Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με ρύζι και μυρωδικά

Υλικά

250 γρ. φρέσκα κληματόφυλλα ή ένα βάζο με κληματόφυλλα στην άλμη των 500 γρ.
1/2 φλ. ελαιόλαδο
4 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλ. ψιλοκομμένα ασκαλώνια
1 φλ. μακρύκοκκο ρύζι
2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο

1 κ.γλ.  κύμινο σε σκόνη
1/4 φλ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μάραθου
1/2 φλ. ψιλοκομμένος πλατύφυλλος μαϊντανός
μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
4-5 φλ. νερό
χυμός από 2 λεμόνια σουρωμένος
στραγγιστό γιαούρτι (προαιρετικά)


Οδηγίες
Η παρασκευή των ντολμάδων αποτελεί τέχνη:
το καλό τους δίπλωμα, το μικρό τους μέγεθος και η ωραία αρωματική τους γέμιση είναι τα κριτήρια του τέλειου ντολμά.
Τα αμπελόφυλλα είναι στην εποχή τους, τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.
Αν χρησιμοποιούμε κληματόφυλλα στην άλμη, τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βουτάμε σε καυτό νερό για 4 περίπου λεπτά να μαλακώσουν.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα προσέχοντας να μη σχιστούν.
Τα ξεπλένουμε αρκετές φορές και τα στραγγίζουμε.
Αντιθέτως, τα φρέσκα κληματόφυλλα είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουμε, έχοντας κόψει το κοτσανάκι ή μπορούμε να τα ζεματίσουμε, αν δεν είναι αρκετά χλωρά και τρυφερά.
Τα κατεψυγμένα κληματόφυλλα θα πρέπει πρώτα να τα ξεπαγώσουμε καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κουταλιές λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ασκαλώνια για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για ένα λεπτό. Βάζουμε και το ρύζι, το οποίο τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και δύο φλιτζάνια νερό. Κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, χωρίς όμως να βράσει κανονικά και να πιει το νερό του. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Αναμειγνύουμε τα μυρωδικά και το πιπέρι.

Ξεχωρίζουμε τα κληματόφυλλα που είναι πολύ μικρά ή που είναι ακατάλληλα για τύλιγμα. Ρίχνουμε 2 κουταλιές ακόμα λάδι σε ένα κατσαρόλι μεσαίου μεγέθους και απλώνουμε 4-5 από τα μη κανονικά φύλλα πάνω στο λάδι.
Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα και βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση στο μέσο του κάθε φύλλου, το διπλώνουμε δεξιά και αριστερά και το τυλίγουμε απαλά από πάνω προς τα κάτω σε σχήμα κυλίνδρου.
Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα κληματόφυλλα και τα τοποθετούμε μέσα στο τσουκάλι με την άκρη του φύλλου προς τα κάτω. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το λεμόνι και αρκετό νερό, ώστε να καλυφθούν οι ντολμάδες κατά 1-2 εκ. Βάζουμε ένα πιάτο από πάνω για να μη διαλυθούν οι ντολμάδες. Κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 50-60 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα και να γίνει κανονικά το ρύζι.
 Σερβίρουμε τους ντολμάδες ζεστούς ή κρύους συνοδεύοντάς τους, αν θέλουμε με λίγο γιαούρτι στο πλάι.  http://www.govastileto.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Στο φως οινοποιείο ηλικίας 1.500 ετών

Το οινοποιείο 1.500 ετών που βρέθηκε στο Ισραήλ, ήταν μια επιχείρηση βιομηχανικής κλίμακας που παρήγαγε μισό εκατομμύριο γαλόνια ετησίως, για τους πότες της Μεσογείου. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, έφτιαχνε μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Μεσογείου της βυζαντινής εποχής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο