροχοπτώσεις, οι καυσωνες και το κρύο σταματούν την μελιττο φορία της (Κεφαλληνιακής) Ελάτης.

Μέλι παχύρευστο, πλούσιο σε πρωτείνες, αμινοξέα & ιχνοστοιχεία, ιδιαίτερα γευστικό δεν κρυσταλλώνει. Ενδέχεται να περιέχει ανθόμελο, κυρίως ανοιξιάτικο ρείκι (τα μελίσσια έχουν αναπτυχθεί σε αυτό πριν την μεταφορά τους στα έλατα), όπως και βατομουριά, αγριοφράουλα, μελισσόχορτο, αγριορίγανη κ.α., λόγω της πλούσιας μελισσοκομικής χλωρίδας της περιοχής, καθώς και καστανιά, η μελιττοφορία της οποίας συμπίπτει με το τέλος του ελάτου.

Το μέλι κέρδισε την πρώτη θέση στην έκθεση BIOLMIEL 2009 (Ιταλία) στην κατηγορία του.

ΚΑΣΤΑΝΙΑ
Αυτοφύεται σε υψόμετρο πανω από 600 μέτρα. Ανθίζει Ιούνιο - Ιούλιο αφού προηγηθούν βροχές.
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις διακόπτουν την μελιττοφορία της. Συλλέγεται μέλι και γύρη πολύ υψηλής θρεπτικής αξίας    (το μέλι είναι συνδυασμός ανθόμελου και μελιττώματος).

Το χρώμα του ποικίλει απο καστανό ανοιχτό εως σκούρο, πολύ πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, βάριο, μαγνήσιο, μαγγάνιο κ.α.), με ιδιαίτερη έντονη γεύση και άρωμα.

Ανθοφορεί στην ημιορεινή Άρτα (300 - 500 μ.) τον Οκτώβρη. Προϋπόθεση για επιτυχία στην μελιττοφορία του είναι οι βροχοπτώσεις του Σεπτέμβρη και η έλλειψη ΒΔ ανέμων και βροχών στην διάρκειά της. Ανθόμελο με έντονο άρωμα και γεύση, βαθύ κόκκινο χρώμα, μεγάλη θρεπτική αξία, κρυσταλλώνει σε ένα μήνα μετά τον τρύγο του.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΡΕΙΚΙ
Η μελιττοφορία της κουμαριάς ακολουθεί αυτή της Φθ. Ερείκης και συχνά τρυγιούνται μαζί. Το μέλι της έχει έντονο επίσης άρωμα και αντίστοιχη θρεπτική αξία, ανοιχτό κρέμ χρώμα και έντονα πικρή γεύση.

Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, τονωτικό και για τις ίδιες τις μέλισσες γιαυτό και το συλλέγουν εντατικά κρυσταλλώνει πρίν την συμπλήρωση μήνα. Συνοδεύει ιδανικά ροφήματα καθώς και gourmet γαστρονομικές προσεγγίσεις.

ΚΟΥΜΑΡΙΑ
Η μελιττοφορία της κουμαριάς ακολουθεί αυτή της Φθ. Ερείκης και συχνά τρυγιούνται μαζί. Το μέλι της έχει έντονο επίσης άρωμα και αντίστοιχη θρεπτική αξία, ανοιχτό κρέμ χρώμα και έντονα πικρή γεύση.

Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, τονωτικό και για τις ίδιες τις μέλισσες γιαυτό και το συλλέγουν εντατικά κρυσταλλώνει πρίν την συμπλήρωση μήνα. Συνοδεύει ιδανικά ροφήματα καθώς και gourmet γαστρονομικές προσεγγίσεις   http://www.ebion.gr